Vítězka posledního kola lendule53 vybrala pro další období témana předjaří : Čarovné magnolie s barvami petrolejová a cyklamenová.

Čarovné magnolie

Rozkvetlá magnólie je nepřehlédnutelné, okouzlující výtvarné dílo přírody. A i po zbytek roku zahradu zdobí dokonalý tvar rozložité koruny a velké listy. Je mnoho důvodů, proč tento úchvatný okrasný strom pěstovat! Přibližně 100 druhů těchto úchvatně kvetoucích strom. Je rozšířeno v Severní a Střední Americe a ve východní Asii a v Himaláji. Mnohé z nich, a také zahradní kultivary, můžeme pěstovat i na zahradě. Magnólie mohou být i dřevinami stálezelenými, ovšem takovým se daří až v zahradách a parcích Středomoří, kde nejčastěji roste Magnolia grandiflora, pocházející ze Severní Ameriky. Listy magnólií jsou nedělené, celokrajné, nejčastěji vejčité, opakvejčité nebo kopinaté, někdy pozoruhodné velikosti. Na hladkých členěných větvičkách vynikají od podzimu šedě plstnaté květní pupeny. Pravou okrasou zahrady jsou však květy – velké, pevné, masité, jakoby vysoustružené. Velmi dekorativních 6 až 18 okvětních lístků má různou šíři. Zbarvení je bílé, někdy intenzivně růžové, růžově fialové, růžově červené nebo nažloutlé. Neobvykle působí i dužnaté, často výrazně zbarvené souplodí válcovitě šiškovitého tvaru, které mnozí lidé s magnóliemi vůbec nespojují.

  • Magnólie vyžadují slunečnou polohu a nesnášejí polohy větrných a mrazových kotlin (jsou odolnější ve dřevě, květy namrzají snadno). Porostou sice i v polostínu, ale pak dřevo hůře vyzrává a rostlina málo kvete.
  • Léčivé vlastnosti magnolie

    Málokdo ví, že magnolie má velmi zajímavé účinky na lidský organismus. V asijské medicíně se využívá kůra stromů, z níž se vyrábí drogy saiboku-to a hange-koboku-to, které mají uklidňující účinky. Působí proti stresu, strachu a úzkosti. Kůra a listy obsahují další látky s antioxidačními a antimikrobiálními účinky. Tým pracovníků z Lékařské univerzity v Emory navíc v magnolii objevil substance, které způsobují destrukci rakovinných buněk v nádorech. V poslední době byly prokázány také její protizánětlivé a protiastmatické účinky.

  • Kůra Magnolia officinalis byla dlouho používána v tradiční čínské medicíně, kde je známá jako „po hou“ (厚朴). V Japonsku bylaMagnolia obovata používána podobně. Lihové extrakty z kůry magnólií mají silný dezinfekční účinek.
  • Magnolie přitahovala zájem dentálního výzkumu, protože extrakt z magnoliové kůry brzdí množení bakterií zodpovědných za zubní kaz a za periodontální nemoci. Magnolol navíc reaguje s glukosyltransferázou, enzymem potřebným pro vytvoření bakteriálního plaku.

Magnoliové dřevo je tvrdé a cenné.

Paletka pro tvoření :

Stuha šifónová šíře 12mm cívka 27m | Textilní galanterie TKACZIKStuha saténová 40 mm petrolejová

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                   Hlasovat můžete do 25. 3. 2023

Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní představujeme :

 olga73»Spona růžová Větvička magnolie

image

 Šedivka1»Brož petrolejová Vůně magnólií...

image

matyma»Růžové Růžovo tyrkysové náušnice z korálků

image