Holky z brandýského zámečku mají šikovné ručičky

(...z místního tisku....)


Do Vysokého Mýta se po srpnové havárii v budově zámečku v Brandýse nad Orlicí přestěhovaly klientky tamějšího Výchovného ústavu. Děvčata navštěvují běžné střední školy v širokém okolí, ale zapojují se také do místního života.

„Chápeme obavy místních obyvatel, když zjistili, že se do Mýta přestěhoval Výchovný ústav“, uvedla vedoucí pracoviště Soňa Křížová. S ústavem ale nejsou spojeny jen problémy a negativní záležitosti. Už v Brandýse klientky organizovaly jarmarky, výtvarné výstavy, koncerty. Spolupracovaly s místní mateřskou školou, seniory, pekly perníky pro klienty Domova pod hradem v Žampachu, za vydělané peníze nakupovaly žrádlo do psího a kočičího útulku.

„Bez podpory různých nadací a dalších sponzorů bychom ale naše dobrovolnické aktivity nezvládli. Už po přestěhování do Mýta tak máme za sebou třeba Jarmarky s Albertem. Díky Nadačnímu fondu Albert a o.p.s. Spolu dětem se naše holky spolu s klukama z ústavu v Králíkách učili základům podnikání a slušné komunikace“, říká Soňa Křížová.

Díky Nadaci Terezy Maxové dětem a společnosti Billa mohla děvčata v Brandýse vybudovat bylinkové záhony, vyrábět s dětmi z MŠ cukroví pro ptáčky a jiné výtvarné záležitosti. Holky nafotily kalendář, jehož výtěžek z prodeje by rády opět věnovaly zvířátkům v útulku. Nadace Terezy Maxové dětem navíc klientkám zaplatila různé školní záležitosti jako kadeřnickou výbavu, cykloturistický kurz nebo notebook pro studijní účely pro klientku, která studuje maturitní obor Grafik. Další školní vybavení a kurzy zase pomohla uhradit o.p.s. Spolu dětem díky projektu Dejme šanci dětem.

„ Je důležité těmto dětem ukázat, že když umí pomáhat ony, pomůže zas někdo jim. Navíc pokud dostudují, případně si u nás ještě zvýší kvalifikaci pomocí dalších odborných kurzů, mají šanci na další uplatnění v životě. A kadeřnice bez kadeřnické výbavy těžko začne provozovat praxi“, pokračuje Soňa Křížová. Uplatnění v praxi znamená, že se děti naučí chodit do práce a nebudou závislé na sociálním systému. Kde jinde začít, než u těchto dětí.

Brandýské, a teď už vlastně vysokomýtské, klientky Výchovného ústavu by rády občanům Vysoké Mýta ukázaly, že si tuto šanci zaslouží. V Domově mládeže za bazénem, kde momentálně sídlí, je možnost si jejich kalendář ještě zakoupit a přispět tak na dobrou věc.

Návštěvníci Fleru mají možnost kalendář zakoupit u prodejce Tony Zieglerová - veškerý výtěžek jde právě na psí útulek.