Tento Adventní blog bych ráda věnovala všem těm věcem, které by vás mohly příjemně naladit. Půjde o věci povětšinou neduchovního rázu, protože si myslím, že ty duchovní si musíme vyřešit každý sám v sobě. Fotografie jsou z let minulých, protože letošní výzdoba se teprve vytváří.

Hned na začátek bych vám ráda dala recept na vánoční štólu. Je úžasná a děláme ji letos pojedenácté. Dáváme si jí ke svačině o první adventní neděli (druhou medovník, třetí většinou trdelníky a čtvrtou dort). Synek tomu začal říkat adventní svačinka, zapalujeme při ní svíčku a povídáme si o nejen vánocích. Štóla není z kynutého těsta a přidává se do ní tvaroh.

 

 

 

Vánoční štóla

150g rozinek namočených v rumu

250g tuku (másla, Hery...) + 50g rozehřátého tuku na potírání

500g hladké mouky

1 prášek do pečiva

2 vejce

1 měkký tvaroh (250g)

325g moučkového cukru (třetina do těsta a zbytek na posypání!)

1 sáček vanilkového cukru

špetka soli

125g vlašských ořechů

nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu

1 lžíce rumu

(100g kandované citonové a pomerančové kůry)


Smícháme mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůrou, uděláme vprostřed důlek. Do toho vlijeme obě vejce ušlehaná s třetinou cukru a vanilkou. Přidáme tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk. Vypracujeme hladké těsto do kterého zapracujeme rozinky, usekané ořechy popř. kandovanou kůru. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme půl hodiny odležet.

Poté těsto přendáme na pomoučněný vál, vyválíme placku a přehnutím vytvarujeme placku se žlábkem typickým pro štólu.

Opatrně přeneseme na plech (třeba pomocí podsunutého pečícího papíru) a v předehřáté troubě pečeme asi hodinu (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3). Během pečení potíráme rozpuštěným tukem a bohatě sypeme zbylým cukrem (celkem 4x). Je prima nechat ji uležet v chladnu do druhého dne...když to vydržíte tak po třech je ještě lepší ;).

 


 

 

 

Teď nějakou potravu pro vaše ouška.Nebudu do vás zatím lít vánoční koledy, protože těch máte asi plné zuby (já tedy neslyšela ještě ani jednu, ale my žijeme v divočině ;)). Osobně už tak čtrnáct dní poslouchám písničky ze starých amerických vánočních filmů.Když si odmyslíte Santu, který mě osobně kupodivu v těchto filmech nevadí, užijete si většinou nenáročnou romantiku, atmosféru a prima kostýmy.

Jako první vám nabízím prokliky na píseň Have yourself a merry little Christmas. Ta pochází paradoxně z filmu, který jsem zatím neviděla, ale který podle všeho není tak úplně vánoční. Jmenuje se Meet me in St. Louis a pochází z roku 1944. Pár informací k filmu zde . V originále ji zpívá skvělá, krásná a patetická Judy Garland. Tuto naleznete přímo zde.

Pokud chcete méně srdcervoucí verzi, Frank Sinatra to zvládá rovněž skvěle zde  Naleznete obrazový podkres z rovněž vánočního filmu The Bishop's Wife ...a pro milovníky filmu Love actually (česky s příšerným názvem Láska nebeská) v Sinatrově podání ovšem s obrazovým podkresem z tohoto filmu zde 

Dalším filmovým hitem je píseň White Christmas ze stejnojmeného filmu z roku 1954 v podání Binka Crosbyho. V češtině ji nazpíval božský Karel pod názvem Já sním o Vánocích bílých. Tahle verze je doplněná o příjemné obrázky! Naleznete ji zde  A pár informací k filmu.

Poslední filmová píseň je původu francouzského nese název Le pays d'o? je viens (1956) ze stejnojmenného filmu (v češtině Země, odkud přicházím) s charismatickým a mladým Gilbertem Bécaud v hlavní roli. Ten nazpíval i tuto píseň. Naleznete ji zde i s počátečními cca 9 minutami filmu. Paradoxem je, že tento báječný film vyšel zatím jen kdysi na VHS v originále, na té se již nedá sehnat. Na DVD vydání stále čeká a já rovněž, protože je to můj nejoblíbenější vánoční film. Informace o filmu.

 

A nyní dvě nefilmové melodie (ačkoliv jak se to vezme). První je klasika Winter Wonderland. Vybrala jsem ji v podání pánů v červeném, protože to bylo zdaleka nejstarší a nejpříjemnější nastudování na youtube dostupné. Takže Andy Williams & brothers zde

A druhý song je starý a přitom zcela nově nazpíván. Třeba vás zaujmou Celtic women a jejich pojetí O' Come All Ye Faithful zde  A malý kvíz. Tato melodie zazněla v jednom českém pohádkovém filmu z nedávné doby ovšem s českým textem. Poznali jste?

Pokud vás náhodou tyto melodie chytly, mám pro vás typ na rádio. Koukněte sem  Běží celoročně a zvláště v odpoledních hodinách je plné vánočního swingu. Jinak je to vánoční mix.

 

 

Pro milovníky starého Holywoodu mám ještě typ na dva vánoční filmy. Je to opravdová klasika a američané se udajně dělí na příznive jednoho nebo druhého. Jedná se o Miracle on 34th street (Zázrak na 34 ulici) ovšem ten z roku 1947 - informace zde

a It's a Wonderful Life (Život je krásný) z roku 1946. Něco málo zde


Teď vás opustím zcela vyčerpané klikáním. Užijte si adventní neděli a slibuji, že přinesu i blog z aktuální výzdoby u nás doma, jen co bude výzdoba ;),