Clear Stamps (někdy také Acrylic Stamps, Gel Stamps, nebo také Silicon Stamps) je označení používané pro razítka, jejichž vzhled i vlastnosti - a tím pádem i způsob práce s nimi - se od standardních razítek trochu liší.



Materiál, ze kterého jsou vyrobena, je obvykle průhledný/čirý (Clear) nebo průsvitný (lehce mléčný, modro/zeleně nebo červeně zatónovaný) polymer, který si - díky použité technologii - dokáže uchovat svou přirozenou ´adhezivní´ schopnost (přilnavost). Takže - na rozdíl od běžných razítek, jejichž gumové štočky jsou pevně uchyceny na dřívku - samopřilnavá razítka se dodávají bez dřívka, protože žádné pevné uchycení nepotřebují. Drží totiž sama - pouhým přitlačením, bez nutnosti lepení - prakticky na jakémkoli hladkém (čistém) rovném povrchu.

A právě těchto vlastností (průhlednost a přilnavost) se dá skvěle využít.

Pro razítkování samozřejmě nějaké uchycení potřebovat budete - klasické dřívko ale není nutné.
Práce se samopřilnavými razítky je mnohem variabilnější - štoček si totiž sami můžete snadno upevnit na vlastní univerzální ´úchytku´ (obvykle tzv. akrylátový bloček).

Výhodou je, že místo toho, abyste pro každý jednotlivý neuchycený štoček dodatečně pořizovali ještě samostatné uchycení - pořídíte jen jediné, univerzální - tzn. jeden akrylátový bloček (nejlépe odpovídá-li zhruba velikosti vašich razítek).

Ten pak můžete opakovaně používat pro všechna svá samopřilnavá razítka.



Štoček, se kterým chcete aktuálně pracovat, při každém razítkování dočasně připevníte na bloček, no a po skončení práce ho jednoduše z bločku opět sejmete, vyměníte za další, a můžete v razítkování pokračovat s dalšími razítky. Jediný bloček tak může sloužit jako univerzální společná ´uchytka´ pro všechna vaše samopřilnavá razítka.

A kromě toho - jeho průhlednost (v kombinaci s průhledným/průsvitným charakterem razítek) umožňuje při práci krásně vidět ´skrz´ a sledovat přesné umístění otisku, což s razítkem na dřívku není možné..

Průhlednost bločku oceníte hlavně tehdy, chcete-li pracovat opravdu přesně, a nebo kombinujete-li více otisků (či razítek) do nějakého souvislého motivu.

 

Stručný postup práce:
1) Zakoupené razítko - štoček - obdržíte s ochrannou zadní folií (viz první obrázek nahoře).
Folie se nezbavujte, po ukončení razítkování ji opět vraťte na zadní stranu štočku.

2) Štoček (zbavený ochranné folie) přitiskněte zadní stranou na akrylát. bloček.
Získáte tak kompletní razítko, se kterým můžete pohodlně pracovat.

Nemáte-li nebo nechcete-li pořizovat akrylátový bloček (což je v podstatě zušlechtěný druh hladce opracovaného plexiskla, dostupný v různých velikostech >> ), můžete ho event. nahradit něčím (průhledným), co máte zrovna po ruce - kousek pravítka, plexi-víčko od malých razítek, plastový uzávěr od deodorantu, obal od CD/MG apod.) Je-li povrch čistý a rovný, štočky obvykle dobře přilnou i ke stěnám těchto předmětů.
Práce s těmito ´domácími pomůckami´ sice asi nebude tak pohodlná jako s akrylát. bločkem, ale jako náhradní řešení pro příležitostné razítkování může event. postačit.



Pozn.:

Přilnavost štočků, resp. jejich ´lepivost´, není stejná jako např. u klasických ´lepicích´ materiálů (lepicí pásky apod.) - přichycení funguje spíš na principu molekulárních vazeb a lehkého ´podtlaku´ - pro účely razítkování je však přilnavá síla zcela dostačující, i pro tyto náhradní provizorní povrchy. Není-li povrch mastný, zaprášený nebo nerovný, přirozená adheze materiálu funguje dobře a spolehlivě - a časem vyprchává jen minimálně (výrobce surového materiálu udává - při dobré údržbě a skladování - dokonce trvalé zachování přilnavosti; to jsem ale vyzkoušet/ověřit nemohla.)

3) Naneste inkoust .. a razítkujte.
Nanesení barvy na štoček můžete provést jako u klasických razítek (tzn. přitisknutím - nebo lehkým posouváním po razítkovací podušce) - a nebo můžete inkoust nanášet např. tupováním houbičkou, tiskařským válečkem apod. (podle druhu a konzistence použitého inkoustu/barvy a účelu razítkování - pro papír, textil, sítotisk, transfer obrázků apod.).

Používejte pokud možno kvalitní razítkovací barvy či inkousty.
Dobře fungují pigmentové nebo křídové inkousty, trvanlivé inkousty archivální kvality apod..
Pro dobrý výsledek - kromě inkoustu - záleží také na kvalitě podkladu, na který razítkujete.
V kombinaci s dobře klíženými papíry (které se nerozpíjí) fungují razítka velmi dobře a dokážou reprodukovat i nejjemnější detaily.

4) Po skončení razítkování štoček opláchněte ve vlažné vodě (pro inkousty hutnější/mastnější konzistence lze pro čištění použít i Jar a jemný kartáček) a lehce osušte nebo nechte okapat reliefem dolů.
Po vysušení opět na zadní stranu štočku přiložte ochrannou folii.

Pozn.:
Inkousty na vodní bázi se ze štočku dají snadno odstranit téměř bezezbytku, event. i rychleschnoucí barvy na akrylové bázi (je-li razítko očištěno okamžitě po použití, jinak naopak zasychají a zanáší jemné detaily reliéfu razítka) - naopak archivální trvanlivé inkousty štoček už při prvním použití trvale a nevratně obarví - a štoček není možné vyčistit do původní ´čisté´ podoby. Na kvalitu dalšího razítkování to však nemá žádný vliv (jsou-li razítka po použití dobře vymyta), archivální inkousty jsou jen více intenzivní a více pronikají do hmoty polymeru. 

Polymerová razítka jsou vhodná nejen pro klasické razítkování na papír pomocí inkoustů, ale také např. pro horkovzdušné embosování, textilní razítkování (motiv je nutné trochu upravit, textil ´neunese´ tolik detailů jako papír), dekorování či strukturování keramiky a polymerových hmot, tlakové embosování (štoček pro tvarování hmot je o něco pevnější než razítkovací, technologie výroby je trochu jiná) apod.

Tyto doplňující štočky, šablonky a další pomůcky zatím teprve připravuju ...
A také průběžně testuju další materiály
(viz také můj dřívější blog. záznam
o tom, jak razítka vznikají >> )

Jestli testy dopadnou dobře, ráda bych časem nabídla (mimo jiné)
i skutečně průhledná čirá razítka - Clear Stamps ..
a ještě pár dalších drobností.
No, uvidím .. 
Alena Hovorková