Úplně náhodou a neplánovaně jsme navštívili botanickou zahradu v Bečově. Ačkoliv nebydlíme zase tak daleko, neměli jsme o její existenci ani ponětí. Je totiž mladičká, pokud se její věk počítá od doby, kdy se začalo s její obnovou (v roce 2005). Pokud by se počítal její věk od doby vzniku je už to úctyhodná starší dáma (1918)

Čekala jsem záplavu vzácných květin a stromů a zpočátku to tak i vypadalo i když květiny byly spíše běžné než vzácné. Ty vzácné se stačily mezi lety 1945-2005, kdy se o zahradu nikdo nestaral, ztratit.

 

U stromů je to jiné. Vzrostlý strom je poněkud težší vykopnout a přesadit si ho na vlastní zahrádku. Ostatně dát si na zahrádku např. sekvoj, také nemůže každý. A tak se tu najdou i vzácné rarity.

Prostředí botanické zahrady je také velmi příjemné. Je tu rybníček s půjčovnou loděk, ostrůvkem a spoustou posezení kolem.

 

A co mne nejvíce překvapilo, bylo množství atrakcí a zábavy pro děti všekch věkových kategorií. Je tu dětské hřiště, sportovní hřiště s půjčovnou sportovního náčiní. Jsou tu stany, kde si můžete spolu s dětmi užít trochu dobrodružství a přespat tu. Nechybí ani nezbytný stánek s občerstvením, jak pro děti, tak pro dospělé. Mimochodem naše káva byla servírovaná na podnose ozdobeném živými fréziemi.

A jeden bonbónek navrch: Je zde několik bioferat, které můžete (dle schopností) zdolat buď sami nebo pod dohledem zkušeného instruktora.  A jak můžete vidět z poslední fotografie, zvládají to i úplní mrňouskové.