Před lety jsem propadla výšivce. Nejprve ruční a pak i strojní. Té jsem se dlouho bránila, ale nakonec v ní našla velké zalíbení. Mé hračky jsou výšivkami zdobeny téměř ze všech světových stran.

Co vše stojí za výrobou jedné hračky?

Každý kus mi projde mnohokrát rukama, celý proces je velmi poctivé a precizní řemeslo, žádné šití horkou jehlou. Zde můžete nahlédnout, kolik úsilí a času je schováno za jedinou hračkou. 

Nejprve si hračku nakreslím na papír, často mi stačí jen drobná skica. Poté ušiju první vzorek, na kterém si ověřím proporce a tvar a většinou musím střih upravovat. Když jsem spokojená, přejdu k tvorbě výšivek, k výběru barev a látek. 

IMG_5322

Výšivka, kterou má hračka na těle, je strojová a nejprve je potřeba ji nakreslit v grafickém programu na počítači. Čím složitější motiv, tím více času strávím u počítače. Občas je to i několik hodin. Poté motiv exportuji do vyšívacího programu, který umí křivky převést do vyšívacích stehů. Jednotlivé stehy je třeba ještě manuálně doupravit, nastavit potřebnou hustotu, styl, poskládat správně za sebou ad., což je práce velmi zdlouhavá zvláště u komplikovanějších výšivek. 

IMG_5507


O samotné výšivky se mi stará výkonný vyšívací stroj Texi s 15 jehlami, který jsem s investorskou pomocí pořídila v květnu 2018. 
 

IMG_0588

IMG_5519


Každou výšivku musím ručně začistit, tzn. odstříhat nitky a podkladový materiál a poté rozžehlit, čímž se látka zároveň lehce vysráží. 

IMG_5537

IMG_6256

Tato fáze výroby je NEJZDLOUHAVĚJŠÍ. Abych si práci trochu urychlila, připravuji si výšivky v menších sériích, tak jako v manufakturách.

Úprava látek pro výšivku je enormně zdlouhavá a nejde urychlit. Její výhodou oproti potisku, který je samozřejmě rychlejší a levnější, je její vzhled. Výšivka má v sobě svou jemnou plastičností kus luxusu, láká k dotyku a celkově na mne působí úchvatněji než potisk. Navíc se nesepere a je téměř nezničitelná.

Teprve nyní se dostávám k samotné hračce. 

Rozkreslím obrysy hračky, rozstříhám a připravím k další práci. Hračky, které šiju opakovaně, se snažím připravovat vždy po pár kusech najednou, protože šít jednu hračku zvlášť na jeden zátah velmi zdržuje a v konečném součtu hračku prodražuje. 

IMG_5649

Následuje rutinní postup, kdy šiji jednotlivé díly, obracím z rubu na líc a plním dutým vláknem. Když jsou našité všechny potřebné komponenty, šiji celá těla hraček. Proces se opakuje, opět následuje vycpávání tělíčka dutým vláknem a nakonec všiju nožky, čímž se celá hračka začistí a ukončí. Ale hotovo ještě vůbec není!

IMG_4975

Hračka je ušitá, ale aby se dostala k zákazníkovi, musím ji ještě nafotit, fotky v počítači upravit a vložit do eshopu. Tento proces spolkne také mnoho drahocenného času. Týká se hlavně nových nebo redesignovaných hraček, které uvádím do prodeje.

Poslední díl času, který strávím nad každou hračkou, je její vyexpedování. Vypisování faktur a balení je pro mne nejméně zábavná část celého výrobního procesu.

IMG_6288 

Hračka je na cestě za vámi a já doufám, že nadělá hodně radosti.

IMG_3845