Letošní léto se nese ve znamení cementu, písku a vody. Dohromady betonu. Beton je úžasný materiál. Už dlouho pokukuji po různých výrobcích a inspiraci. A protože se letos v létě u nás betonovalo ve velkém (probíhá rekonstrukce bývalého hospodského sálu), tak jsem se rozhodla, že si beton osahám i trochu v malém, když je materiál po ruce.

Nevyčerpatelná studnice inspirace je mi samozřejmě Pinterest. Dokonce tam mám k betonování svou kategorii. A protože malé zkušenosti s betonováním už jsem získala, když jsem před několika lety betonovala listy devětsilu (lopuch), řekla jsem si, že nebudu troškař. Vybrala jsem si betonový truhlík s domečkem.

... přibližně toto bylo mým cílem vytvořit ... zdroj obrázku Pinterest

 

A mohla jsem začít přemýšlet o formě. Z čeho a jak. To první rozhodnutí nebylo tak těžké. Vzhledem k požadavku na finanční nenáročnost prvního pokusu jsem sáhla po zbytku dřevotřísky, kterou jsme měli doma. Daleko těžší bylo vymyslet jak. Na první pohled to vypadá jednoduše, ale zkuste si to představit inverzně.

Forma musí být vzhůru nohama, aby se beton lil odspodu. Uprostřed je ten domeček a cesta k němu. A současně to celé musí být rozebíratelné, až beton zatuhne. Prostě když si formu šroubujete dohromady, nesmíte si žádný šroubek nakonec zalít betonem tak, že se k němu nesdostanete.

Opravdu jsem měla pocit, že se mi uvaří hlava. Nejsložitější byly schody, ale i ty jsem nakonec s pomocí tavné pistole zvládla. Spoje bylo nutné vyspárovat silikonem.

Skládám dohromady formu

 

Forma byla hotová, několikrát natřená olejem, aby k ní beton nepřilnul. Poměr písek:cement:voda vybrán. A může se lít. Nakonec jsem sice během procesu musela stále přilívat vodu, protože směs byla moc hustá, ale formu jsem nakonec naplnila. Také jsem špatně odhadla množství a musela míchat směs nadvakrát.

Poslední fáze byla třepat formou, abych se zbavila přebytečného vzduchu.

 

Pak už zbývalo jen si pár dní počkat na výsledek.

Na první pokus dobrý, ale abych truhlík dostala ven, musela jsem celou formu rozbít a dno z dřevotřísky mi tam zůstalo, což je nežádoucí a pracuji na jeho vyndání.

Posuďte sami. Na takový pokus naslepo to není špatné. Má hodně nedostatků, ale zase je co zlepšovat :-) Je to cesta ..... už teď vím, co všechno při druhém pokusu bude jinak.

truhlík v celé své kráse

pohled shora