Značku DESIGUAL patrně nebude potřeba příliš představovat, v posledních pár letech zažívá velký boom i u nás v Čechách.

Možná ale neuškodí podívat se trochu do zákulisí. IGUAL přeloženo do češtiny znamená "STEJNÝ", DESIGUAL pak "NESTEJNÝ, ODLIŠNÝ". Značka vznikla v polovině 80. let na Ibize. Ibiza, jeden ze španělských baleárských ostrovů, je rájem hipíků a bohémů kde noc, léto a zábava nikdy nekončí. Diskotéky (Pacha je pojmem v celé západní Evropě) a free styl jsou tu doma. Tady se nosí "free móda" plná barev, vzorů, výstřelky všech druhů jsou vítány.

Přesně do téhle atmosféry se tenkrát bratři Meyerovi strefili a začali budovat značku, která měla mít a evidentně má úspěch. Základní myšlenkou byl patchwork - čím barevnější a různorodější tím lepší. Vše se dařilo a firma začala expandovat.

Když otevřeli svůj první obchod v Barceloně (mimochodem dalším ráji pro "free people") rázem se z nich stal fenomén. Podobně jako ze značky CUSTO Barcelona či další španělské značky DOLORES PROMESAS.

Tenkrát tyhle značky přinášely veselou originální módu a měly úspěch. Nejrychleji rostl právě Desigual. Dnes má miliardobé obraty, obchody ve více než 40 zemích světa a jeho modely nechybějí na velkých módních přehlídkách (především od doby kdy začali spolupracovat s módním tvůrcem Christianem Lacroix).

Na začátku - žila jsem tehdy právě v Barceloně - jsem mlsně procházela před výlohami a přála si být hooodně DESIGUAL. Moje peněženka to příliš nedovolovala. Později jsem si pár kousků koupila a bylo to prima. Když jsem se vrátila do Čech zjistila jsem, že už tu obchod mají taky (dole na Václaváku byl, myslím, první). Zajela jsem si pro kabát a když jsem zjistila, že stojí o 200% víc než v Barceloně, nechala jsem si ho tam prostě koupit a poslat si ho. Je to ale asi 5 let kdy jsme s kamarádkou (rovněž "poloviční" Španělkou) usoudily, že DESIGUAL je už dávno IGUAL a že pro nás ztratil celé své kouzlo.

Jak jste na tom vy, tvůrci a tvůrkyně opravdu originálních oděvů, šperků, doplňků, uměleckých děl? Co si myslíte:

1. je originální nosit tričko (nápadité, barevné,  ulítlé) , které nosí další tisíce žen po světě?

2. je prima nosit sukni, kvůli které se firma soudí právě s CUSTO či s DOLORES PROMESAS neb zcela zjevně okopírovala jejich design?

3. a je originální ona cedulka uvnitř těch parádních riflí říkající "Made in Bangladesh"?

Nic ve zlém, všechna čest. Spousta věcí se prostě povedla. Třeba kolekce, která vznikla ve spolupráci s Cirque de Soleil je opravdu jedinečná - smekám!

Tuhle jsem procházela jejich novou kolekci a zaujaly mě právě džíny (vtipné, jak jsou prý "handsmade" a také ta zmínka o Indii mě rozesmutnila, ale což. ... Už delší dobu jsem se chystala využít úchvatných rozstříhaných oblečků, krajek, knoflíků, stužek a dalšího harampádí k nějakému riflovému zdobení a tohle byla jasná výzva. Předkládám výsledek.

(snad nikoho - proboha - nenapadne, že se chci srovnávat s Desigualem! Nechci, hlavně proto, že nechci být IGUAL!Mrkáček Mrkáček)

These jeans travelled to India… and came back being completely different. The waistline includes embellisment details and golden threads have been used to design these trousers. One of the things that make them different from the rest are mixes of patches and Indian references.: