Pokračování druhé části https://www.fler.cz/blog/kdo-by-si-nechtel-vytvorit-svuj-vlastni-sperk-ii-33396

Ve třetím semestru kurzu šperku jsem se zaměřila na jednoduché prstýnky s různými obroučkami, náušnice slzičkového tvaru jak standardní tak trochu extravagantní. Na jeden z větších a náročnějších prstenů, jelikož jsem si chtěla oprášit techniku výroby a podařilo se mi sehnat kabošon záhnědy a v neposlední řadě na přívěsek s karneolem.

Prstýnky se dají unosit snad, i kdybych jich měla sto. Každý je trochu jiný, každý má samozřejmě jinou barvu podle osazeného kamene a hlavně, každý se hodí k jinému outfitu.

U prodejce Kalkin se dají sehnat překrásné kabošony na prstýnky. A tak  jich mám hned několik a nevím který vybrat dříve. Nakonec zvítězily pro svou pastelovou barvu a jemnost prehnit a růžový chalcedon.

Prehnit krásně ladí se stříbrem. Zasazený kamínek v lůžku získal hezký sametový odlesk. Obroučka přímo navazuje na lůžko kabošonu. Obroučka tedy není zcela kulatá. V místě kde je kabošon dotváří obroučku rovina/ploška.

  

Světle růžový chalcedon stejně jako kabošon prehnitu získal v lůžku sametový odlesk. Mohlo by se tedy zdát, že se jedná o měsíční kámen. Obroučka je z jedné třetiny rozdvojena (rozštěpená obroučka) a připájena k zasazenému minerálu zespodu. Prstýnek je tak mnohem jemnější.

  

Prodejce Saffron nabízí spoustu krásných minerálů pro tvorbu šperků, já jsem si zakoupila páry kabošonů fluoritu a žlutého chalcedonu pro výrobu náušnic.

Potřebovala jsem si vyrobit k fialovému outfitu elegantní náušnice. Bylo zřejmé, že budu vycházet z tvaru kabošonu. A protože má fluorit krásnou modravofialovou kresbu, udělala jsem lůžko na kabošon s otvorem vzadu, aby procházelo minerálem světlo. Pak už jen vymyslet, jak bude slzička zavěšena. Vytvořila jsem malou vypouklou placičku jako puzetku. A níže je výsledek.

 

Sytá žlutá barva chalcedonu, tak nějak sama vybízí k rebelství. A tak jsem slzu otočila a přidala k obrubě lůžka do spodní části kuličku ze stříbra. Náušnice jsou dotvořeny šroubovací puzetou.

  

Měla jsem velkou chuť tvořit něco nového, co jsem ještě nevyzkoušela. A tak jsem se vrhla na tvorbu kočičího přívěsku s krásným velkým karneolem od prodejce

Připravila jsem si předlohu kočky na bílou samolepku, kterou jsem pak nalepila na stříbrný plech a postupně opatrně vyřízla tvar a detaily kočky. Zvlášť jsem vyrobila lůžko pro karneol. Celé připájela k sobě, což byla tedy velká výzva. Možná bych příště takovýto přívěsek rovnou dělala v jednom kuse. Bylo to totiž malinko náročnější, než jsem se domnívala. A pak už jen hodiny a hodiny broušení. Stříbro jsem nechala matné, více tak celek vynikne. Šperk tak tvoří plochý plech v podobě kočky sedící na vystouplém kabošonu karneolu.

  

Chtěla jsem si zopakovat výrobu prstenu s bízem - ozdobný mezidíl spojující horní a spodní část šperku. Dlouho jsem toužila po prstenu se záhnědou a Saffron zrovna v té době vystavil několik krásných kabošonů. Prsten patří mezi ty větší, takové ty prsteny, které stačí mít na ručce bez společnosti dalších prstenů. Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže… Ale ne to sem nepatří.
Minerál není zcela kruhový, což je vidět nejlépe na první fotografii, nicméně to neubírá nic na kráse prstenu. Mezi lůžkem a obroučkou je připájen přístavek, který zpevňuje konstrukci prstenu a zároveň plní ozdobnou funkci. Navíc se ještě obroučka v zadní části prstenu zužuje. 

  

Na tomto prstenu jsem se navíc naučila přístavek a zužování obruby směrem dozadu.

Prostě úžasná ruční práce šperkařů jest. Musím říci, že je velice potěšující, jak se Vám pod rukama tvoří šperk a čím je složitější, tím je práce uspokojivější.