A je zde (bohužel po trochu delší pauze) další díl mého seriálové blogu Akvarel krok za krokem - tentokrát o napínání akvarelového papíru.

Akvarelový papír je ideální napnout proto, aby se při malování nekrabatil (případně aby se po zkrabacení zase narovnal :)). Napnutí zabere jen chvilku, usnadní vám následující práci a rozhodně to není žádná věda, takže hurá do toho :)

 

1. Krok

Rozhodneme se, kde budeme chtít papír namočit. Ideální je hlubší tác nebo vana (případně jakákoliv jiná nádoba požadovéno rozměru). Především vanu je potřeba před namočením papíru poctivě umýt, abychom měli jistotu, že na ní nejsou zbytky mýdla, šamponů apod.

 

2. Krok

Nachystáme potřebné materiály.

1. Papír požadovaného rozměru - je vhodné ponechat navíc okraje, na které se bude lepit lepenka. Obecně při práci s akvarelovým papírem platí, že zbytečně nesaháme na plochu, na kterou budeme malovat (pokud na ni nesáhneme vůbec, bude to ideální). Mastnota z našich prstů zůstává na povrchu papíru a papír pak v takovém místě špatně saje vodu.

2. Prkno, na které budeme papír napínat

3. Papírová lepenka. Lepenku je lépe si nastříhat dopředu, abychom později neztráceli čas. U napínání je lépe pracovat svižně a bez zbytečných prodlev, tedy pokud zrovna nepíšete blog a neděláte fotky :o)

4. Ubrousky na otření přebytečné vlhkosti.

5. Miska s vodou a houbičkou - na namočení lepenky.

 

3. Krok

Ubraňte nachystané materiály před kočkou! (Aplikujte pouze v případě, že vlastníte kočku, jinak můžete tento bod přeskočit :))

 

4. Krok

Napusťte vodu do vany či nádoby, papír do ní celý ponořte a nechte ho nějakou dobu namáčet. Doba namáčení se liší podle druhu a gramáže papíru. Teplá voda se do papíru vsákne rychleji, je tedy potřeba trochu experimentovat, abyste zjistili, co vám vyhovuje a jak dlouho namáčet. Studenou vodou určitě nic nezkazíte.

Papír, který obvykle používám já, nemá rád dlouhé namáčení, takže ho většinou koupu jen 5 minut ve studené vodě. Pokud dobu namáčení přeženete, můžete z papíru odplavit "sizing" neboli jeho povrchovou úpravu, a papír pak ztratí požadovné vlastnosti (pravděpodobně bude velmi rychle sát vodu i barvy). Po uplynutí ideální doby papír opatrně za rožek vytáhněte a nechte pořádně okapat.

 

5. Krok

Papír položíme na prkno a papírovým ubrouskem osušíme okraje, aby na nich pořádně držela lepenka.

 

6. Krok

Pomocí houbičky (jde to i pomocí jazyka, ale nedoporučuju, protože je to extrémně odporné :D) navlhčíme nachystanou lepenku a přilepíme papír k prknu. Lepenku je potřeba pořádně přitisknout a uhladit, vyhnat všechny vzduchové bubliny a úplně ideální je přejet nehtem podél okraje papíru. Provedeme tolikrát, kolik má papír stran, takže obvykle čtyřikrát :)

 

7. Krok

Pro mě osobně nejotravnější krok - čekání. Napnutý papír schne několik hodin i den - záleží především na gramáži papíru. Že je papír kompletně suchý poznáme podle toho, že přestane na dotek působit studeně. Může se stát, že se papír v průběhu vypínání zkrabatí - nebojte se, opět se položí. Je to nicméně znamení, že se papír ne úplně dostatečně nasákl vodou, takže ho příště můžeme vykoupat o trochu déle.

Doufám, že pro vás bude blog aspoň trochu užitečný :)