Domů Zboží Od Ropucha

Kokeši panenka

188 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce85 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Ropucha

Katalogové č.: 6232046
Zobrazení: 359x
Vloženo: 14.4.2015
Počet srdcí: 103x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Maličká panenka byla vytvořena ze dvou obháčkovaných korálků, které byly ozdobeny a po té navlečeny do tvaru panenky na háčkovanou šňůrku, která zároveň tvoří poutko.

Panenku můžete použít jen tak jako dekoraci, ale může být použita jako přívěsek na tašku, kabelku či jako ozdoba ke klíčům.

Velikost panenky je 6cm, celková délka i s poutkem 12cm.

Panenka byla vyrobena a vyfocena do soutěže Japonsko klubu Růžového pantera. Hlasovat můžete tady v blogu.

O prapůvodu panenek kokeši toho moc nevíme, ale objevuje se domněnka, že byly vytvářeny pro účely spiritualistického náboženství, kdy se v nich měla zachovat duševní esence mrtvého. Nicméně v moderní historii se začaly vyrábět během období Eda (1603-1868) v regionu Tóhoku na severu Japonska. Tato oblast je proslavená svými horkými prameny, které už tehdy navštěvovalo mnoho turistů, a tak místní řemeslníci (kidžija), kteří se jinak zabývali výrobou dřevěného nádobí, používali panenky jako vítanou možnost přivýdělku. Vyráběli je v zimě a prodávali nejen jako suvenýry, ale také jako masážní pomůcky na proklepávání ramen během koupele. Design byl jednoduchý: laťkovité tělo bez končetin a velká kulatá hlava, nejprve obojí nebarvené, postupem času se přidala pestře malovaná kimona, černé vlasy a různé výrazy obličeje.

Brzy se panenky staly velmi oblíbenými, protože si je mohli dovolit i ti, pro které byly nedostupné ty porcelánové. Škála jejich využití bývala pestrá. Od kousátek pro miminka, dárky k narození potomka až po vyjádření soustrasti, když dítě zemřelo. Většinou nás ale ohledně panenek napadne, že jsou pro malé holčičky, kokeši toto tvrzení překonaly, hrála si s nimi totiž veškerá drobotina a to hlavně ratolesti farmářů, protože se věřilo, že tak udělají dobrý dojem na bohy a zajistí bohatou úrodu.

Zdroj: www.dollsofjapan.co.uk

Menu
--