Když říkám bezúdržbové, myslím tím absolutně bezúdržbové. V pondělí ráno, než odjedu na stavbu, zaseju a v sobotu k snídani můžu spásat. Ano, zvládnete to skutečně i Vy, komu už od dětství uschlo několik kaktusů a o Mičurinovi jste nikdy ani neslyšeli.

Co k tomu potřebujeme? Já to dělám tak, že si v kaufláči koupím do malýho kelímku (dále již jen malý) papričky se sýrovou náplní a do velkýho jednoho zavináče (původně se tak jmenoval filet ze sledě naložený v kyselém nálevu a omotaný kolem trochy zelí). Cestou kolem pekárny se mě slečna zpozapultu s úsměvem zeptá: „půlku nebo čtvrtku?“ Úsměv vracím a položím na pult 15 vočí. Ona mi dá čtvrtku kulatýho bochníku a mám nakoupíno.

Když to všechno sním, zbydou mi ty dva kelímky (malej a velkej), vypláchnu je, přidám čtvereček  netkané sterilizovatelné komprese na rány, naberu do džbánu vodu ze studánky a stavím se v dílně pro ulamovací nůž a u dětí v pokoji pro moje nůžky. Jsou tam od večera, jak stříhali pexesa, přestože jsou (ty nůžky)  jen moje a všichni to víme. Kluci, co nadělám. No a semínka, samozřejmě. První jsem koupil v obi, ale to je slepá ulička - za 59 korun jich jsou tři špetky. Druhé byly za 29,- někde v zahradnictví, taky tři špetky. Dají se ale koupit v krabičkách po 59,- korunách za 120 gramů bio, hledejte ;o) To je množství, které máte „nafurt“ ...

Ulamovákem (ani já toho nemám doma moc ostřejšího) odříznu kousky hrany dna malého kelímku. Vznikne tak na každém konci štěrbinka dlouhá asi 1,5 cm.

Ten čtvereček 10 x 10 cm z lékárničky je dvakrát přeložený, chcete-li čtyřvrstvý. Odstřihnu z něj proužek 1,5 cm široký z té strany, kde jsou volné konce, v převažujícím směru vláken textilie. A pak ještě jednou.

Následně rozstříhám zbytek na jednotlivé vrstvy.

Získám tak čtyři obdélníčky 10 x 7 cm a čtyři proužky 20 x 1,5 cm.

Jeden proužek protáhnu škvírkama v malém kelímku a nechám konce plandat.

Vložím do velkého kelímku tak, aby plandající konce visely dolů a na dno malého položím přes proužek ještě obdélníček. Zbylé 3 proužky a 3 obdélníčky si nechám napříště, popříště a popopříště.

Opatrně liju do malého vodu a nechám ji protékat škvírkami do velkého tak, ...

... aby se hladina ustálila těsně pod dnem malého.

Na vlhkou fáčovinu nasypu opatrně semínka tak, aby byla skoro pokrytá.

Do večera semínka osliznou, do rána mají bílé ocásky a za tři dny jsou na ocáscích zelené konečky.

Za pět dnů jsou rostlinky připravené a smířené s faktem, že když je vyndám i s textilní podložkou na talířek a ukousnu, čerstvější už to být nemůže. Chutnají po ředkvičkách, jsou plné něčeho, co je našemu zdraví prospěšné, ke chlebu s máslem nebo tvarohem se hodí náramně a nezapomeňte si to zopáknout, katastrofální neúroda může nastat pouze v případě, že jste nezaseli.

Vidíte, trochu vody tam ubylo ... asi kapilarita nebo co ...