V klubu Pro radost  tvoříme každý měsíc podle paletky.

                                                                                          KRÁSA KVĚTIN

Každý z nás už daroval nebo byl obdarovaný nějakou kyticí. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaká je historie kytice a květinové výzdoby? Odkdy je zažité darovat ji blízkým nebo si jimi ozdobovat příbytek? Přeneste se s námi do historie a dozvíte se více. 

 Nejstarší zmínka o uspořádání květin do kytic ve vázách pochází ze Starověkého Egypta, kde se božstvům darovaly květinové oběti. Dokládají to nádherná vyobrazení květinové výzdoby, které jsou datovány až do roku 2 500 př. n. l. Mezi nejčastěji používanými květy byly posvátné lotosy, kosatce a narcisy. Z papyrů, palmových a olivových listů se vytvářely vysoké kytice do váz. Vázaly se nejen kytice, ale i věnečky a čelenky či květinové girlandy.

Podobně to bylo i v Persii, Mezopotámii a Krétě. V Persii se do pestrých kytic využívaly narcisy a jiné cibuloviny doplněné liliemi, růžemi a kosatci.

Květiny ve všech obdobích jsou spojeny s výzdobou kostelů či jiných stánků pro uctívání božstva.. Je to tak v Antice, ve středověku i v období renesance. Tam se však začaly květinami zdobit i paláce a obydlí mocných. Květiny musely být denně čerstvé, vždy za ně byl někdo zodpovědný.  V baroku se začaly dělat okrasné květinové zahrady. 

Darování kytice u nás :

Darování kytice z čerstvých květů k nám přišlo společně s křesťanstvím v 13. století. Tento zvyk Slovanům přinesli byzantští kněží, kteří si krášlili své pokoje čerstvě řezanými květinami. Slované si osvojili tento zvyk, a tak si u nás darujeme květiny při různých příležitostech již více než 800 let. V socialismu byl velmi omezený sortiment květin, hlavně v zimě. Kytice se vázaly ze zmíněných karafiátů, ale také gerber, tulipánů, narcisů, mečíků, z růží a ze sušených květin. Doplňovaly se hlavně chřestem, který byl využíván nejvíce nebo listy kapradin. Otevření hranic po roce 1989 přineslo do vázání kytic něco nevídaného. Obrovský sortiment květin, o jakých se nám ani nesnilo, ale i množství nádob, do kterých se kytice dají krásně aranžovat. Nesmíme zapomenout na pomocný vazačský materiál, jehož je nespočet a se kterým se výborně pracuje.

                                                                                Tvořili jsme podle této krásné paletky :

                                                                                       

- na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev - temně modrá, tyrkysová, světle modrá, bílá, žlutá

Anketa se načítá ...