Keramika je jedna z nejlepších relaxací. Pokud ale má člověk velký stres, nestačí piplat titěrné náušnice. Na ně se používá spousta nástrojů a člověk se hlíny téměř nedotýká. To chce nejlépe pořádnou sochu.. a nebo - na středně velký stres - květináče :)..  

V poslední době jsem zpracovávala hlínu, která doma už dlouho ležela bez povšimnutí a vznikly z toho květináče z lepených válečků. Dva z nich můžete najít i v mé nabídce zde. Je zajímavé, že lidem naživo se víc líbí ten světlejší a tady na Fleru je to naopak :).. Květináč na orchideje na fotkách uprostřed má krajkové prořezávání, aby se ke kořenům dostávalo světlo. Tvary děr jsou bolidy a meteority - protože ten večer zrovna běžel v televizi na ČT2 tématický večer o těchto úkazech :)..

O tom, jak vzniká - nebo naopak nevzniká - květináč z válečků

 Nepovažuju večer strávený u televize za dvakrát užitečný.. protože je to ale doma u našich hlavní večerní program, beru si něco s sebou, aby ruce nezahálely :).. První květináč (ten do hněda, poslední fotka v prvním řádku) jsme si udělala už vloni v létě a protože měl úspěch, vrhla jsem se na další.. a čím jemnější vzory a krucánky, tím hodnotnější kousek to bude !  

První květináč jsem taky dělala tak, že jsem vyskládala válečky a pak začala zamazávat a přidávat hlínu. Jenže u tohoto kousku byly stěny tak tenké, že pořád vysychaly a já jsem se namáčel tolik, že se v jednu chvíly seskládaly jako domeček z karet.. a poté, co si lehly na zem, tak se rozdrobily na ještě menší kousky a pak ještě na menší.. no něco takového sledovat mě spíš fascinovalo, to jak se ten materiál chová..  Asi profesionální deformace ;)).. nový květináč je výrazně bytelnější a byl pečlivě zahlazován už odspodu :)..

 . 

Jiná keramika - stromy s obydlím skřítků 

Kamarádce k narozeninám jsem vytvořila "remake" (vpravo) jedné své staré školní práce (vlevo).. Strom se spletitými větvemi i kořeny a malými okýnky, kde bydlí lesní skřítkové. Nový strom jsem ještě před výpalem (!) vezla autem 200 km, abych ho dokončila, sem tak něco upadlo, ale nebyla to žádná hrůza.. Bohužel dnes jsou oba stromy už mimo můj vliv, takže vypadají trochu jako Joffrey de Peyrac.. :o))).. 

 .  

Starší keramika 

Na kruhu jsem v životě vytočila jeden hrnek - když mi ruce držela lektorka. Radši mám stavění stěny z plátů, podle šablony nebo prostě plácání od oka :).. na lucerničce vlevo na druhé fotce si lze všimnout, kde jsem asi vzala ty tvary na výrobu těchto naušnic :).. Poslední květináč je z kurzu "Keltská keramika" a byl vypálen ve venkovní peci.

 .  .  .  

Už se nemůžu dočkat, až se zas dostanu ke hroudě hlíny :o)))..