Přišel mi dopis. V rohu byl označen maskou  . Takovou tou karnevalovou, co se dává jen přes oči. Obálka byla z neobvyklého papíru slonovinové barvy. Měkká naomak, ale přesto přežila služby České pošty. Kdo mi jen může psát? Na obálce je také nálepka "Prioritaire". Dopis je zdaleka. Opatrně a plna očekávání jej otevírám.
Píše Sandra. Kamarádka, co před lety odjela na stáž do Ria de Janeira a už se nevrátila. Zůstala tam. Píše, že vyhrála nějaké letenky a mám za ní přijet. Rozzáří se mi oči při představě karnevalu v Riu: reje tanečnic  , masek a alegorických vozů. Rychle usedám k počítači a hledám, kdy karneval probíhá. Ach ano, tento víkend. Na tu dobu je i letenka!
Musím běžet do práce. Myslím, že dnes s dětmi budeme vyrábět kostýmy na karneval  . Ony se nadchnou pro cokoli a ostatně i tady brzy bude období karnevalů. Těch dětských. Jiné se bohužel již příliš nenosí.
Zatímco dětem pomáhám s kostýmy, vyrábím si alespoň maličkost pro sebe. Brož  . Když už nebudu mít v Riu a ni kostým, ani masku, tak alespoň jeden barevný, hravý doplněk.
...

Rio je nádherné město. Každý návštěvník dostal ke vstupence pestrý náramek . Je opravdu univerzální. Se Sandrou pospícháme ulicemi, abychom měly co nejlepší výhled na celý průvod. Už slyšíme hudbu. Podmanivé tóny rumby nám procházejí tělem a nutí hýbat se do rytmu.
Už vidíme průvod. První jdou hudebníci. Za nimi tanečnice rumby v lehkých modrých či měděných šatech. Všechny mají na uších stejné naušnice  . Jsou nádherně sladěné a pomocí barev šatů vytvářejí při tanci skupinové obrazce.
Za nimi jede první alegorický vůz. Velká oranžová mořská sasanka. Tanečnice na něm jsou oblečeny do červenobílých šatů, jako klauni, obvyklí obyvatelé sasanek. Každé tanečnici se na krku houpe nádherný šperk evokující sasanku .
Za sasankou následuje další alegorický vůz. Znázorňuje velké hnízdo. Tanečnice na něm jsou pestře oděny, představují exotické ptactvo. Velice jim to sluší. Dojem ptáků umocňují barevná pírka  , jimiž jsou dozdobeny.
Následují další úžasné ztvárnění nejrůznějších zvířat, rostlin či věcí. Mořský svět, pouštní koráby, praselní divočina... Poslední vůz v průvodu přestavuje tygra plížícího se trávou. Tanečnic na něm moc není, většina osazenstva jsou akrobati. Předvádějí nejrůznější kusky. Kostýmy v barvě oranžové a zelené dotváří doplňky stejné barvy - naušnice, náhrdelníky  , náramky či nákotníky.

Už je dávno po půlnoci a mě za chvíli letí letadlo zpátky. Spěcháme ulicemi. Před letištěm je ještě otevřen jeden krámek s tematickými dárkovými předměty. Chci aspoň jeden, na památku, než se rozloučím s Riem. Vyhrál náhrdelník s jaspisy a fosilním korálem .
Po příjezdu z letiště padám vyčerpáním. Náhrdelník uložím na noční stolek a jdu do postele.

Je krásné slunečné ráno, paprsky slunce mě lechtají po tvářích. Otočím hlavu k nočnímu stolku. Byla to skutečnost nebo jen sen?

 

Uvedený blog presentuje výrobky vyrobené klubem Hnědým a zlatým pro 5. kolo velké meziklubové soutěže na téma karneval. Do finále jsme nominovaly kostým , brož a naušnice .

 

Pro naše i jiné výrobky můžete hlasovat zde.