Co je to Janin občasník? Je to e-časopis s návody na tvorbu textilních výrobků. Jedná se o vlastní autorskou tvorbu, kterou pro vás podrobně nafotím a popíšu tak, abyste byli schopni si výrobek bez problémů udělat sami. 

Občasník se jmenuje proto, že jsem se nechtěla zavazovat k nějakým pravidelným termínům a nutit se vymýšlet něco, na co zrovna nemám náladu. Proto občasník a proto vychází občas. Loni vyšel jednou a věnovala jsem se v něm především slunečnímu tisku, letos je tu už třetí číslo. Celkem mám tedy v nabídce čtyřy e-časopisy s návody (všechny pohromadě najdete zde) a sama na to překvapeně koukám. Možná se to nezdá, ale je za tím hodně práce. Ono vymyslet výrobek, který není v současné době internetu okoukaný, vyrobit ho, každý krok nafotit a pak všechno popsat tak, aby to bylo pro ostatní srozumitelné, není úplně jednoduché. Je to ale práce, která mě baví a díky které se učím nové věci. Třeba pracovat s vektorovou grafikou, abych mohla v návodech přinést i pěkné nákresy všeho, co je potřeba. 

Toto číslo občasníku jsem věnovala Vánocům. Vím, že je to celkem riskantní počin, zaměřit se na tak krátké období v roce a investovat tolik času a práce do něčeho, o co už nejspíš tak od poloviny prosince nebude zájem. Ale prostě jsem si nemohla pomoct. 

Vždycky jsem Vánoce milovala. Jakmile se objevil na stánku nějaký časopis s tématikou Vánoc, byl můj. A bylo jedno, jestli se věnoval dekoracím nebo pečení cukroví. Prostě mě vždycky okouzlila ta sváteční nálada. Časem toto nadšení opadlo a spíš mi najednou přišlo, že zdobení domu je zbytečná práce navíc, když se to za chvíli zase sklidí a pečení cukroví neprospívá mé linii. Možná to bylo tím, že člově stárnul a stával se stále více praktickým a méně zasněným, možná to bylo vlivem různých životních okolností a určitě na tom měl svůj podíl i současný přístup k Vánocům, které jsou nám předestírány jako období shonu, stresu, kdy musíme stihnout co nejlépe uklidit, co nejvíce napéct, nakoupit co nejvíce a pokud možno co nejdražších dárků.

Letos jsem se ale rozhodla, že všechno bude jinak. Že změním svůj přístup a vrátím do svého života i nadšení a radost z vánočního času. A toto se promítlo i do práce na novém občasníku. Prostě jsem měla obrovskou chuť ho udělat vánoční. Je trochu jiný, než ty předchozí. Namísto větších šicích projektů se v něm věnuji více drobnějším věcem, které vám zkrášlí domov. Šití je méně náročné a někde se obejdeme dokonce i bez šití. Ale textilu jsem zůstala věrná, takže všechny výrobky jsou textilní. Ale využila jsem i tavnou pistoli nebo dokonce kladívko a hřebíky. No však se podívejte sami, co všechno v něm najdete. 

Netradiční vánoční ozdoby

Všechny obrázky si můžete vytvořit podle jejich nákresu v občasníku (k tomu ta vektorová grafika) anebo si můžete u mě zakoupit hotové vyříznuté šablony, pokud by se vám s nimi nechtělo vyřezávat. Pro majitele občasníku je na ně 30% sleva. A pro jistotu jsem ozdoby udělala rovnou ve dvou barvách. 

Vánoční polštáře

A když na jejich ušití nepoužijete vánoční látky, stanou se z nich polštáře celoroční. 

 

Adventní kalednář 

Z tohoto kalendáře mám radost jak malá holka. Jsou to pytlíčky opravdu z pytloviny a jsou kouzelné, jak jich tak visí 24 vedle sebe. 

Dekorační stromečky

Stromečky jsem vymyslela tak, aby nebyl nutný žádný polystyrenový základ ani nic podobného. Prostě je to celé z textilu.  A můžete mít malý nebo velký, jednobarevný nebo vícebarevný. Záleží na vás. Samozřejmě najdete střih na oba. 

Adventní věnec 

Opět neklasická vánoční dekorace - adventní věnec z textilu a navíc z pytloviny. Když kombinace pytloviny (juty) se zlatem a třpytem mně připadá fakt skvělá. Je to vánoční a přitom takové hrubé. Však kdo mě znáte, tak víte, že mám ráda kontrasty. 

Závěsná dekorace a podkafíčka

Oboje má stejný tvar a naprosto jiný postup výroby. 

 

Jmenovky na dárky

 Ty jsem pro vás připravila ve dvou velikostech a tedy i způsobech zdobení. 

Jestliže sami netvoříte, tak doufám, že jste se alespoň pokochali a příjemně se naladili na přicházející Vánoce. Vím, ještě máme dost času, ale ti, co tvoří, musejí začínat s přípravou daleko dříve, aby všechno stihli. Proto i já jsem musela s návody přijít dříve, abyste si stihli vytvořit to, co se vám líbí, nemuseli spěchat a pěkně si to užili. 

Pokud je pro vás občasník zajímavý a rádi byste si podle něj něco vytvořili, je možné jej zakoupit zde