Letní sezóna je i na Fleru tak trochu mrtvá sezóna. Všichni se sluní, koupají, grilují, cestují za slanou vodou, za památkami a zajímavostmi. A moc nenakupují. A tak ani já moc nešiju, ten čas přijde zase později. A co dělám když nešiju, nevařím, nepeču, neuklízím, neperu, nežehlím, atp.? Věnuji se zahradě. Asi se nemohu  pochlubit tak krásnou zahradou jako někteří, ale mohu se pochlubit krásnými a vzácnými květy "Klatovských karafiátů". Nejsem vůbec zkušený pěstitel, ale je to tradice v rodu mého manžela. Děda je pěstoval, švagr je pěstuje a mne přemluvili mí potomci, ať to zkusím také. To se jim povedlo, ale já jsem hodně zvědavá, zda to také zkusí a budou v tradici pokračovat. Pěstitelů těchto krásných květin bohužel rychle ubývá a byla by velká škoda, aby tato krásná tradice zanikla.

Počátek pěstování karafiátů se datuje rokem 1813, kdy se z napoleonských válek vrátil rytmistr Volšanský, který se zde usadil a přinesl z Francie semena, do té doby zde neznámých karafiátů. Spřátelil se s mnoha měšťany, kterým své karafiáty věnoval a ti se pak předháněli v pěstování a šlechtění nových druhů. Historie pěstování a šlechtění nových druhů je hodně dlouhá, tu si můžete poslechnout, až navštívíte někdy na začátku července Klatovy a zajdete do zdejší výstavní zahrady, kde jsou k vidění krásné výpěstky všech registrovaných pěstitelů. Také si zde sazenice karafiátů můžete zakoupit. Ta cesta nebude marná, hned naproti zahradě je PASK, což znamená Pavilon skla. Tady si můžete prohlédnout cca  600 nádherných skleněných předmětů, které pocházejí především z neslavnějšího období firmy Lötz. Hned vedle najdete Vlastivědné muzeum. A jen kousek od muzea jsou zbytky opevnění a jen po pár krocích  jste v  centru města, kde najdete Černou věž, katakomby, barokní lékárnu, galerii, kostely a mnoho dalších zajímavostí.

Po pozvání do našeho krásného města se vracím do naší zahrady a představím vám pár krásných exemplářů klatovských karafiátů. Snad vás to naláká, udělat si k nám na západ výlet.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě ZDE něco o karafiátech.