V klubu Pro radost  tvoříme každý měsíc podle paletky.

Tenthle měsíc jsme se již chystali na Blížící se advent.

Co je advent všichni víme. Ale víte jaké jsou symboly adventu? 

ADVENTNÍ VĚNEC

Nejznámějším symbolem adventu je adventní věnec, na kterém jsou čtyři svíčky, které se postupně zapalují každou neděli až do Vánoc a slouží jako symbolický odpočet před Štědrým dnem. Variant, jak může adventní věnec vypadat, je spousta – může být z různých materiálů, mít různou velikost nebo barvu svíček a jejich rozmístění. Mezi nejčastěji používaný adventní věnec v České republice patří ten vyrobený z větývek jehličnanů, které představují život. Kruhový tvar věnce značí Boží věčnost, jednotu, vzkříšení, společenství a věčný život. Svíček je pět, z toho jsou tři fialové, jedna růžová a poslední uprostřed bílá. Svíčky se zapalují postupně proti směru hodinových ručiček a na Štědrý den se zapaluje ta poslední bílá, která značí Ježíše Krista.

ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Adventní kalendář je kalendář spojený s Vánocemi a dobou adventní. Na chází se na něm 24 políček, které slouží jako jednoduchý odpočet dnů do Vánoc. Historie adventních kalendářů sahá do konce 19. století, kdy vznikaly adventní kalendáře ručně a byla to spíše umělecká díla. Za „otce“ adventních kalendářů je považován Němec Gerhart Land, který jako první přišel se sériovou výrobou kalendářů. Kalendář byl tištěný a jmenoval se V zemi Ježíškově, nacházely se v něm dva listy papíru – na jednom byly vánoční obrázky, na druhém 24 básniček – a děti měly za úkol každý den až do Vánoc vystřihnout obrázek a nalepit ho ke správnému obrázku. Z obrázku na Štědrý den vznikl velký obrázek vánoční krajiny.

JMELÍ

O této magií opředené bylině se traduje, že je nejmocnější, když je darovaná. Se jmelím přinášíme svým přátelům štěstí a prosperitu. Můžeme pořídit jmelí zelené či nabarvené - tradiční je barva zlata, symbolizující záři, světlo a slávu.

VÁNOČNÍ HVĚZDA

Rostlina, jejíž vánoční příběh se začal psát před 200 lety v botanické zahradě ve Filadelfii. Tehdy zde působil Joel R. Poinsett, lékař, botanik a první americký velvyslanec v Mexiku. Poinsettie neboli pryšec nádherný pochází ze Střední Ameriky, odkud ji velvyslanec přivezl před Vánoci roku 1825.

SVĚTLO SVÍČEK

Světlo svíček máme rádi i proto, že souzní s Božím světlem v nás, a mnohdy ho i posiluje. Pro duchovní poselství Vánoc je proto velmi důležité. 

                                                                                         Paletka pro tvoření :

                                                                                

- na výrobku byly povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev - červená, hnědá, stříbrná, 

světle tyrkysová a zelená, bílá

- pozadí výrobku na hl. fotografii musí být v barvách paletky

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                            Hlasovat můžete do 25. 11. 2023

Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní představujeme :

image

 

<h3> </h3>