klubu Podpořme své prodeje jsme tentokrát tvořili na téma : Adventní věnec

                                                                                ADVENTNÍ VĚNEC

Jednou z prvních dekorací, které signalizují příchod Vánoc, je adventní věnec. Přináší do bytu dotek přírody a vydrží s vámi minimálně čtyři týdny. Adventní věnec je nedílnou součástí předvánočního období ve velké části Evropy již od 19. století. Zpočátku se věnce zdobily 24 svíčkami, dnes jsou to většinou čtyři, na každou adventní neděli připadá jedna. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které se někdy také nazývají adventní věnce, jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce se zavěšovaly na stuhách, od počátku 21. století je nahrazují věnce, které se kladou přímo na svátečně upravený stůl. Advent má v křesťanské symbolice zvláštní význam, zahajuje nový liturgický rok.

Adventní věnec je vykládán jako symbolika Kristova kříže a ve vztahu ke čtyřem světovým stranám jako jeho požehnání na každou světovou stranu. Tato symbolika ustupuje pro neznalost křesťanství s moderními adventními věnci, na které se svíčky umisťují libovolně a i jejich počet je různý (šest i tři). Čtyři svíčky symbolizují čtyři týdny, jež předcházejí Vánocům. 

Kruhový věnec představuje Boží věčnost a jednotu (lze také chápat jako jednotu trojjediného Boha), vzkříšení a věčný život. Stálezelené rostliny jsou symbolem života jako takového, nezničitelnosti, stálosti ve víře a také věčnosti.

„…Kruhová podoba věnce symbolizuje ustavičnou cestu slunce a zároveň i věčnost. Krátké dny v prosinci před "drsnými" nocemi jsou nejtmavšími v roce. Je to čas bludiček, skřítků a bílých paní jejichž návštěva, jak se věřilo, zaručila velkou úrodu pro příští rok. Věnce, které byly v oknech obydlí a dvorců, měli ukázat na cestu těmto bytostem. A od těchto světel až k adventnímu věnci, který ohlašuje blízké narození Krista, je už jen krátká cesta. Adventní věnec, jak se domníváme, je nejspíš opakování jednoho starého zimního zvyku. Tento zvyk se vrací tak, jako mnoho jiných, zpět ke kouzlu kruhu a stojí jako symbol pro přírodní sílu. Zelené větve byly v předkřesťanské době přinášeny do domů a chatrčí. Vonící větve jedlí, jak se věřilo, sloužily přátelským lesním duchům jako útočiště a věnce ze slámy měly přinášet požehnání, odrážet zlé duchy. Na první neděli adventní, je rozsvícena první (fialová) svíce. Tato svíce se obvykle nazývá „svíce proroků“ na památku proroků, hlavně Izaiáše, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Tato svíčka představuje naději a očekávání. Především očekávání příchodu Mesiáše. Každý další týden v neděli, je zapálena další svíčka. Na druhou neděli adventní, je zapálena druhá fialová svíce. Tato svíčka obvykle reprezentuje lásku. Některé tradice ji označují jako svíčka „betlémská“, která symbolizuje Kristovy jesle. Na třetí adventní neděli Gaudete (radostná) je zapálena růžová, nebo růžově svítící barevná svíčka. Tato růžová svíčka se obvykle nazývá „pastýřská“ a představuje radost. Čtvrtá, poslední fialová svíčka, je nazývána „andělská“ svíčka a představuje mír a pokoj. Je rozsvícena na čtvrtou neděli adventní.

Dnešní trendy adventních věnců jsou nejen kulaté, ale jako podklad může sloužit stará keramická miska od bábovky, košíček, uříznuté polénko z borovice , či jen tác nebo talíř.  Do aranžerské hmoty napícháme větvičky smrků, túje, dnes je moderní také eukalyptus. Velkým moderním boomem jsou přízdoby živých květů, zvláště pak Vánoční hvězdy. 

Ale adventní věnec nemusí být jen součástí svátečního stolu, ale zdobí se jím i vchodové dveře. 

                                     image   Věnec na dveřích. Autor: Pam30, zdroj: Pixabay

Advent začíná za 14 dnů, tak máte ještě čas si promyslet, jaký váš adventní věnec bude. Celý náš klub všem přeje ať je advent ve vašich domovech klidný, láskyplný a plný očekávání.

                                                                                Tvořili jsme podle této paletky :

                                                                              

 

- na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev - zlatá, červená, karmínová, světle a tmavě zelená

- pozadí na hl. fotografii musí být v barvách paletky

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                               Hlasovat můžete do 18.11.2022

Anketa se načítá ...