Zapomeňte na pošmourné počasí a tichou vzpomínku... pojďte slavit Dušičky s Růžovým panterem po mexicku!

El Día de los Muertos nebo-li Dny mrtvých je jedním z největších svátků v Mexiku. Celková atmosféra  tohoto svátku je úplně jiná než našich Dušiček - jedná se o velmi veselý svátek, kdy lidé vzpomínají na své zemřelé a i si s nimi povídají. Rodiny si večer dělají piknik přímo na hřbitově, navaří jídla, které měli ti, co je opustili, rádi - jedí, pijí, vzpomínají, vyprávějí, smějí se...

Přípravy na oslavy začínají už 28. 10.  - hodně se peče, vaří, zdobí, budují se oltáře, kam se umísťuje vše, co měl zemřelý rád.

Jelikož tento svátek nejvíce symbolizují lebky a kostry ve všech možných podobách - kostlivci muži, ženy, rodiny kostlivců při pikniku, tančíci kostlivci, s kytarou či láhví - ti všichni během svátků plní každý obchod a domácnost. Oslavy probíhají trochu jako karneval, děti i dospělí se oblékají do masek koster a smrtek.

Jakmile se setmí, vypraví se rodina na hřbitov, kam přinesou jídlo a pití určené živým i mrtvým. Celé rodiny tak stráví na hřbitově skoro celou noc ve veselé náladě - hodují, pijí a zpívají a dokonce nahlas rozmlouvají s mrtvými. K ránu se vrací domů šťastní a spokojení, že se viděli a hlavně, že si popovídali se svými drahými.

Vzhledem k rozdílnému podnebí, je podobný piknik u nás dost dobře neproveditelný.  Tak si alespoň prohlédněte veselé kostlivčí výrobky od Růžového pantera a hlasujte, který z nich se vám nejvíce líbí - můžete vybrat tři z nich ;-)

Hlasování potrvá do neděle 27. 10.

Vendulka_ lenkapatch Roonka
image image image
Dílnička kocourka Mourka fima ReD
image image image
potapka Lenka Pöselová islunko
image image image
jusnina Muriel de Mour Ropucha
image image image
Cingrlata ivcatko nikkita
image image image
theresicka Pjocka Lydie Dostálová
image image image
weru-t von Hanke Montebell
image image image
patch-an
image

 

... za Klub fanoušků Růžového pantera tu máme veselé lebky od...

Núr noninka
image image

 

Pokud vás zajímá dění u Růžového pantera a chtěli byste být informováni o právě probíhajících soutěžích nebo se jich i účastnit, přihlašte se do Klubu fanoušků Růžového pantera ;-)