Potřebujeme umění stejně jako ledničku

 

Když kručí v břiše

žaludek se kroutí

talíř polévky

nezarmoutí

 

Když strádá duše

prázdnota se přidává

milovaný obraz

energii dodává

 

 

 

Jak to máte vy?

Jako malé děti jsme měly se sestrou nad postelí vždycky nějaký obraz. Nejdříve to byly zarámované obrázky z večerníčků. Jeden čas jsme měly nad postelí i nástěnku. Bavilo nás tam dávat vlastní myšlenky a výtvory. U nás doma byly obrazy v každé místnosti, tedy kromě kuchyně. V ložnici měli moji rodiče obraz kytice, který namaloval náš strejda Kodeš. V obývácím pokoji byl od něj také jeden obraz. Obraz letního lesa a cesty. Pak jsme měli tři linoryty.

Když jsem se přestěhovala k mému současnému maželovi do bytu po jeho babičce, byly tu obrazy, které měla babička ráda. Obraz Prahy a obrazy z její rodné vesnice v jižných Čechách. – Jeden čas náš maličký byt vypadal jako galerie. To když jsem měla nejproduktivnější období. Pak se narodila dcera, ubylo času na tvorbu – přesněji nebyl žádný, ale přibylo spousta věcí a my si koupili nový byt.

Přestěhovali jsme se do nového bytu. Rozmístili nábytek, ale něco mi tu chybělo. Byly tu bílé prázdné zdi. Zjistila jsem, že nemohu žít v bytě, kde na zdech není nic. Byt byl velký, ale mě nepřipadal jako domov, a tak jsme ho vymalovali barevně (ne tedy moc zuřivě) a rozvěsili obrazy. … Ano, teď to je domov.

Nemohu žít v bytě, který má prázdné zdi. Prázdné zdi na mě nemluví. Máme obrazy dokonce i v předsíni. Tady mám takovou malou galerii menších kreseb a grafik od různých výtvarníků. Obrazy nejen tvořím, ale i nakupuji, protože každý dobře vytvořený obraz má v sobě energii umělce, a pokud vám tato energii sedne, obraz vám ji předá. Zní to možná divně, ale já tomu věřím a také s touto myšlenkou obrazy tvořím. A proto ten název v úvodu. Obrazy jsou pro mne stejně důležitou  potravou, jako jídlo v ledničce. Jídlo naplní můj žaludek a energie z obrazů moji duši.

Jak to máte vy? Máte raději prázdné zdi a nebo zdi plné obrazů. Nebo máte oblíbený obraz, který se s vámi stále stěhuje?

Krásný slunečný den a napište

 

Michaeala-ela