Klub "Tvoříme šperky z cínu" je na Fleru už od září roku 2010. Je aktivní, pořádá soutěže, má vlastní profil Jak to vidí cínařky, ale ze soutěží a mnohdy ani z profilů se mnoho o členkách tohoto klubu nedozvíte. A tak jsme se to, coby správkyně klubu,  rozhodly napravit a každé dva týdny Vás seznámíme s jednou z nich a také si budete moci prohlédnout něco z její tvorby.

Představují se Vám v pořadí jak přicházely do klubu, takže dnes Vám přináším rozhovor s Germií

 

 

Ahoj Germio (Madlenko),

protože člověk je tvor zvídavý a zvědavý, tak tě chci trochu vyzpovídat, abychom věděli, kdo vlastně tvoří pod nickem Germia

Pod nickem Germia se skrývá osoba ženského pohlaví, vysoké postavy a vícevrstvých zájmů. Kdybychom ji chtěli nějak pojmenovat, shrnuje pod sebou všechna tato označení: studentka, učitelka, šperkařka, poloprofesionální e-sportová hráčka, streamerka, geek, kutilka, grafička a tvůrkyně fantasy kostýmů.

 

Uff, to je pro několik životů :-)), každý jsme odněkud a ty na svém profilu píšeš, že jsi z Ústí nad Labem. Zavál Tě tam osud nebo tam žiješ od narození?

Zaváli a zaseli mě sem rodiče. V Ústí nad Labem zvládnou žít totiž jen ti nejošlehanější Češi s těmi nejpevnějšími nervy. I když Ústí proslulo krásou okolní přírody, je kolébkou Přemyslovců a skýtá pohled na majestátní hrad Střekov, několik roztomilých zámečků, nebo třeba slavný šikmý kostel, proslulost tohoto místa zde nekončí. Lavičky v našem parku totiž stály rekordních 80 tisíc korun za kus, politici si zde staví pevnosti místo rodinných domků, kultura je u nás až na posledním místě lidských hodnot, slavná Matiční ulice zde není ojedinělým jevem a výplaty zde dosahují rekordních nížin.

 

Myslíš, že Tě místo, kde žiješ, nějak inspiruje v Tvé tvorbě? Nebo se utíkáš k nějakému vysněnému místu, jež je inspirací největší...

Spíše nežli místo, kde žiju, mne inspirují věci, co mám ráda a mé další koníčky. Tyto věci se odráží v mé tvorbě - najdou se u mne zvířátka roztomilá (sovičky, kočky, koně) i děsivá (pavouci, hmyz), rostliny a jejich symbolika (poslední jablko na jabloni), fantasy motivy a nadpřirozené bytosti (víly, ufounci, draci), filmové a seriálové motivy (hvězdná brána, vetřelec), steampunk (mechanické srdce), herní a geek motivy (Brotherhood of Steel), nebo futuristické pokusy (geometrické tvary ve špercích, neobvyklé kompozice).

 

 

Vidím, že máš opravdu široký záběr :-). Provází Tě touha tvořit už od dětství? Anebo v Tobě tuto zálibu vyvolal někdo jiný nebo nějaká událost v Tvém životě?

Myslím, že se s touhou po tvoření člověk už rodí, jen se v někom projevuje dříve, v někom později. Já tvořila už od dětství  a snažím se nacházet stále nové kreativní cesty.

 

Máš to štěstí, že máš svou vlastní dílnu nebo Ti k tvorbě musí stačit nějaký koutek?

Vše, co dělám, vzniká na mém drobném 80 cm velkém stole, na kterém mám ještě počítač a veškeré potřeby na tvoření, je to takový můj tvořící růžek a sním o své vlastní dílně.

 

 

Tak ať se ti ten sen splní. Pomáháš si k soustředění na práci nějakou muzikou nebo máš ráda ticho a klid? A pokud něco posloucháš, co to nejčastěji bývá? Doporuč nám něco...

Já mám za to, že by člověk měl čas využívat naplno a nějak nedokážu nikdy dělat pouze jednu věc. Muziku poslouchám jen tehdy, pokud se musím na něco opravdu 100% soustředit - tedy píšu články nebo úkoly. Pokud však dělám nějakou kreativní práci, většinou u toho sleduji dokumenty, filmy, nebo si povídám s kamarády.

 

A co knížky, filmy a ostatní umělecká tvorba – co tě dokáže nejvíc potěšit?

Musím říci, že co se týče knížek, tak jejich čtení poslední dobou zanedbávám, protože naprostou většinu informací je člověk schopen najít na internetu - ať už ve formě diskuse s ostatními, nebo ve formě dokumentů. Ke knihám jsem se dostala v poslední době jen při práci do školy. Můj filmový vkus je pak trochu nevšední (na dívku?) - mám ráda akční filmy a revenge stories, komiksové a fantasy příběhy a pak asi jako každý pohádky a komedie.

 

 

Určitě se tam rádi půjdeme nakouknout :-). Dokážeš relaxovat stylem „hodím vše za hlavu“ a těšit se z něčeho, co není práce a pokud ano, co to je?

Asi ne, ze všech mých koníčků jsem si práci udělala - šperky, kostýmy, hraní, grafika - takže relaxuji prací :)

 

Je nějaké slovo, citát nebo situace, co ti utkvěla v paměti tak, že jsi se k ní v průběhu života vracela a zůstala ti jako motto v tvém životě?

Člověk má žít asi tak, aby byl sám se sebou spokojen a věděl, že jde po té správné cestě. Sama motto nemám, ale určitě někomu může pomoci k plnění svých snů a spokojenému životu :)

 

Je cínařina Tvou hlavní profesí, nebo se jí zabýváš, tak jako většina, až ve svých volných chvílích? A co na to Tví blízcí?

Momentálně je to pro mne druh přivýdělku a mí blízcí mě v čemkoliv, co dělám, podporují :)

 

Takže zapojuješ nějak své blízké do činnosti kolem cínu a nezaháníš je za desatero lesů, aby nerušili?

:D Maminka se mnou sdílí vášeň pro kameny, takže mi pomáhá vybírat ty nejkrásnější kousky pro mé šperky, a tak mi velkou měrou pomáhá v mém tvůrčím procesu. Je také jedním z lidí, kteří mi dokážou přinést zpětnou vazbu, a to jak pozitivní, tak i negativní, a to je také opravdu neocenitelná pomoc.

 

 

To je k nezaplacení mít někoho z blízkých jako poradce.  Jak k tobě přišla informace o Fleru? A byla jsi rozhodnutá hned od začátku nabízet svou tvorbu takto přes internet? Jak jsi vymýšlela svůj nick?

Jé, jak jsem se dozvěděla o Fleru? To je tak dávno, že už si to ani nepamatuji :D Ale bylo to ještě dříve, než jsem začala sama prodávat :) K prodávání jsem se dostala až tak, že jsem začala vyrábět více než jsem stačila rozdávat mezi příbuzné a známé  a tak to začalo. A svůj nick jsem používala již dávno před tím, než jsem dorazila na Fler - je to herní nick, má přezdívka ve světě online her, kterým se doteď věnuji a vymyslela jsem jej prostě jen z vášně k německému jazyku.

 

Překvapili tě někteří nakupující svými reakcemi? Co nějaká „veselá historka z natáčení“?

Ze začátku mne hodně překvapovaly pozitivní ohlasy, které jsem od lidí dostávala, ale nic vyloženě zvláštního se mi nestalo :) Nakupující jsou z velké většiny moc milí lidé vážící si ruční práce a to je na Fleru hrozně super!

 

Přišel Ti někdy nějaký požadavek, který byl pro cínařinu neuskutečnitelný? A jak jsi jej vyřešila?

Občas se mi stává, že mají nakupující přání, které s mou technikou výroby "nelze" zhotovit. Například složité 3D tvary jako je slavný náhrdelník ze hry Witcher, které je lepší odlít spíše než upájet. Ale co se týče zhotovení nejrůznějších vlastních nápadů, nikdy se mi nestalo, že bych někomu nedokázala vyhovět :)

 

Tak jsem si jej hned vygůglila, abych věděla o čem mluvíš :-)). Jsi členkou klubu Tvoříme šperky z cínu a ten je aktivní v soutěžích na různá témata. Pomáhá ti to posouvat hranice Tvé tvorby dál, nebo si jedeš po své linii a témata zpracováváš podle svého gusta?

Musím říci, že je klub velkou motivací tvořit, někam se posouvat a zkoušet něco nového. Tématům vyloženě nepodléhám, ale působí určitě jako inspirace k tvorbě a vždy si téma spíše zpracuji tak, jak to sedí ke mně a k mému stylu. A to se mi na tom hodně líbí; jak si každý uchopí podle svého a vznikne tak obrovská škála různých stylů, motivů a nápadů.

 

 

Máš nějaké sny, co se týče Tvé šperkařské profese? Chtěla by jsi pracovat i s jinými materiály a jinou technikou? Je na Fleru někdo, kdo ti svou prací učaroval?

Sním o tom, že bych jednou pracovala s ušlechtilejšími kovy, třeba se stříbrem a dokázala dělat takové nádhery jako mé oblíbené zlatnice Lishka a Doskopet. Ale to je spíše jen takový malý sen, cín mne baví a je mnohem cenově dostupnější, takže si mohu dovolit vyrábět i složité a velké věci, které jsou pro mne typické.

 

Je ještě něco, co bys chtěla říct a já se na to nezeptala? Ven s tím…

Ach, vůbec netuším, snad jsem řekla vše :) A pokud ne, každému  ráda na cokoliv odpovím ;)

 

Děkuji Ti za tvou ochotu nám pootevřít vrátka tvého života a přeji ti za celý klub cínařek spoustu štěstí a inspirace.

Také mockrát děkuji za milý rozhovor :)

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit