FLER PRODEJCI POD LUPOU

---------------------------------------------------------------------------

Fler prodejci pod lupou“ je klub, který byl založen v listopadu 2009, aby Vám mohl týden co týden přinášet rozhovory s úspěšnými i méně úspěšnými prodávajícími. Cílem této aktivity není konkurovat rozhovorům, které znáte z titulní strany Fleru, ale umožnit Vám lépe poznat třeba i ty, kteří se na přední stranu nemají šanci dostat. V rozhovorech se můžete dozvědět zajímavé odpovědi na otázky týkající se jejich tvorby i běžného života.

Chcete-li vědět více o prodávajících, které můžete na Fler.cz potkat, čtěte dále. Pokud máte zájem o vlastní rozhovor nebo chcete mít přehled o již proběhlých rozhovorech, staňte se členy klubu. Kompletní seznam starších rozhovorů a aktuální informace naleznete také zde.

Všechny prodávající zpovídá Elisa.Day a tímto děkuje za jejich čas, ochotu a spolupráci.

---------------------------------------------------------------------------

 

Dnes se Vám představuje Kateřina B. alias motiff

Motto: Každá změna je k horšímu. (a) Nic nejde podle plánu. (Joseph Heller)

Kdo jsi, kde jsi a co děláš?

Letos mi bude 34 a jsem učitelka češtiny a výtvarky na 3. stupni. Svoji práci mám hodně ráda. Když jsem začínala, připadalo mi to všechno hrozně těžké. Ale dneska jsem už ve fázi, kdy mám nad řadou věcí nadhled, a uvědomuju si, že je ohromná výhoda, zejména v dnešní době, dělat takovou práci, která mě baví a která je mým koníčkem.

Mám jednoho manžela a jedno dítě. Oba jsou skvělí.

Tady na Fleru nabízím své velkoformátové kresby a sem tam nějakou tu textilní tvorbu, když něco stihnu udělat a rodinka mi to hned nerozebere.

Jak ses dostala k tvoření?

Pokud vím, tak jsem tvořila odjakživa, takže si těžko můžu vzpomenout na nějaký konkrétní začátek. Dneska mě těší pohled na dceru, která večer co večer rozkládá v obýváku svůj ateliér a tvoří a tvoří a tvoří. Vytváří kresby, malby, koláže, věří, že dokáže z papíru a všeho možného vyrobit úplně všechno, zhmotnit jakoukoli představu, jakýkoli zážitek. Takhle nějak to bylo myslím i se mnou.

Zajímavější by bylo vylíčit, kde se vzala ta divočina na mých kresbách. Skoro každý malíř má nějaký „iniciační zážitek“, který ho nakopl právě tím směrem, kterým se nakonec vydal. Kupka se například oddával meditacím po východním vzoru, Bohumila Kubištu zase oslnila boubelatá dívka, která mu při jeho venkovském pobytu přinesla ráno snídani. Údajně ho zaujalo sluneční světlo, které osvítilo dámské pozadí tak pěkně, že se od něj po celou svoji tvůrčí kariéru nemohl odpoutat. Mě je asi nejbližší zážitek Josefa Šímy, který zblízka spatřil blesk, a asi proto se stále vracel k malbě oblohy se zavěšenými těžkými mraky.

Moje tvorba rozhodně není tak dokonalá, jako Šímova nebo Kupkova, ale také mám jeden takový iniciační zážitek, díky kterému má tvorba drží alespoň nějakou linii. Stalo se to, když mi bylo 26 nebo tak nějak, vrátila jsem se pozdě v noci ze školy, kam jsem dojížděla vlakem, a způsobem, který tu radši nebudu rozebírat, jsem si o po půlnoci způsobila popálení očí UV zářením. Druhý den jsem viděla všechno dvakrát, víčka jsem měla úplně průhledná, viděla jsem každou žilku ve všech možných barvách, cokoli co bylo bílé, nesmírně zářilo. Dostala jsem nějaké kapky a asi za týden bylo všechno zase v normálu. Ale od té doby jsem citlivá na světlo a na tohle jsem nikdy nezapomněla.

Tenkrát jsem hned vzala pastely, se kterými jsem do té doby nikdy moc nepracovala, a začala ihned zaznamenávat své první dojmy. Všechno, co mi ulpělo na očích, mělo tendenci se proměňovat a získávat jiné barvy. Najednou mi bylo jasné, jak na sebe barvy navazují, jaké dokáží tvořit souhry a harmonie. Zachovala jsem si od té doby schopnost zachytit světlo, když něco dlouho sledujete, světlo zaznamená ten tvar, případně i strukturu, ulpí mezi víčkem a okem a mění se tak dlouho, jak člověk chce, až vytvoří obraz, který si snažím zapamatovat, a ten pak zkusím zachytit.

Vedle toho ale dělám řadu věcí podle modelu, ať už skutečného nebo makrofotografie, a studuju struktury věcí kolem nás a v nás.

Jak vzpomínáš na své začátky na Fler.cz?

Dala jsem sem ukázky své práce, dostala objednávku, neměla jsem vůbec žádné peníze, byli jsme na tom jako rodina tehdy dost špatně (viz mé blogy), a týden jsem po pražských vetešnictvích sháněla hrnec za rozumnou cenu. Tak jsem začínala: pár kusů prádla, barvy od kamarádky, stará žehlička a jeden hrnec.

Čeho bys na Fleru chtěla dosáhnout?

Jsem spokojená s tím, co je.

Jak vznikla Tvá přezdívka a co znamená?

Má přezdívka vznikala v době, kdy už na Fleru bylo hodně prodejců a to nejjednodnušší bylo jaksi rozebrané. Napřed jsem chtěla pochopitelně použít svou skutečnou domácí přezdívku, ale ta už byla použita hned několikrát. Tak jsem chodila náměsíčná několik dnů a přemýšlela, co tam vrazit… Věděla jsem, že to musí být krátké, výstižné, snadno zapamatovatelné. Chtěla jsem české slovo, vyjadřující to, co budu dělat. A protože mi u triček jde hlavně o pointu těch obrázků, připadalo mi slovo motiv jako dobrá volba. Zbytek je už jen fonetická úprava.

Co Ti na Fleru dělá největší problémy?

Zezačátku – jak už tu někdo psal – ho vypnout.  Ale poslední dobou hlavně vkládat častěji nové zboží – vytvořit, nafotit atd. Od té doby, co chodím do práce, už na to nemám čas.

Co na Fleru postrádáš? Co bys ráda změnila?

Asi nic. Fler je perfektní. Já bych si možná vzhledem ke svému tempu přála, aby se pořád tolik neměnil. (Občas se mi stává, že ho po delší době otevřu a nepoznávám, anebo nemůžu něco najít.)

Kde všude tvoříš? Jak vypadá Tvůj tvůrčí (ne)pořádek?

Pokud mám doma pré, tak kdekolif, pokud jsou doma rodinní členové a umožní mi vůbec tvorbu, tak buďto v kuchyni, pokud je to nějaká textilní záležitost, anebo v ateliéru, pokud je to nějaká výtvarná práce. Všechno ostatní můžu konat, až když mám zase pré Usmívající se

Jsou nějaké techniky, které by ses ráda naučila?

Ano, bloky se mi sytí návrhy různých šatů, chtěla bych se naučit profesionálně šít. Ale myslím, že se spokojím prozatím s pokrokem krok za krokem.

Také mě mrzí, že jsem nezvládla pořádně techniku odlévání. Chtěla bych umět odlévat do kovu, nebo alespoň do sádry. To už nedohoním, snad jedině tu sádru.

Také bych si přála ovládat více technik spjatých s keramikou, zejména glazury a jejich chemie, umět to s pecí…

Jinak už radši nic, není to tak, že čím víc technik člověk ovládá, tím je dokonalejší tvůrce. Myslím si, že pro vlastní tvorbu je znalost příliš mnoha technik spíše rozptylující.

Nakupuješ nebo pouze prodáváš? Kolik věcí už sis na Fleru koupila?

Poslední dobou hlavně nakupuji a naštěstí je tu z čeho vybírat. No, když to spočtu, aspoň deset věcí určitě.

Kolik času denně trávíš na Fleru?

Už jsem to stáhla jen na pár minut. Ale pokud si vybírám něco pro sebe nebo své nejbližší a mám nějakou konkrétní představu, tak klidně i půl dne.

Vyjmenuj 5 prodávajících (které obdivuješ, ráda bys doporučila, máš ráda, stojí za pozornost...):

Domácí dílna

Tsunami

MiJe

buldozer

roe

Ale protože pět je vážně málo, chtěla bych ještě zmínit třeba Tomma, wertuniku, FF design, atelier.ap, LuciiVV, Toopku, Yo-Soy, Anouke, Jindřicha a Rudolfa… a určitě je tu řada dalších, jen jsem ještě nezabrousila na jejich stránky. Všem přeju, ať se jim v jejich tvorbě i v životě daří.

Co Tě kromě tvoření ještě baví?

Všechno. V první řadě mě baví moje práce a veškeré činnosti s ní spojené. Pokud mám volno a netvořím zrovna výtvarně, věnuju se hlavně psaní. Ráda chodím na procházky a plavat. V poslední době mě ale chytil balet, to je něco úžasného. Není to tak, že bych očekávala, že ze mě bude balerína, nebo že budu alespoň schopná samostatně odtančit nějaký kousek, ale člověk zapojuje svaly, o kterých ani netuší, že je má, objevuje svoje tělo, zlepšuje jeho kondici, posouvá jeho možnosti a v tom je to i tak trochu dobrodružné.

Jaká je Tvá pozitivní vlastnost?

I když to tak nevypadá, jsem empatická.

A nějaká špatná?

Těch je spousta. Je potřeba se zeptat okolí, co by uvedli na prvním místě… Mně osobně vadí, že si pamatuju, co nepotřebuju, a naopak.

Jakou hudbu ráda posloucháš?

Jsem otevřená téměř vůči jakékoli hudbě a jakémukoli žánru, mám jedinou podmínku, aby ta hudba byla pro mě něčím zajímavá, neobvyklá, zábavná, aby byl důvod se k ní vracet. Až na řídké výjimky mě téměř nebaví česká pop music, v poslední době mě zaujal Xindl X, respektuji Gipsyho a Tata Bojs. Ale srdeční záležitostí jsou pro mě spíš zahraniční interpreti, mám ráda hudbu Trenta Reznora, Davida Bowieho (ačkoliv jak co), Björk, Depeche Mode, Seala, Skunk Anansie, Pixies, Siouxsie and the Banshees, PJ Harvey, Beatles, Annie Lennox, Faith No More. Led Zeppelin.

Co ráda čteš a jaké filmy máš ráda?

Zejména angloamerické autory a z nich bych ráda jmenovala třeba Roba Granta, Jonathana Coea, Trevaniana, Julese Barnse, Ian McEwana, Chucka Palahniuka.  

U filmů je to tak nějak zvláštní, po každém filmu, který zhlédnu, jsem schopná říct, jestli se mi líbil nebo nelíbil a proč, ale po delší době se mi to rozleží a k některým filmům se musím stále vracet, přestože jsou třeba v zásadě špatné, ale jsou pro mě zkrátka něčím fascinující, inspirující. A k takovým filmům patří například Barbar Conan, první díl, Hvězdná pěchoda od Petera Verhoerena, také pouze ten první díl nebo Brazil od Terryho Gilliama. Z českých režisérů se mi líbí obecně filmy Vladimíra Michálka, obzvláště mě podobným způsobem zaujal Anděl (doufám, že to je celý název), Štěstí Bohdana Slámy nebo filmy Roberta Sedláčka. A vlastně jsem zapomněla na všechny ty fantastické filmy Stanleyho Kubricka, Kamila Zemana nebo Klub rváčů, což ani nevím, kdo natočil.

Máš nějaký cestovatelský sen?

Jsem realistka. Ne.

Jaká je Tvoje oblíbená barva a jakou naopak nemusíš?

Nemám žádnou neoblíbenou barvu. Líbí se mi všechny. Spíše existují barevné kombinace, které mě iritují. Například tepláková modř s okrovou, oranžová a zelená, tmavozelená s šedou, růžová a zlatá, popřípadě i červená a zlatá, vínová a okrová. Možná právě vínová by mohla být mou nejméně oblíbenou barvou, připomíná mi zaschlou krev.

Co zpravidla snídáš?

Pokud už něco snídám, tak pečivo s máslem a někdy i s marmeládou.

Jsi noční sůva nebo ranní ptáče?

Jsem rozená noční sůva, která se celý život přizpůsobuje životu ranních ptáčat…

Jakou část svého těla nemáš ráda?

Žádnou, jsem se svým tělem dobrá kamarádka.

Jsi pověrčivá?

Spíše ne. Ale občas to na mě padne. Mám tendenci předjímat, co bude, a často mi to vychází. Ale jak by poznamenal manžel, často také ne.

Co nejíš?

Tak to bude dlouhý výčet: nejím uzeniny, salámy, buřty, párky, klobásy, majonézové saláty (pokud nejsou doma dělané), ale zase tu a tam si to krvavé jelítko nebo tlačenku dám. Nejím jídlo z konzerv, z prášku, s obsahem nějakých mně neznámých ingrediencí, zamražené polotovary, hamburgry, hranolky, rybí prsty, žvýkačky, lízátka, instantní šťávy a všelijaká jiná barvítka na vodu z kohoutku. Omezuju i kupované cukrovinky, sušenky atd. Raději něco upeču, nebo si namažu tu housku dobrou, kvalitní marmeládou. Nepiju kafe.

Kromě toho nesnesu pendrek a některá balkánská jídla typu dalmátské čufty, a hlavně plněné papriky. Po tom se mi zaručeně dělá špatně a jdu obejmout mísu...

Třídíš odpad?

Samozřejmě.

Odkud mačkáš zubní pastu?

Odkudkolif – je to jen zubní pasta, ne?

Bonusová otázka od Whiski z předchozího rozhovoru:

Splnila sis svůj životní sen? Jestli ne, proč?

Jsem v životě hodně spokojená a řada věcí se mi už splnila. Samozřejmě ještě tu nějaká přání zbývají a doufám, že se to ještě podaří, po třicítce snad život nekončí :-) Ale nebudu je prozrazovat, protože bych se bála, že pak už se mi nesplní.

Bleskový dotazník:

Jsi pravák nebo levák?                Levák.

Jsi optimista nebo pesimista?      Pesimista.

Tvé znamení zvěrokruhu?            Býk.

Tvé vysněné zaměstnání?            To, co dělám Usmívající se

Sbíráš něco?                                Ne, jsem proti sběru čehokoliv.

 

Kolik máš nadšenců?                   Teď 107.

V kolika jsi klubech?                    Nevím.

Jaký máš Fler-rank?                     Přes osmdesát tři.

Kolikrát jsi byla v Topu?               Asi šestkrát.

Kolikrát jsi změnila avatar?         Zatím jen dvakrát.

 

Oblíbené slovo nebo fráze?         Nedělej z toho operu.

Oblíbené zvíře?                            Mám ráda všechna zvířata.

Oblíbená zmrzlina?                      Všechny. No asi čokoládová.

Oblíbená vůně?                            Kořeněné vůně.

Oblíbená hra nebo sport?            Plavání, balet.

 

Chtěla bys něco sdělit na závěr?

Všechny moc zdravím a přeju hodně úspěchů nejen na Fleru, ale i v osobním životě. ;-)

+ Bonusová otázka pro příštího dotazovaného – na co by ses chtěla zeptat?

Jakou knížku právě čteš, co tě na ní nejvíce zaujalo – můžeš sem hodit zajímavou ukázku?

 

Na odpověď se můžete těšit v příštím rozhovoru!

A kdo bude příštím dotazovaným? Nechte se překvapit! ;-)