Aronie - černý jeřáb - neboli temnoplodec

O aronicích se na webu píše hodně, z mnoha odkazů třeba zde:

http://www.darius.cz/archeus/B_aronie.html

http://www.ekozahrady.com/aronie.htm

Já jsem tenhle stromek a jeho plody poznala relativně nedávno, no vlastně už před 13 lety, to už tak nedávno není... zavařování aronií se s mužem intenzivně věnujeme asi 4 roky a všechny produkty mají v našem okolí velikánský úspěch. Na webu jsme našli užitečné recepty, z nichž využíváme především dva - na aronie v rumu a aronie delikates. Třetím aroniovým výrobkem naší domácnosti je šťáva, tu děláme obvyklým postupem. Schválně píšu v množném čísle, manžel se na výrobě výrazně podílí - například je hlavní ochucovač. Chlapi dochucují dobře :-)

Aronie v rumu jsou delikátně kořeněná marmeláda po zkušenostech rozmixovaná úplně, v podstatě bez kousků jeřabin (jen to, co se schová před tyčovým mixerem, tak zůstane...). Rum se vypaří, takže pak za volant sednout můžete (už i na to se mě lidi ptali...) :-) Marmeláda je jemná, není trpká po jeřabinách... no prostě luxus. na trhu se hned vyprodala, známí chtějí jen aronie v rumu...

Aronie delikates je lepší verze kompotu, neb místo ve vodě vaříme aronie v bílém víně. Opět se jemně okoření a pak už jen ujídá... :-)

Šťávy pijeme hodně, jen aroniová hodně barví, takže například dneska na našem nejčistším bílém ubruse vznikl veliký růžový flek, co naděláme, že...

 

Závěrem krátce o aronii:

* vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů

* snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak

* vhodná při cukrovce- obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné pro diabetiky

* vysoký obsah bioflavonoidů, rutinu pro pevné cévy

* důležitý zdroj železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů nezbytných pro správné fungování organismu

 

Linda