Návodů na nejrůznější vánoční dekorace je spousta. Mě ale letos opravdu nadchnul jeden konkértní a chtěla bych se s Vámi o něj podělit. Jendná se o návod na výrobu vánočního stromku ze šišek, který je možno doplnit o ozdoby, světelný řetěz, nebo jiné dekorace. Bezvadně se hodí třeba na parapet, na skříňku, sváteční stůl apod.

Materiály:

  1. Šišky různých velikostí
  2. Akrylové barvy nebo spreje
  3. Štětec
  4. Lepidlo na polystyren
  5. Polystyrenový kužel
  6. Ozdoby (malé kuličky, mašle, atd.)
  7. Proutěný nebo dřevěný podstavec
  8. Lesklý lak na ochranu
  9. Svítící řetěz s mikro led diodami

Postup:

Příprava šišek:

Na začátek si dejte procházku do borového lesa a nasbírejte šišky. Šišky můžete natrhat i přímo ze stromu, pokud na ně dosáhnete. Vybírejte pokud možno podobné velikosti. Pokud jste natrhali šišky přímo ze stromu, dejte je asi na hodinu péct v troubě při nízké teplotě (cca 150 stupňů). Tím se šišky krásně otevřou a zabráníte vylíhnutí hmyzu.Po vychladnutí můžete šišky očistit od pryskyřice a případně je omýt a nechat zaschnout.

Lepení šišek:

Pomocí lepidla na polystyren připevněte šišky k polystyrenovému kuželu (lze ho běžně koupit ve výtvarných potřebách). Začněte ze spodu a postupujte směrem nahoru. Držte šišky na místě, dokud lepidlo zaschne. Namísto lepidla můžete využít tavnou pistoli, která Vám usnadní a zrychlí práci.

Dekorace:

Jakmile máte základ stromečku hotový, můžete přidat malé ozdoby, kuličky nebo mašle na stromeček. Nejjednodušší uchycení je opět pomocí tavné pistole. Obzvláště hezky působí na stromečku malý svítící řetěz tvořený mikro led diodami na drátku. Řetěz tohoto typu zakoupíte např. na webu i-market.cz na adrese https://i-market.cz/170-svetelne-retezy-led ...mají jich tam více s různými délkami i provedeními.

Ochrana a finiš:

Aby váš stromeček vydržel déle, nastříkejte jej lesklým lakem na ochranu. Tím také dodáte lesk a prohloubíte barvy. Stromeček můžete také lehce nastříkat umělým sněhem- lze ho opět koupit ve výtvarných potřebách.