To byl nápad, zvolit si v klubu téma zahrávající si s rozháranou myslí nebohého umělce...! RORCHSACHŮV TEST

V čem tato oblíbená jednoduchá metoda spočívá? Psychologové při ní standardně používají skupinu deseti karet (barevných či černobílých), na kterých jsou symetrické kaňky. Vzniknou tím, že se do přehybu karty kápne trochu inkoustu a poté se karta přehne, aby se inkoustová skvrna rozmázla. Tak se náhodně utvoří různé tvary kaněk. Vyšetřovaná osoba pak má psychologovi popisovat, co by podle ní mohly jednotlivé obrazce znamenat. Odpověď je považována za „projekci“ osobnosti. Proto test s kartami dostal přídomek projektivní.
Není proto divu, že se takové zdánlivě jednoduché testování rychle rozšířilo po světě jako standardní vyšetřovací postup psychologů a psychiatrů. Ti s pomocí inkoustových skvrn „odhalovali“ nitro lidí a na základě jejich fantazie vytvářeli závěry o inteligenci, kulturním zázemí, stupni úzkostnosti, vztahu k realitě. Někteří se dokonce odvážili podle tohoto jednoduchého testu odhadnout i psychiatrickou diagnózu.

Rorschachův test (ROR) předpokládá úzký vztah mezi osobností a vizuálním vnímáním. Vychází z toho, že projekce představ k figurám testu nejsou náhodné a odrážejí některé zvláštnosti zkoumané osobnosti.
Princip této metody se však datuje už od renesance. Italská renesanční osobnost Leonardo da Vinci (1452 – 1519) převzal od krajana, jímž byl malující Sandro Boticelli (1445 – 1510) myšlenku, podle které se malíři měli inspirovat nahodilými skvrnami. Také německý psycholog Wiliam Stern (1871 – 1938, mj. duchovní otec IQ) používal fotografií mraků jako podnětového materiálu.

- tolik tedy chytré knihy. Co však způsobilo toto téma v klubu KRESLÍME, to by se dalo přirovnat k náloži Krakatitu. Již od první chvíle, co výsledky hlasování vešly ve všeobecnou známost, správci nestíhali. Lavina příspěvků, nezměrné množství dotazů, první i desáté pokusy a neutuchající sranda. Teprve za několik dní jsme byli schopni formulovat základní zadání - vycmrndej si na papír, co zrovna piješ a dokresli to, co na tebe kouká...

 

...koukalo toho hodně, takže teď můžete koukat i vy...

 

 

Art Vero

https://www.fler.cz/zbozi/noemova-archa-malovano-kavou-8252607

 

 

Ajeejee

 

 

 

amazonit

 

 

888

 

 

Arnika-kreativ

https://www.fler.cz/zbozi/kote-8257045 

 

 

ateliersarka

 

 

AVAVA

 

 

Bijioux

 

 

Darina_Ch

 

 

Toril

 

 

e-zaba

 

 

Hanna.H

 

 

Ivca79

 

 

Jitka STUDÉNKOVÁ 2D

 

 

martie

 

 

U lískového keře

 

 

hrohlik

 https://www.fler.cz/zbozi/nezbeda-8275045

https://www.fler.cz/zbozi/ka-had-hadu-8275081

 

 

Kaprálová Milena

 

 

Patlalca

 

 

Sami si můžete vytvořit svůj vlastní test a zkoumat, co sídlí v hloubi vaší duše...a své představy můžete uplatňovat i na věcech kolem sebe, tak jako my kdysi v blogu BÁJNÉ SVĚTY KOLEM NÁS...

 

A pokud se vám naše blogy líbí, přijďte mezi nás...

...pro klub KRESLÍME zpracoval a připravil hrohlik...

...a ten fešák v záhlaví je sám H.Rorchsach...