Psal se rok devatenáctset … a něco...ale to nechme být. Právě se otevřely hranice a já (a můj přítel, dnes manžel) jsme chtěli poznat svět. . Jak na to? Zabalit krosnu a na silnici! Vyrazili jsme tedy – stopem za dobrodružstvím. Všechno tu bylo pro nás, nic nebylo nemožné. Svoboda, ta lákala nejvíc.

image   image image

Stopem do Španělska, 2 měsíce toulání po téhle krásné zemi, zpátky do Barcelony. Tam jsme, špinaví, pohublí a šťastní zabloudili do přístavu a viděli lodě. Ty veliké co plují na Baleáry a dál. Spočítali jsme drobné a jupíííí! Máme akorát na cestu na Mallorku! (tedy…jen na cestu tam, ale komu by to vadilo).

image image image

Mallorca – miliony turistů, přeplněné město, tohle není to co jsme si představovali. Chceme zpátky. Jenže jaksi nemáme ani na vodu… Co s tím? Stop to vyřeší…

  image image image

A tady se stal malý zázrak. José, náš řidič, měl krásný dům obklopený palmovým hájem, poli broskvoní a mandloní, manželku, která se v tom kamenném paláci nudila a loď v malém přístavu na severu. Jeho pozvání jsme nemohli nevyužít. Strast se proměnila v slast. Najednou jsme byli čistí, najedení, měli vlastní nádherný pokoj a tvořili součást nevšední rodiny (její příběhy by daly na román, ale to jde teď stranou). S Martou jsme jezdili na nákupy a pomáhali jí v domácnosti, starali se o dvouletou Fiore a čekali, až se truhlář José večer vrátí z přístavu. Týden, dva. Půjčili nám nepoužívaný jeep, projeli jsme si ostrov. Jedním slovem SEN. Jen jaksi nebylo za co se vrátit…A tak José vymyslel bojový plán: půjdeme pomáhat Peterovi, Angličanovi, který má v přístavu loď a chystá ji na plavbu kolem světa.

Krásný pokoj jsme vyměnili za kajutu úžasného starobylého korábu „Spinning Jenny of Lune“. Tady je

https://www.google.cz/search?q=spinning+jenny+of+lune&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwizudLVi4PUAhWLhSwKHRsHCqEQ_AUICigB&biw=1093&bih=510#imgrc=MegKRYDX8gRIfM:

Drhli jsme podlahy, natírali boky z našeho Dingi (nafukovací člun s docela silným motorem, který jsme „dostali“ k vlastní potřebě), spravovali co bylo potřeba. Po práci jsme se proháněli po přístavu i na volném moři, pozorovali hejna ryb jak před člunem skáčou do výšky, na břehu po večerech pili sangriu s dobrodruhy z celého světa, kteří tak jako Peter právě kotvili v Porto Colom, chytali ryby na pytlačku, pluli na sousední ostrovy a ostrůvky, poslouchali neskutečné příběhy, užívali si toho nejlepšího co tenkrát život přinesl. Já jsem na Dingi jezdila nakupovat a vařila jsem námořníkům (tedy Peterovi a těm, kteří zrovna přišli). Mimo jiné meruňkové knedlíky – měly takový úspěch, že se u nás na lodi vystřídala půlka přístavu a já jsem musela ten velký český úspěch několikrát opakovat. Nový Zéland, JAR, Kanada, Filipíny…prostě svět na kolenou před tou dobrotou.

image image image

Tahle pohádka, která se stala, ve mně zanechala lásku k moři, námořníkům a hlavně k nekonečné svobodě. Když kreslím všechny ty moje námořnické motivy, mám na za vzpomínat. Viva Spinning Jenny, viva svoboda mořeplavců!

 image image image

Všechny mé námořnické sny o svobodě naleznete zde:

https://www.fler.cz/zbozi?ucat=421139