Ahoj Zuzano,

protože člověk je tvor zvídavý a zvědavý, tak Tě chci trochu vyzpovídat, abychom věděli, kdo vlastně tvoří pod nickem Melvys.

Jsou to vlastně první tři písmena z obou mých příjmení. Moje příjmení je moc dlouhé.Vzala jsem si za muže belgičana s příjmením Melckenbeeck a rodné příjmení mám Vysoká, což při svých 190 cm jsem  si musela ponechat taky:)

Každý jsme odněkud a Ty na svém profilu píšeš, že jsi z Rabouně. Zavál Tě tam osud nebo tam žiješ od narození?

Narodila jsem se v Praze. Během studii jsem potkala svého muže na Šumavě v lese. Ještě čekal 2 roky, než jsem dokončila Výtvarnou školu v Praze. Pak jsme několik let cestovali a taky nějaký čas strávili v Belgii. Měla jsem tam možnost realizovat několik interiérů restaurací, dům mládeže a také uspořádat několik svých výstav. Rozhodli jsme se usadit v CZ a osud nás zavál právě na Rabouň, což je úžasné místo s (údajně) keltským hradištěm. Je to vesnička o 12 ti obyvatelích (z toho 6 dětí). Koupili jsme tam statek, kde je dostatek prostoru se realizovat.

To je velmi zajímavé. Myslíš, že Tě místo / a, kde žiješ, nějak inspirují v Tvé tvorbě? Nebo se utíkáš k nějakému vysněnému místu, jež je inspirací největší?

Místo kde žiji je inspirativní samo o sobě. Je tu nádherná a silná energie a úžasná čistá příroda. Jelikož pracuji doma a má tvorba mě živí je to pro mě velmi důležité.

Provází Tě touha tvořit už od dětství? Anebo v Tobě tuto zálibu vyvolal někdo jiný, nebo nějaká událost v Tvém životě?

Vlastně tvořím úplně od malička. Už od 4 let jsem navštěvovala kroužky kreslení, keramiky, ... Vzpomínám si, že už ve školce jsem se rozhodla, že budu malířkou.

To je pěkné. Máš to štěstí, že máš svou vlastní dílnu, nebo Ti k tvorbě musí stačit nějaký koutek?

Ocelové šperky dělám normálně v kuchyni na stole, jako většinu tvoření.Stačí mi k tomu pár kleští a drátek. Tepat pak běhám do vedlejší místnosnosti, kde mám cínařskou dílnu.

Mozaiky většinou dělám v létě na zápraží. Na statku je spousta místa, ale také to znamená spoustu práce a dostatek financí, které jsou potřeba k realizaci nových prostor.

Pomáháš si k soustředění na práci nějakou muzikou nebo máš ráda ticho a klid? A pokud něco posloucháš, co to nejčastěji bývá? Doporuč nám něco.

Já ráda poslouchám hudbu. Nejraději si naladím Radio Rastafari, kde hrají pohodové reggae. Mám ráda také world music, ale poslechnu si ráda téměř cokoliv kromě popu a  tzv. středního proudu.

A co knížky, filmy a ostatní umělecká tvorba – co Tě dokáže nejvíc potěšit?

No musím se přiznat, že ke knížkám se téměř nedostanu. Jsem ráda, když si na záchodě přečtu Meduňku, nebo Reflex. Když jedu do Prahy ráda navštěvuji výstavy a různé designové přehlídky.

Dokážeš relaxovat stylem „hodím vše za hlavu“ a těšit se z něčeho, co není práce, a pokud ano, co to je?

Jsem workoholik, takže odpočívání mi moc nejde. Když si udělám chvilku pro sebe, jdu se projít po Rabouni, kde načerpám novou energii.

Je nějaké slovo, citát nebo situace, které Ti utkvěly v paměti tak, že ses k nim v průběhu života vracela a zůstaly Ti jako motto v Tvém životě?

Moje osobní motto je „Tvořím, tedy jsem a to každým dnem.“

Zapojuješ nějak své blízké do činnosti kolem cínu, nebo je raději zaháníš za desatero lesů, aby nerušili?

Ráda tvořím zalezlá v dílně se svou muzikou a nechci být při tvorbě rušena. Většinou tvořím dopoledne, když jsou děti ve školce a škole. Máme dvě děti, šestiletou dceru-princeznu a devítiletého syna-raubíře. Když jsou doma, je jich všude plno.

Jak k Tobě přišla informace o Fleru? A bylas rozhodnutá hned od začátku nabízet svou tvorbu takto přes internet?

Na Fleru jsem téměř od jeho počátku. Už ani nevím, kde jsem se o něm dozvěděla. Myslím, že na nějaké prodejní akci mě někdo oslovil vizitkou Fleru a nabídkou vystavit mé zboží na Fleru. Přišlo mi to, jako zajímavá příležitost za výhodných podmínek, tak jsem neváhala.

Překvapili Tě někteří nakupující svými reakcemi? Co nějaká „veselá historka z natáčení“?

No, veselá historka byla nedávno, když jsem dostala objednávku na Fleru od jedné paní, která se jmenovala stejně, jako má dobrá kamarádka. Akorát adresa mi byla neznámá.Tak jsem paní napsala, že  moje kamarádka je její jmenovkyně a že mají i stejný vkus … a ona to byla Ona.

Tak to se povedlo :-) A přišel Ti někdy nějaký požadavek, který byl pro cínařinu neuskutečnitelný? A jak jsi jej vyřešila?

Ano naposledy před vánoci. Zákaznice si vymyslela, že chce pro přítele přívěsek lebky a zezadu lebky, aby byl květ života, což mi přišlo technicky nerealizovatelné. Nejdříve jsem jí řekla, že to asi nepůjde. Byla z toho zklamaná. Pak se to pro mě stalo výzvou. Jak, jako nepujde?... A šlo to. Zákaznice i obdarovaný byli spokojeni. A já taky, že jsem to nevzdala.

To je skvělé! Jsi též členkou klubu Tvoříme šperky z cínu a ten je aktivní v soutěžích na různá témata. Pomáhá Ti to posouvat hranice Tvé tvorby dál, nebo si jedeš po své linii a témata zpracováváš podle svého gusta?

Tvoření v klubu mě určitě posouvá v mé tvorbě. Občas jsou to témata, která bych si sama nevybrala, ale to je právě ta výzva, která mě na tom baví.

Máš nějaké sny, co se týče Tvé šperkařské profese? Chtěla bys pracovat i s jinými materiály a jinou technikou? Je na Fleru někdo, kdo Ti svou prací učaroval?

Tvořím šperky různými technikami.Věnuji se především tepaným šperkům z chirurgické oceli. Poslední dobou mě velmi zaujala technika wrapping, která je pro mě nová a  je velmi časově náročná. Hlavně je to o trpělivosti. Ráda zkouším něco nového.

Zaujala mě právě tvorba některých wrapperek, jako např. Melantril, nebo Ramaalf.


Je ještě něco, co bys chtěla říct a já se na to nezeptala? Ven s tím.

Jen to, že tvorba je můj život. Kdybych nemohla tvořit život by byl pro mě mučením.

Ráda zkouším nové techniky všech směrů z různých  materiálů. Nevěnuji se jen tvorbě šperků,ale také malbě-akvarelem, akrylem, olejovými barvami, malováním na textil, hedvábí, sklo.V neposlední ředě také tvorbě interiérových mozaik, velkoformátovým malbám na budovy i v interiérech,... šití dekoračních předmětú, tvorbě koláží,... .

Máš opravdu široký záběr, smekám a děkuji Ti za tvou ochotu nám pootevřít vrátka tvého života a přeji Ti za celý klub cínařek spoustu štěstí a inspirace Štěstí Tulipán

Moc děkuji za pozvání na kafíčko a za váš zájem.