Pro koho jsou líbezné a pohádkové panenky, které jste mohli vidět v předchozích dílech mého panenkového seriálu v Blogu nebo v MAGu, kýčem, toho možná více uspokojí dnešní přehlídka panenek bizarních, strašidelných, úchylných, depresivních a bláznivých.

Jak vidno, náměty na výrobu panenek a figurálních sculptur lze brát leckde - říše pohádek a fantazie není jen o stoprocentně pozitivních bytostech, je tam i hodně znepokojivých zákoutí.

Pojďme do nich nahlédnout.

MISS ZOMBIE

Výtvory Virginie Ropars z Francie budou pravděpodobně nejvíce vyhovovat milovníkům upírských hororů a gothic stylu. Přímo překypují fantazií, jejich pracnost musí být evidentní i pro toho, kdo se žádnou kreativní výrobou nezabývá. Základním materiálem je polymer, ale ten Virgie posléze kombinuje s celou plejádou dalších materiálů. Její hororové krásky mají velmi realistické zpracování dotažené obdivuhodným způsobem do všech detailů, jsou teatrální a sexy.Virginie proto právem patří mezi nejobdivovanější tvůrce panenek současnosti, její díla zdobí prestižní panenkové výstavy a jsou cenným exponátem mnoha soukromých sbírek.

image

image image

image

image image

image

image image

image

image

image image

image

image image

image

image image

image

http://vropars.free.fr/index.htm

https://www.facebook.com/photos.php?id=284873666086

https://www.facebook.com/pages/VIRGINIE-ROPARS-OFFICIAL/284873666086

 

VYHNĚTE SE MÉMU LESU

Bizarní postavičky Scotta Radkeho se nejlépe vyjímají focené v lese, pokud je vidíte na záběrech z galerií, jsou tam jak bez duše, jak kdyby v interiéru ztrácely svou čarovnou moc. Popravdě nechtěla bych je ale v tom lese potkat. Když je ovšem chvíli pozorujete, zjistíte, že vůbec nejsou strašidelné, jen smutné. Pak si všimnete, že možná úplně smutné nejsou, že jsou jen z jiného světa.

Scott je američan a je to muž, takže není divu, že na jeho výtvorech nenajdete nic takového, jako jsou kraječky, mašličky a kanýrky. Postavy jsou vyrobeny z keramiky a doplněny pytlovinou a domalovány. Spolupracoval i na výrobě filmu Alice v říši divů od Tima Burtona. Není divu, že? Celá Scottova produkce je jedna velká "říše divů".

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

http://www.scottradke.com/

https://www.facebook.com/pages/scott-radke/60152397243

 

NEŽIVÉ-NEMRTVÉ

Za značkou Horka Dolls najdeme polskou autorku jménem Klaudia Gaugier. Když se dívám na její uhrančivé panenky, na jednu stranu se mi zdají být řádně strašidelné, na druhou stranu podmaňují sugestivním výrazem, svou propracovaností a originalitou. Spontánně mě napadá: "fuj, to bych doma nechtěla", pak se přistihnu, že z nich nemohu spustit oči. Klaudiiny panenky jsou částečně vyrobené z keramiky a posléze doplněné textilními součástmi ušitými na Singrovce staré přes 100 let. Klaudie má ráda středověkou sakrální a lidovou plastiku a proto jim záměrně vtiskuje patinu stáří. Jsou tak nejen svými náměty, ale i svým rukopisem a provedením, "neživé-nemrtvé".

image

image image

image

image image

image

image

image

image image

image

https://www.facebook.com/HorkaDolls

http://www.horkadolls.com/

 

KRÁLOVSTVÍ MELANCHOLIE

Christophe Goussault z Francie používá značku KriSoft a je to druhý muž v mém dnešním blogu. Svoje panenky a postavičky kašíruje z papíru a domalovává je. Struktura vrstev papíru zůstává na objektech viditelná, což jim dodává punc ruční práce. Nelibuje si v tak bizarních námětech jako autoři, o kterých jsem psala výše, ale roztomilé či veselé jeho bytosti také nejsou - i ty, co se snaží o úsměv, mají v očích jakýsi smutek či melancholii.

image

image

image

image

image

image

image image

image

http://krisoft.canalblog.com/

http://krisoft.over-blog.com/

https://www.facebook.com/pages/KriSoft/164197027418?fref=ts

 

EVE

"Eve" je jméno výjimečné figuríny z dílny Christine PolisBenoîta Polvêche. Je vysoká asi metr a má obdivuhodně pohyblivý skelet. Vyrobena je z oceli a polymeru - čili na pohyblivou kloubovou kovovou kostru byl posléze napasován polymer a vybroušen a vyleštěn do vysokého lesku. Loutka je inspirována nejen sci-fi vizemi budoucnosti robotiky, ale autoři dokonce odkazují i na mýtus o Golemovi. EVE v angličtině znamená "předvečer".

image

image

image

image

https://www.facebook.com/pages/Eve-by-BenaloPolis/181863282235?fref=photo

http://christinepolis.com/

 

VÝLET DO SVĚTA STEAMPUNKU

Náš dnešní blog uzavře další muž a tím je Andrej Drozdov z Moskvy - ano, ani v dnešním panenkovém blogu se ruským autorům nevyhnu, protože jsou to zkrátka jedničky ve světě panenek. Nicméně tentokrát nepůjde o autora líbezných figurín, jako v mých předešlých článcích, ale o tvůrce vymakaných kovových sculptur se steampunkovým šmrncem, kořeněným špetkou humoru - to abychom si po těch horových námětech na závěr příjemně vydechli. Andrey je vystudovaný architekt a pracuje i ve světě filmu na zvláštních efektech a filmech, kde se uplatňují loutky. Jeho sochy jsou vyrobené z kovu, papíru a silikonu.

image

image

image

image image

image

image

image

image image

image

image

image

image

https://www.facebook.com/Drrozdov

 

Nuže, pro dnešek konec přehlídky. Panenky z dnešního blogu (a vlastně i z většiny mých předchozích článků) nejsou sice určeny pro děti, ale spíš pro hravé dospělé, kteří si je mohou dovolit jako sběratelský artefakt, ale nejednou jsem si při jejich prohlížení položila otázku, co by na ně děti řekly. Nebo třeba já v dětských letech. Jestli bych z nich měla potěšení nebo noční můru. Protože i ty nejstrašidelnější z nich mi nyní přijdou mnohem méně strašné, než regál růžovorůžových umělohmotných Barbie s tupým výrazem.

Kde končí krása a kde začíná ošklivost? Co myslíte?

{#emotions_dlg.premyslim}

Předchozí díly seriálu o panenkách:

https://www.fler.cz/magazin/kam-panenky-kam-jdete-1-789

https://www.fler.cz/magazin/kam-panenky-kam-jdete-2-742

https://www.fler.cz/blog/kam-panenky-kam-jdete-3-28447

Moje další blogy, které by vás mohly zajímat:

https://www.fler.cz/blog/jak-se-bydli-v-industrialnim-stylu-27841

https://www.fler.cz/blog/potvurka-podivna-25908

https://www.fler.cz/blog/vykresleno-dratem-aneb-muj-pohled-do-sveta-dratovani-27835

 

úvodní foto: https://www.facebook.com/HorkaDolls