Asi před rokem jsme koupili po dlouhém shánění naši vysněnou chatičku a já jsem se pustila do jejího zařizování. Chtěla jsem, aby mělo vybavení co nejblíže k přírodě jak vzhledem, tak i materiály. Našla jsem pěkný konferenční stolek na internetu, který byl vyrobený z kmene nějakého stromu v kombinaci s kovovými nožkami. Ukázala jsem ho manželovi a ten řekl, že si takový stolek přece dokážeme vyrobit i svépomocí a prakticky zadarmo. Konferenční stolek, který jsem našla, stál přitom skoro 5000,-Kč. Pokud by se Vám nechtělo ho vyrábět, tak jsem se dívala na několik pěkných kousků na https://v-nabytek.cz, nebo na https://z-nabytek.cz Moc jsem tomu nechtěla věřit, ale řekla jsem si, že za pokus nic nedám. Myslím, že se výsledek nakonec opravdu vydařil a chci se s Vámi podělit o návod na výrobu. Možností výroby různých stolků je ale hodně- osobně se mi taky moc líbil návod na výrobu konferenčního stolku z dřevěných beden.

Sháníme materiál a pouštíme se do výroby stolku

Základem bylo sehnat vhodný kus dřeva z kmene stromu. Ideální je podle mě část někde těsně nad kořeny, protože má různorodější tvar a stolek tak vypadá zajímavěji. Ale záleží na Vás a na tom, co upřednostňujete. Já jsem měla štěstí, protože nedaleko od nás káceli les a já jsem tam vhodný kousek dřeva našla pohozený. Byl zrovna v tloušťce, která mi vyhovovala, takže s ním nebyla žádná velká práce. Alternativou by bylo zajít do pokáceného lesa s motorovou pilou a z jednoho vhodného pařezu kus o tloušťce nějakých 5-10 cm odříznout (majiteli lesa by to nemělo vadit, protože toto dřevo už se nijak nezpracovává a na místě postupně shnije). Ze dřeva jsme dlátkem sundali kůru a obrousili do jemna ze všech stran (k zarovnání je vhodný elektrický hoblík, případně lze využít pásovou brusku). Následně je dobré dřevo nalakovat, čímž se zvýrazní jeho struktura a navíc máte možnost částečně přizpůsobit barvu Vašim potřebám (lze koupit světlý, nebo tmavý průhledný lak). Pak už stačí vyrobit nožky ohnutím vhodné kulatiny, nastříkat je na vhodnou barvu (já jsem volila černou), vyvrtat zespodu stolku dírky a nožky do nich zasunout + zalepit vhodným lepidlem (my jsme použili klasický chemopren).

Náš nový konferenční stolek nám slouží k naší radosti

Ze stolku mám opravdu radost a myslím si, že se na chatu perfektně hodí. Mám v plánu, že vyrobím podobný ještě na terasu. Nejtěžší je najít vhodné dřevo, ze kterého budete konferenční stolek vyrábět- pak už to jde prakticky samo, i když je vhodné mít při sobě šikovné chlapské ruce.