Krásný večer! :-)

Jsem tady s pokračováním miniseriálu o přípravě bylinných lékových forem.

Minule jsem slíbila, že si povíme o výrobě tinktur, vín a octů, tak tedy do toho.

 

TINKTURA - jde o alkoholový nebo lihový extrakt. V odborné literatuře se většinou uvádí, že by se měl použít líh o koncentraci 60-70%. Z vlastní zkušenosti  (a dělá to tak i mnoho jiných lidí) můžeme použít i čistý alkohol (40-50%).

Platí, že jeden díl nařezaných bylinek zalijeme 5 díly alkoholu. Necháme vyluhovat cca 14 dní při pokojové teplotě a nezapomínáme 1x denně řádně protřepat. Poté se tinktura přefiltruje a uchovává se v tmavých lahvičkách. Obvykle 3x denně podáváme 20-25 kapek.

 

BYLINNÉ VÍNO - léčivá vína připravujeme z bílého i červeného vína. Červené je používanější, už jen z toho důvodu, že mezi odrůdami není velkého rozdílu. Platí, že na 100 ml vína dáváme 1 lžičku bylinek. Macerace probíhá cca 8 dní. Víno lze poté uchovávat v chladničce, vydrí cca 3 měsíce neotevřené. Jinak je doporučuji spotřebovat do 3 týdnů. Výhodou je, že účinek je razantnější než na př. u čajů. Popíjíme 2-3 x denně 50-100 ml a alespoň 30 dní.

 

BYLINNÝ OCET - připravujeme podobně jako vína (1 díl bylinek zalijeme 10 díly vína) a přidáme 2-3 polévkové lžíce octa (obyčejný 8% ocet). Pro vnitřní použití volíme ocet jablečný, vinný, příp. jakýkoli jiný ovocný ocet. Široké využití pro něj najdeme v kuchyni, ale lze ho s úspěchem použít i k péči o pokožku a vlasy, i k pití.

 

Využití bylinek je tak široké, že je nelze ve zkratkách popsat. Zmínila jsem ty nejčastější formy, které používáme. 

Mimo to samozřejmě využíváme bylinky v kosmetice, děláme bylinné šťávy, oleje, mazání, sirupy, inhalujeme je, vyrábíme i bylinné prášky - tobolky a dokonce i bylinné injekce.

Ráda se k tomuto tématu někdy zase vrátím, stále studuji herbáře a další knihy, ze kterých čerpám info hlavně o využití bylinek z pohledu duše, jejich využití pro naši ochranu a lepší život :-)

Závěrem vám chci popřát krásný zbytek večera, někde v teple, příjemné společnosti a nejlépe s dobrým čajem v ruce :-)