Jidášovo ucho známe především z čínské kuchyně jako "černou" houbu, z polévek i masových směsí. Jeho použití však může být široké - hodí se i do takových polévek, jako je bramboračka nebo česnečka, lze jej přidat do rizota, zapékaných těstovin i omáček. Dobrý je i např. salát s Jidášovými "ušisky", jeden z receptů najdete třeba zde.
Před přípravou je dobré houbu namočit na 1 - 2 hodiny do vody a následně asi 20 minut povařit a pokrájet na menší kousky. Použijeme i vývar z houby, staří Číňané věděli už 300 let př. n. l. o léčivých účincích Jidášova ucha; prý posiluje imunitu a pomáhá např. při zažívacích potížích. Nezapomeňte, že houby při namočení několikanásobně nabudou na objemu.
Houby byly nasbírány v říjnu 2016 v údolí Kačáku (Loděnice) na Berounsku.
Cena za 10gramový sáček sušených hub.