Vítězka březnového kola vybrala na duben téma : Duben měsíc knihy s barvami bílá a růžová.

V dubnu slavíme hned dva svátky.

2.4. je to Světový den dětské knihy

Mezinárodní den dětské knihy se slaví již několik desítek let. Nepřipadá na 2. dubna náhodně. Mezinárodní den dětské knihy byl záměrně stanoven na toto datum, neboť právě v tento den se narodil známý dánský spisovatel (pohádkář) H. Ch. Andersen. Kdo by neznal z dětství třeba Malou mořskou vílu, malého Káje a sněhovou královnu. Knihovníci pořádají v tento den mnoho akcí, třeba Noc s Andersenem. Společnost pro dětskou knihu byla založena v roce 1953 a mezi její první čelny se řadila i známá spisovatelka dětských knih Astrid Lindgrenová. Cílem nejen tohoto dne, ale celého Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu je přinést do dětských rukou četbu, neboť právě knihy podporují dětskou fantazii. Zároveň se snaží upozorňovat na nové dětské knihy. V České republice se můžeme setkat s mnoha projekty podporující dětskou knihu - např. projekt Čteme dětem, který nabádá rodiče, aby četli svým ratolestem.

V dnešní době mládež, a v tom i mnozí studenti, velmi málo čtou. Zřejmě je rozdíl v tom, že dříve byla literatura jediným oknem za humna do světa historie, poučení, zprostředkovaným prožitkem dobra, zla, lásky, tragédií, válečných událostí i mezilidských vztahů, okno do jiných zemí, jejich zvyků. Ať to byly cestopisy, nebo detektivky švédské, americké, anglické, australské, atd.... Životní osudy Davida Cooperfielda. Luise Pasteura, Amundsena, Roberta Oppenheimera, Julia Cesara, atd. atd. I těmito zprostředkovanými prožitky se formoval životní názor a vývoj osobnosti celých generací.

23.4. Světový den knihy a autorského práva

Světový den kniky a autorského práva nebyl na tento datum vybrán náhodným určením. Výběr datumu stanovil pro tento mezinárodní den právě 23. dubna, což je den, kdy si připomínáme výročí úmrtí Miguela de Cervantese, Williama Shakespeara a Gacilase de la Vegy roku 1616. Samozřejmě je tento den věnován všem autorům knih celého světa a zároveň by měl připomenout i jejich autorská práva, neboť kniha je autorovým rukopisem, dílem kterému věnoval hodně času a úsilí.

Dnešní hektická doba příliš knihám nefandí, děti a mládež tráví čas u televize, počítači nebo mobilu. Dlouhodobé průzkumy dokázaly, že lidé, kteří čtou, mají nejenom lepší slovní zásobu (což ze čtení plyne tak nějak logicky…), schopnost soustředit se, ale taky mají vyšší IQ než jedinci, kteří nečtou. Čtení však má daleko více dalších kladů – zlepšení představivosti, snížení stresu a posílení paměti.

Jak to máte s knihami VY?

Paletka pro tvoření :

 

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                              Hlasovat můžete do 23.4.2022

 

Anketa se načítá ...

 

Jako nesoutěžní představujeme :

 Inna Studio» Náhrdelník "Zahrada zamrzlá v čase"

image