Výroba vlastních kosmetických prostředků může být pro někoho zbytečnost, pro druhého však zábavou a způsobem, jak si vyrobit přírodní produkt, zdravou a nechemickou alternativu ke komerčním přípravkům. Používání takového výrobku vás bude těšit nejen proto, že budete vědět, že vám za něj bude vaše pleť blahořečit, protože jste jí ho ušili na míru, ale i proto, že zkrátka bude váš vlastnoruční - jedinečný. Takový výrobek se pak může hodit i jako milý dárek pro člena rodiny či přátele. Zkrátka, ta trocha času a píle se vyplatí investovat :).

Dnes bude řeč o pleťových maskách. Cíl je následující: Vyrobit masku, která bude účinná, poměrně levná, dlouho vydrží a nemá nároky na skladování v chladu. A navíc její výroba je jednoduchá. Že je to příliš požadavků najednou? Nevadí, je druh masek, který je všechny splňuje, a tím je


Jílová maska

Jíly byly pro kosmetické účely využívány odedávna. Mají totiž spoustu pro pleť příjemných vlastností. Čistí, odstraňují odumřelé buňky, detoxikují, dodávají pleti minerály. A dají se velice dobře míchat s dalšími surovinami.

          
 rhassoul    kaolín


Těmi dalšími surovinami budou v našem případě rostlinné a ovocné prášky. Jak známo, bylinky a ovoce jsou jedny z nejlepších věcí, které můžete své pleti nabídnout. Obsahují nesčetné množství látek pro pokožku blahodárných, často i léčivých (ty se hodí v případě kožních problémů).

         
 brahmi (prášek)    růže (prášek)    chlorella (prášek)

 
To máme tedy dvě složky. A dál? Dál nic :). To úplně stačí. Někomu by se to mohlo zdát málo, ale v právě v jednoduchosti je krása a síla. Zapomeňte na komerční kosmetiku s desítkami ingrediencí. Naprostá většina z nich jsou stejně jen pomocné látky jako konzervanty, látky pro dosažení a zachování struktury výrobku atd. Pleti nejsou v ničem prospěšné, spíše naopak. My budeme vyrábět kosmetiku, kde účinné jsou všechny složky a nic zbytečného navíc tam nebude.

Takže nyní je čas vybrat ty správné ingredience.
Jílů pro kosmetické účely existuje mnoho druhů, ty hlavní jsou ale tři: Bílý jíl (kaolín), zelený jíl (illit) a lávový jíl (rhassoul). Jejich účinky se mírně liší, takže si vyberte ten, který bude pro vaši pleť vhodnější. Např. pokud máte pleť citlivou, zvolte bílý jíl, pokud vás trápí nějaké kožní problémy, pak bude zase vhodnější zelený jíl. Můžete je samozřejmě mezi sebou i libovolně míchat.
Rostlinných a ovocných prášků existuje nesčetně. Účinky jednotlivých se od sebe mohou diametrálně lišit, takže zde je třeba opravdu vybírat pečlivě, své pleti na míru. I zde platí, že můžete použít směs různých prášků.

Nyní stačí oba druhy surovin (jíly a prášky) smíchat. V zásadě mícháme zhruba v poměru 1:10 (1 díl rostlinných či ovocných prášků ku 10 dílům jílu). Pak stačí už jen vsypat do lahvičky či dózičky a výrobek je hotov. Doporučuji skladovat v temnu, protože rostlinným složkám nesvědčí světlo. Výrobek vydrží cca rok. Masku pak používáme 1x týdně.
Způsob použití masky: Rovnou čajovou lžičku prášku rozmícháme s malým množstvím (necelá čajová lžička) vroucí vody (vroucí proto, aby použité rostlinné složky dobře uvolnily účinné látky) tak, abychom získali řídkou pastu. Tu pak krouživými pohyby nanášíme v tenké vrstvě na očištěný obličej (vyhneme se bezprostřednímu okolí očí). Při tomto jemném peelingu se pleť dobře prokrví,  takže pak lépe přijímá účinné látky a působení masky má větší efekt. Masku necháme působit 15 minut a pak ji vlažnou vodou smyjeme.


Variace A – Pleťová maska s éterickým olejem
 

Pokud máte v oblibě éterické oleje, můžete jimi masku obohatit. Do hotové směsi jílů a prášků kápněte pár kapek éterického oleje a velmi dobře promíchejte. Maska bude nyní navíc krásně voňavá a ještě účinnější :).

       
 tea tree - éterický olej    grep - éterický olej    bergamot - éterický olej



Variace B – Peelingová pleťová maska

Do masky můžete přidat i peelingovou surovinu jako například jahodová zrníčka nebo drcená semínka šípku. Získáte tak peelingovou pleťovou masku.

     
 jahodová zrníčka    šípková semínka, jemně drcená



Další varianty

Do masky můžete přidat i další suché ingredience jako jsou vitamíny atd.

A navíc….
Co je dobré pro pleť, je dobré i pro vlasy. Takže…. :)

Už víte, jakou masku si vyrobíte? Osvěžující s brusinkou a pomerančem? Nebo projasňující s centellou a jahodovými zrníčky? Či snad orientálně laděnou růžovo-lotusovou provoněnou santalovým éterickým olejem? Možností je bezpočet. Záleží jen na vaší fantazii :). Přeji hodně zábavy při vymýšlení a tvoření a radost s užitkem při používání vaší vlastnoručně vyrobené masky!  
 
                                                                                                                                   Vaše    .○~ essence ~○°˙