I Chvalinův obchod básněmi musí krok s dobou držeti!

Neb za letních dnův prázdninových nelze v končinách našich přehlédnouti masovou oblibu pořadův do nekonečna a do omrzení reprisovaných a seriálův do nekonečna a do ztracena pokračujících, rovněž rozhodli jsme se na milce reprisových programův seriálových  pamatovati a jim dosti zábavy saisonní zajistiti.
Nejenže ovšem celá Chvalinova nedělní chvilka poesie, blížíc se kvapem ku pokračování stopadesátému a nacházejíc se již v saisoně své třetí, sama seriálem vskutku ryzím jest, navíc ráčí v sobě i různě dlouhá ucelená (avšak po episodách rozstříhaná a se prolínající) pásma veršův skrývati, jimiž jest zajisté mocna veškeré velenáročné labužníky seriálomilné uspokojiti. Seriál v seriálu, toť formát unikátní, jenž stěží bude Vám jinde nabídnut. Jen račte se knihkupcův i promítačův svých a dodavatelův vln televisních či rozhlasových poptati...

Tedy nikolivěk v patách konkurenci či s ní zároveň,
nýbrž nejméně o půl kroku napřed přede všemi jest Chvalinův obchod básněmi!

Nuže - směle vstříc rozzářeným dnům letním! Se zásobou prázdninového povyražení od nás již netřeba cokoli pro ubíjení nudy vymýšleti ni ven na vzduch čerstvý choditi. Let's Chval'n'Chvil!

 

AKTUELNÍ OBĚŽNÍK SERIÁLOMILCŮV

V oběžníku tomto dovolujeme si Vám představiti seriály žánrův různorodých, jež byli jsme již o nedělích uplynulých odvysílali a jež sami můžete si gratis a libovolně často reprisovati.
Postupně budou sem doplňovány tituly další, jakmile budou tyto v Chvalinově nedělní chvilce poesie v úplnosti uvedeny.

Pásmo čtyř básní  
na hudbu "Introdukce a Allegro pro harfu a komorní orchestr" Maurice Ravela
Kratší romance jarní, jež nechá pozvolné tajů plné procitání omamné až v jiskřivé probuzení citův rozjitřených vyústiti.
V úvodu ocitá se posluchač vprostřed přírody březnové, obklopen příslibným ovzduším předjarním...
Příroda plní své předjaří
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

Pásmo pěti básní
na hudbu "Večerní nálada" z cyklu "Letní dojmy" Josefa Suka

Nedlouhý příběh sladkobolný jednoho jara odvátého, v němž mísí se zastřené výjevy tklivé s vypjatými touhami vášnivými a jenž obavy a osamění mučivé dokáže jedině láskou rozehnati a v ní útěchy nalézti.
Ponejprv zjevuje se diváku blouznivý obraz půlnoční...
V mých nocích
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

Pásmo veršů ze sbírky Lyra a femina 
s průvodní hudbou "Smyčcový kvartet č. 10 Es dur Slovanský", "Smyčcový kvartet č. 9 d moll" a "Smyčcový kvintet č. 2 G dur" Antonína Dvořáka
Šestnáctidílná letní historie milostná, v níž vylíčeno jest vzplanutí citu hlubokého. Ve vyznáních otevřených střídá dojemnou něhu poklidnou žádost horoucí. Představy, vzpomínky i předzvěsti dějův příštích mísí se v skutečnost. Žhavá dostaveníčka letní jsou však utnuta. Nastává loučení tísnivé, zbývá jen vypjaté čekání trudné, až ku beznaději gradující. Či bude snad nakonec osud milencův mladých znovushledáním završen?
Na samém začátku děje jest posluchač přenesen na plovárnu v jednom chvějivém odpoledni žhnoucím...
Plovárna
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

Malé pásmo veršů věnované památce mých rodičů
s průvodní hudbou "Suita pro smyčce" Leoše Janáčka
Působivá kronika rodinná, v níž jest v pouhých pěti, avšak vpravdě obsažných vzpomínkách upřímných zachycen domov Chvalinův a jež uchovává pospolu atmosféru veselých dnův bezstarostných, tesklivých chvil rozjímavých i okamžikův vskutku tíživých.
Pro odlehčené seznámení počáteční jest obecenstvo přizváno ku radostné slavnosti venkovské v rodném stavení Chvalinově...
Dědečku
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

Pásmo čtyř básní ze sbírky Potkal jsem krásu
s průvodní hudbou "Koncert pro housle a orchestr d moll" Jeana Sibelia
Črta krátká, leč dějově dramatická dosti, v níž jest hrdinovi sebe sama překonati a od zneklidňujícího zoufalství nad hanebným proviněním sobeckým přes prosté požitky v pohostinné chatě horské a přes úlevnou očistu povznášejícím a všemocným krásnem zjeveným až ku zpěvnému vyznání oslavnému dojíti.
Pozorovatel jest bez otálení a ohledův útlocitných vržen přímo na jeviště neutěšené scény nenapravitelného plenění barbarského, by stal se svědkem kajícné omluvy provinilcovy...
Růžový květ
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

Pásmo veršů Památce Břetislava Jünglinga
s průvodní hudbou "Smyčcový kvartet č. 12 F dur Americký" Antonína Dvořáka

Volný tetraptych vzpomínkový, jenž zobrazuje dojmy ze setkání s Mistrem Jünglingem a s dílem jeho skvostným. Uklidňující a hřejivý výjev jarní. Domácí idyla pod půvabným portrétem akvarelovým, vprostřed upomínek vzácných. Vznešené vzepětí činorodé, plodící kumštovní tahy malířské i kreslířské. Vzkvétající dílo rozmanité - obrazností a barevností kypící - a pod tíží neúprosných let náhlý přerod jeho v umělcův odkaz životní.
V úvodu vyvstává před zrakem divákovým ilusivní malba kosatcův zářivých...
Mistr Jüngling
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██
TIP principálův: Jsouc zajisté zvědavo a všelikých detailův soukromých lačno, posluchačstvo zdatné může do zachovalého ateliéru Mistrova vystoupati a závan dávných časův tvůrčích, světův jiných a tónův pohádkových nassáti v samostatném snímku dokumentárním...
Ateliér Břetislava Jünglinga

Pásmo Mé jarní lásce
s průvodní hudbou "Slovácká suita pro malý orchestr" Vítězslava Nováka
Osvěžující romance jarní, jež provází pár jeden zamilovaný od seznámení přes jiskřivá rendez-vous vysokohorská až ku šťastnému spojení osudovému.
Diváci - skrytě je pozorujíce - jsou do příběhu vtaženi ve chvíli rozmaru plného dostaveníčka prvního s kráskou oslnivou...
V bělavém kompletu
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

Pásmo osmi básní ze sbírky Lyra a femina 
s průvodní hudbou "Serenáda pro malý orchestr F dur" Vítězslava Nováka 
Výpravný melodram milostný, jenž odehrává se na pozadí rozličných intérieurův i extérieurův poutavých a za doprovodu orchestru profesionálního, hojné komparserie talentované i zvláštních effektův pyrotechnických. Amusantní choreografie skupinové jsou v střizích náhlých střídány všedními i nevšedními denními i nočními scénami intimními a melancholickými chvílemi niternými. Jakého as moudra dobéře se v prozření futurálním hrdina v zralosti své již vědoucí?
Byvše podvečerní vůní lipovou a hudbou líbeznou ku tančírně pod nebem širým přivábeni, kolemjdoucí lehce mohou se v četné statisty taneční vmísiti a přímo z parketu spolu se sólisty do féerie milenecké nenápadně vplouti...
Byl zvláštní podvečer
Kompletní záznam seriálu tohoto jest ku sledování zde: ██

 

Nejnovější reprisy seriálův sesbíraných z oblíbeného kanálu Chvalinova již brzy v pohodlí Vašeho domova! Nenechte si je ujíti! Račte oběžník tento občasně sledovati a episodu první si na přijímačích svých naladiti.

 

 

Externistická noticka suplementární:
Uděláte-li krok stranou, stanete na půdě prosaického neserialismu, kde lze do detailův až živočichopisných zvěděti, kterak se básník rodí, neb jest tam právě zrození básníkovo hlučně připomínáno a oslavováno.