Zdá se, že bacily krouží všude kolem nás a snaží se vetřít do našich teplých, útulných domovů a udělat z nich kůlničku na dříví. Tak dorazily i k nám a jejich dílo se jim podařilo. Ale jakožto správná hospodyňka, jsem se chtěla s následky jejich řádění co nejdříve vyrovnat. Koupelnu jsem vydrhla jeden den, kuchyň se podařilo ve chvilkách průběžně udržet v jakéms takéms pořádku... Ale to všecko by nebylo ono, kdyby domem nezavoněly předvánoční přípravy.

Na cukroví nejsem velký odborník.  Raději volím něco jednoduchého s jistým výsledkem. A tak jsem vytáhla osvědčený recept, který už mám několik let mezi svými oblíbenými. Recept od kamarádky. Kukísky. A protože je ten recept opravdu jednoduchý, cukroví nenáročné na přípravu, udělala jsem ho hned ve čtyřech kombinacích. Kdybych doma měla kandované ovocem, tak bych dala i pět.

Pokud ani u vás není času nazbyt a dům chce vonět cukrovím, zkuste to se mnou.

Těsto necháme  ztuhnout na chladném místě, snadněji se pak odkrajuje a kuličky se lépe koulí. Kuličky můžeme pokládat přímo na plech vyložený pečícím papírem, ale také je předem chystat na talířek. Pečící papír používám opakovaně. Jakmile se mi jedny kukísky dopečou, stáhnu je i s papírem na linku, přeskládám na tác, kde je nechám na rovné ploše vychladnout. Na tento papír rovnou naskládám předchystané kuličky, které tak mohou hned putovat zpět do trouby. Peču na třech pleších, z toho dva mám v troubě a na třetí předchystávám. Je to celkem rychlá akce.
Peču na 170-180°C po dobu cca 12 minut.

Recept:
Základ těsta tvoří změklé máslo, které ušleháme s vejci. Přidáme cukr, mouku, kypřící prášek a špetku soli.
150 g másla
2 vejce
250 g cukru (dávám 1:1 moučku i krystal)
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Dále do těsta vmícháme různé přísady podle naší volby.

lísková varianta
k těstu přidáme mleté lískové ořechy a posekanou čokoládu na vaření
50 g mletých oříšků
75 g sekaných oříšků
50 g čokolády na vaření

vlašská varianta
místo lískových oříšků přidáme vlašské ořechy

kokosová světlá
k těstu přidáme strouhaný kokos a posekanou čokoládu na vaření
100 g kokosu
50 g čokolády na vaření

kokosová tmavá
k těstu přidáme strouhaný kokos a kakao
100 g kokosu
1-2 lžíce kakaa