Taky se někdy v obchodech pozastavíte nad tím, jak drahé pečivo je? A když už je tak drahé, tak kde je kvalita? Nehledě na to, že pečivo, které je nám předkládáno, už je také protkané nechvale znýmýma Éčkama a nevydrží ani 24 hod? Stačí se nad tím trochu zamyslet a hlavně s tím začít něco dělat.
A já začla! Našla jsem si několik receptů na kváskový chléb, který je mnohem zdravější než chléb kvasnicový, pro náš organizmus lépe stravitelnější a hlavně po několi dní stále jako čerstvý... z každého receptu jsem si vzala něco a sestavila si tak recept svůj. Nejsem typ, co přesně dodržuje recepty, spíše naopak, jak můžu, tak si vše udělám podle sebe, ale abych vám mohla napsat celý postup přípravy kváskového chleba, tak jsem udělala vyjímku a vše, co jsem použila, jsem pro vás zvážila:-)
Celý postup, vám možná bude připadat trochu složitý, ale jde o poprvé, a pak už si budete chleba péct pravidelně bez větších obtížností. Já už to tak dělám téměř měsíc a za celý měsíc jsem nekoupila jediné pečivo v obchodě.
Pokusím se vám popsat celý proces, a když ho budete dělat poprvé , tak doporučuji dělat ho v den volna, a tak si sami zjistíte, kolik času je na chléb potřeba a další pečení si už tak podle toho přizpůsobíte.
1/ kvásek
kvásek můžete získat dvěma způsoby. Buď od někoho, kdo už ho má staršího data a bude ochotný vám oddělit a nebo si ho udělat. Já jsem zvolila druhý případ a kvásek si sama zhotovila.
k přípravě kvásku budete potřebovat: zavařovací sklenici, žitnou mouku, vodu a tak 5 dní času:-)
1.den/do sklenice dáte 3 lžíce mouky a stejné množství vody. zamícháte špejlí nebo měchačkou a necháte ve sklenici stát na lince v pokojové teplotě do druhého dne. Konzistence musí být něco jako těsto na palačinky, možná trochu hustší. přikryjete víčkem, ale neutahujte!!!
2.den/těstíčko z prvního dne promíchejte a přidejte opět 3 lžíce mouky, stejné množství vody. opět promíchejte něčím dřevěným, přiklopte a nechte do dalšího dne
....to budete opakovat, řekla bych tak 5 dní a hlavně budete kvásek sledovat. V kvásku by se měly dělat bublinky a příjemně nakysle vonět. Poslední den "krmení" by jste měli mít zhruba 3/4 sklenice kvásku. Pokud bublá a příjemně voní, je kvásek připraven na přípravu vašeho prvního chleba. A můžeme se pustit do pečení. V žádném případě se vám ve sklenici nesmí oddělit voda od mouky a nepříjemně zapáchat, to je něco špatně!!!
A jdeme na těsto:
Připravím si větší mísu,do které naliji tak 3/4 obsahu sklenice. Mně to vychází, že ve sklenici mám cca 600 g kvásku, tak přibližně 400 g naliju do mísy a 200 g nechám ve sklenici.
začínám přidávat další ingredience ke kvásku do mísy:
400 g klasická hladká mouka
50 g žitná tmavá mouka chlebová
100 g pšeničná mouka celozrnná
100 g hladká mouka chlebová
kromě té klasické hladké mouky, co má doma každý, používám tyto 3 další. Množství můžete libovolně měnit a nebo k té hladké použít už jen žitnou, nebo jen chlebovou. To je na vás. Při každém pečení chleba , můžete experimentovat. Tyto mouky, co jsou na obrázku, tak ty jsem tentokrát zkoušela nově. Předtím jsem používala pouze žitnou bio a chlebovou bio. Všechny vyjmenované mouky seženete určitě v Kauflandu a v Albertu...možná i jinde.
dále přidáme:
1-2 lžíce kmínu /já používám drcený/
3 kávové lžičky soli /já používám mořskou jemnou/
cca 0,5 l vody /já dávám vlažnou, aby se celý proces trochu uspíšil/
a to je vše!!!
Když máme vše v míse, můžeme začít hníst, cca 5-10 minut.
konzistence těsta musí být tak trochu jako bláto
takto uhnětené těsto necháme v míse a celou mísu přikryjeme igelitovou taškou. Těsto tak nemá šanci okorat a hezky se tam drží to pravé vlhké a teplé klima. Nechte ležet v pokojové teplotě minimálně 1 hodinu. záleží, jakou máte teplotu v místnosti, někdy to může trvat i déle. Po hodině se mrkněte, jestli se s těstem něco děje. Mělo by zvětšit objem skoro jednou tolik.
V tento moment si vememe sklenici se zbylým kváskem, který si nastavíme na potřebné množství do dalšího pečení.
přidám opět žitnou mouku a ve stejném poměru i vodu tak, abych měla ve sklenici opět 3/4 sklenice hmoty . zamíchám, nechám chvilku na lince, aby začla hmota probublávat a v momentě, kdy je kvásek zase aktivní, tak přiklopím víčkem a schovám do lednice. Tam na mě kvásek počká do dalšího pečení. Peču každé 4 dny, ale kvásek vám v pohodě vydrží i týden.
Před dalším pečení chleba vyndejte kvásek z lednice a nechte ho na lince tak dlouho, dokud se neoteplí na pokojovou teplotu a zase neožije. Je potřeba s tím počítat, protože to taky chvilku potrvá. a dál budete postupovat , viz výše.
tak a jedeme dál. cca po hodině až dvou máte těsto v míse vykynuté.
Připravte si vál a pořádně jej posypte hladkou moukou. celý obsah mísy na vál vyklopte, určitě se neobejdete bez stěrky, protože těsto je docela lepivé.
a za pomoci špachtel těsto několikrát přeložte z jedné strany ke druhé tak , aby se do těsta dostalo co nejvíce mouky.
překládejte tak dlouho, dokud nebude těsto tužší a nelepivé. nezapomeňte si pořád posypávat val. Když má těsto tu správnou konzistenci, tak vytvarujte úhledný bochánek.
když máte vytvarovaný bochánek, tak si připravte ošatku z pedigu, kterou řádně vysypte moukou a bochánek do ní vložte hladkou stranou dolů.
ošatku nechte ležet někde v klidu a opět ji celou i s obsahem zabalte do igelitky a nechte kynout. Ošatka dodá těstu ten pravý tvar. Upečený chleba díky ošatce vypadá potom opravdu jako chleba:-)
teď zase máte nějakou chvíli na něco jiného. Kynutí potrvá určitě minimálně hodinu až 3, těsto by mělo zvětšit objem o jednou tolik, ale pozor, aby nepřekynulo.
Když máte pocit, že je vykynuto, tak mějte rozpálenou troubu na 250 st a na dno trouby vložte pekáček s vodou. Připravte si plech a něj dejte pečicí papír. plech si můžete nahřát v troubě, aby nebyl moc studený. Vemte ošatku s těstem a opatrně na pečící papír překlopte a rychle strčte do trouby. Pečte tak 35-45 minut. záleží na tom, jakou máte troubu. Peču normálně na horkovzdušnou. Snažte se troubu po celou dobu pečení neotvírat. Jen kontrolujte , jestli je pořád ve spodním pekáči voda. Díky vodě je v troubě správná vlhkost a chleba by vám měl ještě pomalu nakynout a nepopraskat. Zhruba po těch 40 minutách se přesvěčte, že má chleba správnou barvu kůrky.
Upečený chléb vyndejte z trouby a chléb posaďte na mřížku, aby dobře chladl a nezapařil se
nechte zcela vychladnout, dříve ho nekrájejte!!!
A je hotovo!!! a věřte, že brzy nebude:-) nic lepšího jsem ještě nejedla. A s takovou domácí marmeládkou, je to jedna báseň.
Každý, kdo se u nás zastaví, dostane kousek a dobrovolně odchází s receptem. A abych nemusela říkat celý postup každému zvlášť, tak jsem vytvořila tento blog.
Možná vám poslouží ještě tato informace: Tím, že pracuju doma, můžu chleba péct v jakýkoliv den. To ráno, co chci chleba péct si vyndám kvásek z lednice /cca v 8:00 hod/. Někdy kolem 10.00 až 11:00 hod, je kvásek oživlý a můžu zadělat. Někdy kolem 13:00 hod přendavám těsto do ošatky a začínám péct nejpozději v 15:00 hod. Do 16:00 hod se stihne chleba upéct, pak odjíždím s dětma na tréninky, a když se večer vracíme, tak na nás čeká vychladlý výborný chléb k večeři.
Již zmíněnou ošatku jsem si sehnala na netu. Stojí v rozmezí 250,-290,- Kč. Celá ošatka je z pedigu. Velikost mé ošatky je na 2 kg těsta. Z množství,které je udané výše, má těsto v konečné podobě před pečením cca 1,5 kg. Takže pokud si seženete ošatku na kynutí menší, tak budete muset upravit gramáž všeho, aby se vám to do ošatky vešlo. Pokud nechcete utrácet za ošatku, tak je další možnost, že do jakékoliv mísy vložíte hrubou utěrku , posypete moukou a dáte bochník kynout do toho. Jen je za potřebí zvolit tvar mísy, aby odpovídal tvaru chleba:-)
a ještě jedna vychytávka: Pokud potřebujete celý proces trochu urychlit používejte vlažnou až teplou vodu
určitě to zkuste a dobrou chuť!!!