Domů Zboží Od Lydie Dostálová

Hedvábí - Každý si své Lambaréné musí najít sám

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce150 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Lydie Dostálová

Katalogové č.: 7461582
Zobrazení: 116x
Vloženo: 26.5.2016
Počet srdcí: 33x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Výrobek vznikl v rámci meziklubového klání MaŘeNa, na ročníkové téma "Na cestě kolem světa za 366 dnů."
V tomto kole tvoříme na téma "ZA TAJEMSTVÍM DEŠTNÝCH PRALESŮ".

   .....        ......                .......                  ..........

Letos jsem se tedy vydala na cestu kolem světa. Leden byl zázračný, mohla jsem vidět staré Kelty a odhalit jejich typické výtvarné znaky, poté jsem plula přes oceán. Spousta nebezpečí byla šťastně zažehnána.

Dál cesta pokračuje do deštných pralesů. Ocitla jsem se v rovníkové Africe. Tam vznikl ten nápad - přeci musím po řece Ogooué v zemi Gabon navštívit pralesní nemocnici! Vytáhla jsem mapu

a pak už to bylo snadné - doplout do Lambaréné.

Zde je to místo, kde největší muž své doby vybudoval nemocnici pro Černochy! Přes padesát let věnoval život budování, řízení nemocnice a léčení nemocných. Nemocnice přečkala dvě světové války.

 

Albert Schweitzer již dosáhl dvou doktorských titulů - doktor teologie a doktor filozofie - když se rozhodl ve třiceti letech studovat medicínu a poté odjet s manželkou do Afriky. Přes mnohé nesnáze se toto podařilo. Mnozí ho měli za blázna, že opustil profesorskou a vědeckou kariéru.

Peníze na nemocnici, její stavbu, provoz, získával od sponzorů, ale většinu z nich sám vydělal - psaním knih, přednášením na teologických a filozofických fakultách na témata "Historický Ježíš", "Kultura a etika Černochů" .....  a koncertováním.

Považte, nejen vědec, kazatel a lékař, ale také hudebník! Miloval J.S.Bacha, říkal o Bachovi, že neskládá hudbu, ale káže Boha. Od dob studií cestoval po celém světě, hrál na varhany, aby vydělal peníze na studium a později  na nemocnici. Když se nedostávaly peníze nemocnici nebo rodině, napsal životopisný bestseller...

I česká unversita hostila Aleberta a udělila mu čestný titul profesora. V roce 1952 dostal Nobelovu cenu za mír. To už jeho popularita vystoupala na vrchol, v Evropě, u Němců, a v USA. Peněz na nemocnici byl dostatek, ovšem Schweitzer zůstal věrný svým myšlenkám o etice a kultuře a dál pokračoval v nemocniční práci v pojetí pralesním.

Možná mám nějaké výhrady k jeho životu, třeba nikdy v Africe nestoloval spolu s Černochy, nemocnou manželku a dceru nechal samotnou v Evropě po dlouhá léta. Ovšem manželka, posléze i dcera,  ho velmi podporovala v práci v Africe - sama si to přála, aby tam zůstal. Získávala důležité kontakty a sponzorské dary, a pokud jí zdraví přálo, pracovala v nemocnici v Lambaréné nejen jako sestra, ale asistentka všeho...

Jejich životy a osudy podle mne vydají na několik životů....

Jako vzpomínka na Alberta Schweitzera, jehož jsem vždy obdivovala, od dětství na mne totiž z knihovny vykukovala kniha s jeho vousatou tváří a s džunglí, vznikl tento hedvábný šátek.

Namalovala jsem část mapy Afriky....  a na jednom místě je jen prostě napsáno Lambaréné.

Šátek je 74 x 74 cm velký, malovaný napařovacími barvami, které hedvábí zanechávají jemné a lesklé. Doporučuji prát jemně v ruce a žehlit po rubové straně. Zasílám v dárkové krabičce, přikládám návod na údržbu.

K názvu šátku jsem si vypůjčila Schweitzerův citát.

Soutěžím za klub Mařena maluje na užitný podklad. Náš flerbox. A semifinálový Blog.

Menu
--