Věřte, nebo nevěřte, ale stále mám doma látkovou tašku z doby mých školních let. Z doby, kdy bylo zcela běžné, že se tašky šily z jinak nevyužitých látek, kromě jiného my holky doma jsme je vyráběly z roletoviny, zdobily je  třepením a ažurami s barevnými bavlnkami. Věčná škoda, že jsem ani jednu z těchto originálních tašek neschovala. Tehdy v naší republice téměř neexistovaly igelitové tašky a pokud se nějaká pěkně barevná dostala do naší domácnosti ze západu, pečlivě jsme ji poskládaly a schovaly. 

V dnešní době se čím dál více lidí zajímá o to, jak žít ekologicky a jak snížit používání plastů v kadodenním životě. Proč se nevrátit ke starým zvykům - používat látkové tašky. Každý z nás může ve svém životě udělat pro začátek alespoň pár věcí jinak, a i to pomůže odlehčit životnímu prostředí. Stačí jen např. naučit se nezapomínat plátěné nákupní tašky, znovupoužitelné láhve na vodu, nebo kelímky na kávu.

Minulý rok byla zveřejněna studie Vysoké školy chemicko-technologické, která měla odpovědět na otázku - Jaká nákupní taška je nejvíc eko? Závěry této více než stostránkové studie si můžete snadno dohledat na webových stránkách.

Mne, jako laika a obyčejnou hospodyňku zaujal závěr, který z této studie citoval server vitalia.cz: "U jednorázových tašek z lehkého i pevného plastu, ale také z papíru, studie ukázala, že mají horší dopad na životní prostředí než bavlněné tašky. A to bez ohledu na to, zda jejich životní cyklus skončil na skládce, nebo v rámci energetického využití."  Zde byl také uveden argument proti jednorázovým taškám z ekonomického hlediska: "Když si vezmete, že „jednorázové košilky“ stojí dvě koruny a dle studie bychom jich ročně spotřebovali přes sto čtyřicet, jsou to ročně „vyhozené“ tři stovky. Tyto tašky totiž obvykle po donesení nákupu domů končí v koši. Pokud si rovnou v obchodě pořídíme tu bytelnější plastovou tašku s pevným uchem, která stojí cca osm korun a dle studie bychom jich spotřebovali přes sedmdesát, jde ročně o vyhozených více než pět stovek." Tedy, pokud byste si koupili jednu bavlněnou nákupní tašku ročně, ušetříte nejen přírodu, ale také své peníze, a navíc, jako bonus budete mít krásný, stylový módní doplněk.

Závěrem: každá taška, která vydrží co nejdéle, je lepší než jednorázová, a to bez ohledu na materiál, ze kterého je vyrobená. Každé vícenásobné použití tašky snižuje její dopady na životní prostředí a omezuje vznik odpadů. Pokud si tedy už koupíte jednorázovou tašku, zkuste ji využívat až do jejího roztrhání. A šikovné látkové tašky doma zapomínejte co nejméně, neztrácejte je a používejte je opakovaně.

V mé nabídce najdete mnoho látkových nákupních tašek mnoha vzorů. Tato nabídka se neustále obměňuje. Z nabídky látkových tašek pro Vás vybírám alespoň některé:

Něco pestrého:

   
 
Něco decentního:
 
  
 

Něco pro milovnice koček, psů a jiných zvířátek:

  
 

Také praktické vakobaťůžky na všelicos - budou postupně přibývat:

  
 

Děkuji, že jste dočetli až sem. Svědčí to o vašem eko-friendly smýšlení, jen tak dál. Budu se těšit na Vaši návštěvu v mém obchodě.

Přeji Vám pohodové jarní dny. A nezapomeňte - nejlepší způsob, jak snížit produkci odpadu je předejít jeho vzniku.

Vaše HančaHa