Jakou přízi a v jakém množství vybrat a jak to odhadnu ?

Jakou přízi vybereme záleží na tom, pro jaký účel je určena. Zda má být nošena přímo na těle (ano, doopravdy existuje vlna, která vážně nekouše, mívá 16-21 mic silné vlákno) nebo jako svrchní oblečení, kde postačí vlákno silné cca 22-28 mic, nebo zda je určená na doplňky, koberečky apod., zde postačí síla vlákna nad 29 mic. Nejjemnější vlákna jsou srovnatelná s hedvábím nebo angorou, bohužel nejen silou vlákna, ale i cenou. Silnější vlákna mohou "kousat", na druhé straně jsou ale odolnější proti otěru, takže jsou vhodná např. na ponožky.

   

JEDNOSKANÁ                                TROJMO SKANÁ                       DVOJMO SKANÁ NOPKOVÁ

Jednoduchá příze je tvořena jediným vláknem. Může mít buď víceméně stejnou tloušťku, vzhledem k charakteru ruční práce je vždy trochu nepravidelná, nebo může být upředena s výrazně proměnlivou tloušťkou (tzv. thin and thick efekt), případně doplněná nopky a podobnými efekty. Dvou nebo vícepramenná příze je tvořena seskaním několika upředených vláken. Bývá proto silnější než příze jednoduchá, podle typu předení a skaní může být také nadýchanější než příze jednoduchá. Z hlediska použití mezi nimi není zásadní rozdíl, jde spíš o vzhled, který zákazník preferuje.

Pro odhad spotřeby příze se tradičně používá váha příze, případně počet klubíček. U ručně předených přízí z hodně jemného merina, hedvábí nebo kašmíru je však třeba vzít v úvahu, že jsou velmi lehoučké, váha proto nemusí být spolehlivým vodítkem pro odhad spotřeby. Vhodnější je orientovat se podle délky návinu příze. Například na svetr při výšce postavy 180 cm je obvykle třeba cca 1000-1200 metrů středně silné příze při pletení na jehlicích 3,5. Zase ale záleží na tom, jaký vzorek zvolíme, zd utahujeme nebo naopak pleteme volně.

Ručně předené a barvené příze jsou vždy k dispozici jen v množství, uvedeném v nabídce, je třeba vždy objednat dostatečné množství (i s případnou rezervou), protože vytvoření téhož odstínu nelze zaručit. Každá barvící lázeň pokud, není jednobarevná, je vždy jedinečná a výsledný efekt tak jak se projeví na přízi, nelze opakovat. I stejně barvený česanec při různém druhu spřádání dá odlišný výsledek. Pokud se vám tedy líbí určitá barva nebo barevná kombinace, je možné domluvit se s autorkou příze na zakázkovém předení a barvení, počítejte ale s tím, že vyrobit naprosto totožnou přízi je téměř nemožné.

Specifika při pletení z ručně předené příze

Protože jde o ruční práci, není příze stejnoměrná a může se stát, že u více přaden má některé nepatrně silnější přízi. Pro stejnoměrný úplet se osvědčilo pletení vždy dvou řad jedním a dvou řad druhým klubíčkem, tím nepravidelnosti v síle příze mizí.

  

     JEDNOSKANÁ S KORÁLKY           DVOJMO SKANÁ S PLSTÍ           TRUBICOVÝ ÚPLET

Pokud jde o sílu pletacích jehlic nebo háčku , univerzální rada je těžká, každý při pletení nebo háčkování jiným způsobem utahuje a záleží také na zvoleném vzoru. Nejjistější je samozřejmě upletení zkušebního vzorku. Orientačně se dá říct, že tenké jednopramenné příze se pletou na jehlicích 3 - 3,5, příze dvoupramenné na jehlicích 4-6  a příze efektní (nopky, peříčka atd.) na jehlicích ještě silnějších, berte to ale opravdu jen jako přibližné doporučení.

U čistě vlněné příze si nemusíte dělat hlavu s navazováním konců, pokud potřebujete napojit další klubíčko, roztřepíte konce obou přízí, přiložíte je k sobě, navlhčíte a třete do ruličky mezi dlaněmi. Plstnatění vlny, které je nežádoucí při praní, spojí oba konce dohromady a pokud toto místo opatrně přeplete, není spoj znát

Praní a údržba výrobků z ručně předené příze

Vlákno přírodní vlny má dvě vrstvy - vnější a vnitřní. Jelikož špína zpravidla nepronikne do vnitřní vrstvy, velice snadno se vypere, je však nutné postupovat šetrně, aby nedošlo ke zplstnatění.  Při prvním praní ručně barvené příze nebo výrobku z ní vyrobeného může dojít k uvolňování zbytku barvy, perte je proto odděleně.

  

           MERINO 18  MIC        HEDVÁBÍ MULBERRY /BOMBYX/           VELBLOUD

Přízi nebo pletený výrobek ponoříme do teplé (ale ne horké!) vody s trochou šampónu na vlasy nebo pracího prostředku na vlnu nebo hedvábí. Chvíli necháme odmočit, jemně promačkáme (nemnout) a vodu slijeme. Prací prostředek odstraníme opět velmi šetrným vymácháním ve vodě stejné teploty, jakou jsme použili pro praní. Vlhký výrobek nebo přízi zavineme na krátkou dobu do ručníku a odstraníme tak přebytečnou vodu. Sušíme volně rozložené a v případě pleteniny srovnané do požadovaného tvaru. 

Nikdy nepereme v horké vodě, nemneme a neždímáme! Vyvarujeme se také praní v automatické pračce, která mezi cykly napouští studenou vodu. Střídání teplot, mnutí a tření způsobuje zaplstění vlny a zmenšení výrobku.