Na přání svých zákaznic jsem se konečně dostala k napsání blogu o cínovém šperku. Tento blog by vám měl být rádcem, jak se o svůj cínový šperk dobře starat a na co ci dát pozor, při jeho nákupu.

Cínový šperk je vyrobený většinou z polodrahokamu, skla, ale použitým materiálem může být i keramika, dřevo a jiné, pevné materiály, které snesou vysokou teplotu při zpracování. Kovem je cín-velmi tvárný, dobře tavitelný materiál. Používají se tři druhy šperkařského cínu. Cín s podílem olova Pb, cín bezolovnatý a cín s podílem stříbra Ag. K výrobě šperků z cínu se dále používají dráty různých průměrů, může to být drát měděný, mosazný i stříbrný, měděný nebo mosazný plech. Často také vídáme cínové šperky dozdobené komponenty z obecného kovu.

Péče o cínový šperk není nikterak náročná, cín je materiál trvanlivý a je-li šperk dobře a kvalitně vyroben, vydrží hezký velmi dlouho. K ošetření jeho povrchu ihned po výrobě je nutné použít olejový Antioxidační přípravek. Já osobně nově vyrobené šperky do tohoto přípravku ukládám na několik dní, aby byla jistota, že se olej dostane opravdu všude a šperk nebude šednout a ztrácet lesk. Cínové šperky není vhodné nenamáčet ve vodě-na koupel rozhodně odkládat. Doporučuji chránit šperky před stykem s jakýmikoli chemickými přípravky - prostředky na mytí nádobí, parfémy, krémy na ruce atd. Po čase se častým namáčením může postupně sedřít patina. Jednou za čas je dobré šperk znovu uložit do antioxidačního oleje, který je běžně dostupný i zde na Fleru u prodejců potřeb pro Tiffany techniku. Případně šperk antioxidantem alespoň přeleštit. Pokud šperk zrovna nenosíte, ukládejte jej do krabičky, aby se na něm neusazoval prach, který jde ze záhybů pak špatně odstanit. U prstenů může dojít k opotřebení a sedření patiny, pokud vedle nich nosíte dlouhodobě jiné prsteny - pohybem o sebe.

Čeho se vyvarovat při nákupu cínového šperku?

V poslední době lze na Fleru vidět velké množství cínových šperků v různých cenových relacích i v různé kvalitě. Ne vždy platí, že to co je velmi drahé, musí být zákonitě dobře vyrobené, ale u cínového šperku a šperků obecně, bych rozhodně doporučila neštřit. Raději si připlatit za opravdu kvalitní šperk od prověřených prodejců.

Pro člověka, který se v cínování nevyzná může být někdy těžké, posoudit, zda je šperk opravdu dobře vyroben. Proto pár rad, na co si dát pozor.

1. Kámen použitý ve šperku (ať už se jedná o minerál, či jiný materiál) by neměl mít praskliny, ani jiné viditelné vady.

2. Šperk by měl vypadat bytelně a pevně, je-li použitý drát tenký, bude se šperk brzy deformovat.

3. Kámen by neměl být v cínu usazen pouze za pomoci měděné olepovací pásky, protože je pak velké riziko, že brzy vypadne.

4. Použitý drát by měl být dokonale zacínován, aby neprosvítala jeho barva. To se často děje u měděného drátu a nevypadá to hezky. To samé platí i pro použití kovových komponentů. Pokud jsou ke šperku pouze připájeny a nezacínovány, nechytne na ně patina a ze šperku pak kýčovitě "svítí".

5. I zadní strana šperku by měla být začištěna, patinována a dobře vyleštěna, to bohužel většinou zjistíte, až když Vám šperk dorazí domů, ale je možné se na to výrobce předem zeptat. Není-li zadní strana hladká a "čistá", může se vám pak šperk zachytávat ze oblečení a ničit jej.

6. Ze šperku nesmí trčet ostré dráty, všechny ostré hrany musí být pečlivě zabroušeny, jinak se může stát, že se o šperk bolestivě poraníme.

7. Jsou-li na šperku jako zdobení použity kuličky z cínu, měly by být opravdu kulaté, hladké a pohledné, často jsou vidět pokusy o kuličky, které připomínají hrudky, někdy až hroudy stylu "kam cín ukápl".

8. Je-li šperk patinován a následně leštěn, mělo by být leštění pravidelné a pečlivě provedené. Neměly by se objevovat zcela nevyleštěná místa, ani místa příliš vyleštěná až do bílostříbrné barvy.

9. Popis šperku by měl být podrobný a přesný, měl by obsahovat velikost, barvu, pokud možno i původ kamene. Velikost šperku celého a materiál který byl při výrobě použit.

Pro názornost jsem vyrobila šperk s výše uvedenými vadami

Na tomto obrázku vidíte všechny výše popsané chyby-kuličky jsou nepravidelné, nemají tvar, prosvítá nezacínovaný drát, šperk je nedokonale vyleštěn, jsou vidět špatně uhlazené hrany olepovací pásky, kovový komponent není zacínován, očko k zavěšení je nepravidelné a příliš tenké, brzy přeřeže kůži, na které bude šperk zavěšen, použité sklo je odřené a má viditelnou prasklinu. Drát je velmi tenký, bude se brzy deformovat.

Zde je nezačištěná a velmi nevzhledná zadní strana šperku, která rozhodně bude škodit oblečení, bude vytrhávat nitky ze svetru apod.

Na následujících fotkách je šperk podobného stylu, bez popsaných vad.

Zde je kámen ve šperku  pevně zajištěn proti vypadnutí, komponent je zacínován, závěsné očko je dostatečně pevné.

Zadní strana téhož šperku je zde začištěná a zdobená, tak, aby šperk mohl být nošen oboustranně. Kuličky mají opravdu kulatý tvar.

Závěrem bych chtěla říci, že každý tvoří dle svého vkusu a cítění. Co se jednomu líbí, druhému může připadat nevzhedné. Jsou ale pravidla při výrobě cínových šperků, kterých by se měl držet každý výrobce. Zákazníkům doporučuji pečlivě číst popis u šperků a v případě nejasností se neváhat na podrobnosti zeptat. Ušetříte si tak případné zklamání při nákupu.