Už počtrnácté se do Berouna – Historického města roku 2009 – sjedou hrnčíři ze všech koutů

obrazek

Čech, Moravy ale i Evropy. V sobotu 11. a v neděli 12. září nabídnou na berounském náměstí nejrozmanitější keramiku.


Letošní trhy již získaly renomé v zahraničí. Kromě domácích hrnčířů přijedou hosté z EU. Hrnčíři z Francie, Německa, Maďarska, Polska, Litvy a ze Slovenska. Naplňuje se tak úsilí organizátorů - šířit dobrou pověst trhů v zahraničí. Jedněmi z pozvaných jsou například


Catherine Cotonian Moiroux hrnčířka z jižní Francie, představí malovanou keramiku

velky_obrazek

inspirovanou kulturou středomoří, nebo Roman Mekisa, vystudoval Akademii umění ve

Vilniusu - hlavním městě Litvy, získal prvenství v řadě soutěží a patří mezi ty, které byste neměli na našich trzích přehlédnout. Stánek má na rohu travnaté plochy na náměstí.

Celkem se počet vystavovatelů blíži ke 300. Z toho je 28 hostů ze zahraničí Jako každoročně proběhne soutěž keramiků na téma Zahradní keramika a letos se můžeme těšit na výstavu soutěžních prací obohacenou o díla autorů ze zahraničí.

Vyhlašovatelem soutěže a hlavním partnerem trhů je Hotel Na ostrově. Mediálními partnery jsou Český rozhlas REGION, Český rozhlas Regina, Countryradio a Radio IMPULS. Bohatý kulturní program připravilo město Beroun.
Hradní set s nálevkou
 

Mezi stánky s občerstvením zaujme opět stánek českého rybářského svazu Hořovice : Čerstvě grilované a uzené ryby Zveme Všechny návštěvníky, aby ochutnali čerstvě grilované a uzené ryby. Jako specialitu mohou návštěvníci ochutnat především grilovaného či uzeného úhoře. Úhoř a další ryby budou uzeny přímo na místě a návštěvníkům podávány přímo z udírny. Další připravenou specialitou budou vynikající kapří hranolky. Dále bude možné ochutnat candáta, pstruha a kapra. Letos poprvé můžete ochutnat neobvyklé berounské koláče, upečené podle původní receptury berounských pekařek. Když koláč ochutnáte, jazyku lahodí chuť máku, do kterého pro zjemnění přidává perníkovou strouhanku a med. Chuť jemného tvarohu vonícího po vanilce nebo pikantně skořicové jablečné náplně či švestkových povidel též zjemněných perníkovou strouhankou se lehce dotkne horního patra. Po skousnutí se obě chutě spojí v něco zcela výjimečného. Je to, jako když vinař ochutnává kvalitní víno.

Hrnčířské trhy Beroun přestavují současnou keramickou tvorbu, ale ctí i tradici a proto zachovávají skladbu oblíbených a ověřených stánků s keramikou i s občerstvením, aby návštěvníci našli opět to, co si oblíbili.
 

Výtěžek hrnčířské tomboly , kterou organizuje Farní úřad katolické církve Beroun a do níž věnovali ceny hrnčíři - bude věnován na pomoc oblastem postižených povodní v srpnu letošního roku. Dary od stánků s občerstvení pokryjí dokončení opravy střechy kostela Zvěstování Páně (Zábranský kostel).

No budu tam taky:

 

*****************************************************


 

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal

 

No a další informace z keramického dění naleznete tu .   To jen tak pro ty, co narazili na mé texty poprvé a náhodou by měli chuť ještě pár řádků přelouskat?