Jako vejce Fabergé aneb Shabby Velikonoce

Fabergého zlatá vejce jsou už po staletí symbolem luxusu a snobství. Obdarovávali se jimi na Velikonoce carské rodiny a posléze milionáři. Stala se celoroční ozdobou jejich příbytků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fabergého vejce je již přes sto let symbolem luxusu

Fabergého vejce jsou zlaté klenoty ve tvaru velikonočního vejce, které vytvořil ruský zlatník a klenotník Carl Peter Fabergé, z rodiny původem hugenotských uprchlíků z Německa, a jeho spolupracovníci (zlatníci a glyptici) v rodinné klenotnické dílně v Petrohradu v období let 1885-1917.

Slovní spojení «Vejce Fabergé» se stalo především synonymem nádhery a symbolem bohatství klenotů ruského carského dvora a předrevolučního Ruska; kromě toho také obecně výrazem pro druh klenotů v podobě vajec s překvapením uvnitř.

 

Odhaduje se, že bylo vyrobeno kolem sedmdesáti těchto klenotů (zdokumentováno 71), z toho padesát dva na zakázku carské rodiny (tzv. carská velikonoční vejce), další pak pro Fabergého stálé nebo prominentní zákazníky. Nápady a výtvarné provedení kromě Fabergého obstarávali tři zlatničtí mistři, zde uvedení v chronologickém pořadí práce: 1. Erik August Kollin, 2. Michail Perchin, 3. Henrik Wigström. Do současnosti se dochovalo 43 exemplářů.

 

 

Brzy po ukončení původní výroby, již ve 20. letech 20. století, se začaly šířit padělky vajec i jejich miniaturní napodobeniny. Nepřehlednosti situace nahrávali Fabergého synové, kteří se pokoušeli uspokojit trh. Druhá velká vlna padělatelství i s perfektními puncy nastala počátkem 21. století s nástupem 3D skenování.

(zdroj: Wikipedia)

 

Samozřejmě se tato vajíčka v méně prominentních rodinách různě napodobovala, zdobila se třeba pštrosí vejce, na ty nejskromnější měštany zbyla vejce menších rozměrů. Krášlí je různá peříčka, sklíčka, korálky, květinky, mašličky, stužky...Dnes tomuto stylu říkáme shabby a roztomilá vajíčka poutají pozornost v příslušných interiérech: interiéry v moderním a oblíbeném stylu shabby chic, v nichž se kombinuje staré s novým. Úžasná práce s prostorem a kombinace detailů s doplňky vytvářejí harmonickou a klidnou atmosféru. 

 

 

 

Recyvajíčka

Přidáním něžného ženského doteku vznikají pozoruhodné malé klenoty, jejichž trvanlivost je dána moderními materiály. V naší nabídce máme tyto drobnosti, které mohou být nejen dekoračními, ale i originálními velikonočními prvky, pojmenovanými s ohledem na příběh, který  v sobě mohou ukrývat, např:

Dáma s bičíkem, Noční motýl, Mávnutí křídel holubích, Nevinná, Jako dva holoubci, Píseň pro Tebe, Komtesa, Tikání...

 

      

 

Dovedete si třeba představit to překvapení v očích obdarovaného, možná i přivelikonoční pomlázce? My ano. Tak udělejte si nebo někomu dalšímu radost!

 

  

 

Při výrobě nejen vajíček používáme - recyklujeme naše sbírky starých tiskovin, knoflíků, stužek, korálků, ověsů, bavlnek, atd. Takže fandíme přírodě!

 

Marie Maderová

19.32024

Vložení komentáře: Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Provozovatel jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely. Více informací. Souhlasím