Krásný sobotní den přeji! :-)

Venku ještě zatím krásně svítí sluníčko, ale protože se má počasí odpoledne pokazit, rozhodla jsem se napsat článek o čajích a dalších možnostech využití bylinek.

Jak připravit "čaj", tedy nálev, odvar, apod., se dozvíme v dnešním příspěvku ;-)

Ćaj je vodní výluh byliny připravený v horké vodě. Všeobecně dáváme 1 lžičku na 100 ml vody, pro 250 ml pak dáváme rovnou polévkovou lžíci. Bylinky se snažíme mít jemně nasekané, aby se pěkně vylouhovaly.

Denní dávka takového čaje se pohybuje  okolo 0,5 - 0,75 l. Může být ale samozřejmě i vyšší. Vždy ale musíme brát zřetel na působení konkrétní byliny. Pijeme je většinou nalačno a pokud možno nesladíme!  Zase ale existují výjimky.

NÁLEV - připravíme tak, že určené množství bylinek navlhčíme a přelijeme vroucí vodou. Necháme cca 15 minut odstát a scezené popíjíme. Takto připravujeme hlavně měkké části bylinek - květy, listy, nať.

ODVAR - od nálevu se liší tím, že se požadované množství bylinek zalije studenou vodou a přivede k varu. Vaří se 3-10 minut, poté se ještě 10-15 minut nechá odstát. Takto připravujeme tvrdé části bylinek, jako je např. kořen, kůra, ale i natě.

MACERÁT - macerát je zpracování bylinek bez horkké vody. Množství sušených bylinek zalijeme studenou vodou (měla by být převařená) a necháme louhovat při pokojové teplotě 8-10 hodin. Týká se pouze některých bylinek, jako je lněné semínko, jmelí, apod. Před užíváním ho můžeme lehce přihřát, ale teplota by nikdy neměla přesáhnout 30 stupňů.

 

Existuje několik dalších forem čajů, speciální bylinářský, homeopatický, spojený, ale pro naš potřeby se  téměř vždy hodí typy popsané výše.

Musíme brát na vědomí, že každá bylinka má své zpracování, výše popsané není dogma, ale pouze všeobecný návod :-) Tímto návodem nic nezkazíme, nicméně i tak bychom měli mít povědomí o tom, co která bylinka při svém zpracování vyžaduje, a každý bylinář by nám měl tuto informaci sdělit :-)

 

Protože bylinky mají velké množství způsobů zpracování, povíme si příště o přípravě tinktur, vín a octů :-)

 

Přeji vám krásný zbytek dnešního dne a pěknou první adventní neděli! :-)

Vaše Nessa