Alba na kroužky jsou krásná a působí odlehčeně. Ne každému albu a hlavně člověku ale sednou. Kdy tedy volit album s kroužky?

Album s jednotlivými knihařskými kroužky je vhodné hlavně pro menší rozměry. Buď tedy na malá minialbíčka, kdy stačí jeden kroužek, anebo na ta větší o rozměrech 10*15či 15*15, maximálně 20*20. Tam bychom použili kroužky dva. Větší alba nebo více kroužků už nedoporučuji použít, album by se pod tíhou materiálu mohlo pokroutit a otáčení jednotlivých listů by mohlo být obtížné. Na velká alba je lepší pevná vazba nebo kroužková mechanika.

Vzhledem ke své velikosti je album na kroužky předurčeno ke zdokumentování nějaké větší akce či dovolené. Fotek je tak akorát na to, aby se návštěva pokochala a zároveň nevyděsila množstvím fotek. Nejlépe vypadá jedna fotka na jednu stranu, tím pádem se oko tolik neunaví a pozornost nevyprchá. Do těchto alb se hodí fotky 10*15 a menší. Skvěle v něm vypadají hlavně polaroidové fotky.

A když fotky špatně nalepíte nebo prostě chcete prohodit stránky, tak to není problém. Album je také snadno rozšiřitelné. Můžete přidávat další listy a když vám až moc přibere, tak kroužky jednoduše vyměníte za větší.

A poslední nespornou výhodou je, že album může být velmi interaktivní. Snese hodně "schovávaček" a odklopovacích stránek či visaček. Do alba můžete začlenit i drobné suvenýry. A na kroužky navázat třeba mušle od moře nebo písek v lahvičce. Z alba tak vytvoříte jedinečnou vzpomínku.

Pojďte se se mnou na jedno takové album podívat. Vzniklo mi spontánně pod rukama z krásné květinové kolekce Hello Beautiful od firmy Piatek 13.

Základ tvoří papíry 15x15 cm z výše zmíněné kolekce, ke kterým jsem doladila jednobarevné papíry do počtu 18 listů. Do alba se tedy pohodlně vejde 36 fotek o rozměru nejlépe 10x10 cm.  Listy jsou vyšší gramáže, není třeba je tedy podlepovat. Jednotlivé listy jsou proložené bílými či barevnými záložkami a visačkami, kde je místo pro popisky k fotkám. Tyto záložky spolu s vellumovým a pauzovacím papírem slouží i jako oddělovače mezi fotkami a tím fotky chrání před nalepením se na sebe. Stránky jsou dozdobené razítky a papírovými výseky z kolekce.  Na vnitřní straně desek je doplněná malá obálka zdobená ptáčkem na menší fotku nebo vzkaz.

Album s kroužky

Desky jsou udělané z lepenky o tloušce 2 mm. Jsou potažené krásnou černou látkou s bílými puntíčky a změkčené termolínem. Po krajích jsou prošity na stroji. Album je kroužkové. Základ tvoří dva kovové kroužky o průměru 3 cm, které jsou v deskách zpevněny průchodkami. Horní kroužek je ještě zkrášlený kovovými ozdobami. Album se zavazuje na mašli.

Album s kroužky 

Vrchní strana desek je ozdobená papírovými květy, chipboardy, krajkou a perličkami. A na zadní straně je přišitý nápis "You are unique," protože to jsme, milé ženy, všechny! Tohle album má svůj příběh a nejvíc mu budou slušet fotky nějaké "beautiful a unique" ženy spolu s fotkami jejích nejbližších.

 Album s kroužky

Na závěr malá rekapitulace výhod alba na kroužky:

  • Vhodné pro menší až střední alba
  • Vhodné na menší rozměry fotek a na polaroidové fotky
  • Hodí se na dovolenkové nebo tematické album
  • Možnost přidávat listy
  • Snese interaktivní prvky