Někdy je to z nouze cnost, někdy dlouhotrvající nemoc z úrazu, kdy, ač pořád věříte, že vše dobře dopadne, ale pro jistotu přemýšlíte jak a na čem budete tvořit, jindy náhlý nápad vyzkoušet něco jiného a nemáte potřebné nástroje a pomůcky a než byste si je obstarala z netu, tak by mohl nápad skončit ve věčných lovištích.

Už od malička jsem chtěla technickým věcem přijít na kloub,, s bratrem jsme svorně rozebírali autíčka na baterii, mrkací panenku, tu jsem měla jen jednu, ale i ty, které jen hýbaly hlavou a končetinami, naši to s námi neměli lehké, asi největší nářez jsme obdrželi po totálním rozebrání staré dobré Singerky (šicí stroj)... samozřejmě, že všechno naplácání na zadek bylo nespravedlivé, vždycky jsme chtěli danou věc i složit :), tak, aby fungovala, někdy se to povedlo, jindy nám v tom zabránilo brzké objevení od rodičůMrkáček, nejvíc nás rozlítostilo, když maminka naše nedodělky vyhodila do popelnice a nechtěla pochopit, že oprava dané věci nebyla dokončena pro častou kontrolu v našem pokojíčkuSvaťoušek...

Krásné vzpomínky na naše technické začátky mě neopustily ani v dospělosti a jelikož se nechci věnovat jen jedné výtvarné textilní technice a nejsem ten typ a hlavně na to bych musela být snad  milionářem, když mě něco napadne tvořit, hned si vybavení a pomůcky objednat  na netu, tak nejdřív přemýšlím jak si v mých podmínkách a nejlépe sama, vytvořit alternativu.

Tak vznikl i můj zlepšovák na krosienky, krosénky, nebo dnes používaný výraz sprang. Jelikož jsem malé postavy, tak své tapisérie musím mít hodně vysoké, asi nějaký komplex malosti, bych řekla :)) a když jsem si představila, že bych se musela probourat stropem na půdu,  aby se mi vešel tak velký rám na krosienky, k tomu postavit nějaké lešení, tak jsem  přišla na to, že je lze dělat i ve vodorovné poloze a klidně na zahradě a hlavně bez rámuTo dám!, později už byl jen krůček k tomu, abych i na menší věci nemusela mít rám a dnes proplétám jednoduše zavěšením práce na garnýž, má to tu výhodu, že práci kdykoliv můžete uklidit a později, třeba na dovolené dokončit.

https://www.fler.cz/zbozi/on-line-kurz-pleteni-na-stavku-i-kabelka-938685

 

Někdy vás k tomu donutí dlouhotrvající nemoc, kdy si myslíte, že už vám zbývá jen vyšívání, pletení, háčkování, případně plstění a vy to tkaní tak máte rádi... tak vznikl můj vynález stávku na polštáře, tašky, batůžky... bez šití

https://www.fler.cz/zbozi/on-line-kurz-stavek-tkana-taska-polstar-batoh-6278442

 

Z posledního mého vynálezu tkalcovské techniky mám snad největší radost, za prvé, musel být vymyšlen za necelé dva měsíce do soutěže MaŘeNa (MAteriály a ŘEmesly NApříč Flérem), kde se snažím, pokud to jde, o zpracování výtvarného návrhu technikou, kterou by mohli použít i v daném období, Tentokrát se tvořilo na téma filmu Hair / Vlasy od Miloše Formana z prostředí hippies, kteří vyznávají přírodní styl bez technických vymožeností a tak vznikla obří taška bez jediného šitého švu, utkaná z jednoho kusu na tkalcovském stavu.