Pletené trojcípé šátky obvykle mají podobné scháma:

2 krajová oka - vzor - středové oko - vzor - 2 krajová oka.

 

Krajová oka se pletou VŽDY - i na začátku i na konci řady a pokaždé hladce.

Při pletení šátku obecně je lepší plést volně, s filigránovými přízemi se tak lépe pracuje. Vzhledem k tomu, že v krajce stále splétáte a rozpléstáte oka, je-li úplet moc utažený, strašně se nadřete. Jedinou výjimku tvoří právě tato krajová oka, která utahujte normálně.

 

Na úplném začátku si potřebujete vytvořit základ obvykle 7mi ok - 2 krajová - 1. oko vzoru - středové oko - 1. oko vzoru - dvě krajová oka.

 

V návodech se často krajová oka a středové oko nezapisují a ve schématu uvidíte jen část kde je vzor a to pouze jeho jednu stranu, protože strany u symetrických šátků jsou zrcadlové - jako zde u „Calais Shawl“. V první řadě vzoru zde pak pletete: 2 krajová oka - nahození - 1oko hladce - nahození - středové oko - nahození - 1oko hladce - nahození - dvě krajová oka. Ve schámatu vidíte pouze to, co je v textu tučně zvýrazněné.


 

Takže na začátek...

Nejprve si uháčkujete hodně volný řetízek ze tří oček. Ideálně přízí jiné barvy, která se nezamotává - zbytek bavlny dobře poslouží.


Řetízek si pak zrcadlově otočte, aby byl začátkem doprava. Lépe se ho pak zbavíte.

Do zadních kliček dvou prvních oček naberte hladce 2 oka na kruhovou jehlici, kterou budete plést šátek.


 

Jehlici pak obraťte po směru hodinových ručiček - prostě začněte plést nad těmi dvěma oky další řadu. Upleťte celkem 6 řad.

Po upletení šesté řady už úplet neobracejte, otočte jej po směru hodinových ručiček o 90° - na šířku a ze strany za dvě krajní nitky OBRACE naberte 3 oka. Potom naberte HLADCE 2 oka z háčkovaného řetízku.

Na obrázku jsou špendlíky vyznačena místa, odkud oka naberete.


 Vypárejte pomocný háčkovaný řetízek. Na jehlici máte teď 7 základních ok.

Takhle to vypadá z rubu - tedy tak, jak jste dokončili řadu.


A takhle to vypadá z lícové strany, tedy tak jak teď začnete plést první řadu podle schématu. U „Calais Shawl“ podle schématu, které je v tomto textu úplně nahoře. Vidíte dvě krajová oka, 1. oko vzoru, středové oko, 1. oko vzoru a dvě krajová oka.


 Obecně se pak u šátku v hladkých řadách plete vzor a rubové řady se pleteou obrace, jen první a poslední dvě krajová oka jsou hladce.

 

Takhle vypadá „Calais Shawl“ upletený po 4. řadu:


Uprostřed se rýsuje řada středových ok, která dělí šátek na poloviny, kolem této řady jsou dírky tvořené nově nahazovanými oky. V angličtině se značí kolečkem a zkratkou YO - yarn over.

 

Je velmi výhodné si před středové oko na jehlici navléknout značku a svědomitě ji přemísťovat, ze začátku se to nezdá, ale když pak pletete koncové řady se stovkami ok, je snadné na středové oko zapomenout a pak máte chuť skočit z okna, když se pokoušíte chybu opravit, nebo musíte párat. Kdekoli ve vzoru chybu celkem lze zakamuflovat, ale ve středové oblasti a na krajích je tak vidět, že ji tam nechat nemůžete.

 

Pletařkám, které se sebou mají neblahé zkušenosti pokud jde o pozornost při pletení také doporučuji přimět se k disciplíně a po každé řadě vzoru překontrolovat, zda je vše upleteno jak má být. V krajce se dá opravovat pomocí háčku, pomocných jehlic a hrsti špendlíků - úplet je volný a dá se povytahovat, jak je potřeba, ale je to hodinářská práce, která sebere spoustu času a nervů.

 

Když musíte párat, párejte opatrně přesouváním oček z jehlice na jehlici, pokud prostě jehlice vytáhnete, vypáráte pár řad a pak se pokusíte oka zase nabrat, je velká šance, že se Vám to nepovede a budete moci začít plést od začátku.

 

Návod na „Calais Shawl“ od Judy Marples najdete zdarma ke stažení v angličtině na ravelry.com

http://www.ravelry.com/patterns/library/calais-shawl

 

Autorka mi dala svolení návod na něj přeložit a zveřejnit v češtině, takže pro anglicky nehovořící bude hotov během pár týdnů. Je to nádherný a velmi jednoduchý šátek, ideální jako první učební projekt.

Příze na filigránové pletení můžete koupit  u mě v obchůdku. Nabízím průmyslově barvené, i ručně barvené na zakázku v různých cenových kategoriích.

Více o pletení krajkových šátků se dozvíte v klubu Filigránového pletení.

Obrázek schématu k pletení šátku v textu je použit se souhlasem paní Judy Marples.