KVĚTINY

Existuje spousta pověr, které se vstahují ke květinám jako například ta, která nám stanovuje počet květin v kytici. Přestože se jedná o starší pověru, určitě si ji spousta z nás stále pamatuje. 

"Sudý počet květin patří na hrob, lichý počet květin darujeme živému, jinak to nosí smůlu!"

Stejně tak jako každé léto sbírám čtyřlístky s vyhlídkou štěstí a radosti, tak i moje nová edice háčkovaných květin neponechala nic náhodě a řídí se podle starých tradic. Součástí každé kytice jsou tři  barevné květiny tulipánů, které přináší štěstí a radost. A nejen že vykouzlí úsměv obdarovanému, ale také rozzáří byt v nějaké krásné váze a hlavně bez práce!

A jak to všechno vlastně vzniklo?

  • Stačilo jen nakreslit vzor + připravit si přízi, drátek, nůžky, jehlu, špejle a spoustu trpělivosti.

  • Potom už šlo všechno jako po másle a začaly vznikat první květy tulipánů a lístečků.

  • Lístečky jsem několikrát dávala k sobě v různém počtu a různě jsem je otáčela, dokud jsem nebyla konečně spokojená s výsledkem. Vznikly tak rozkvétající se poupátka tulipánů. 

  • Potom už chybělo jen květiny navléct na špejli a obalit pomocí zelené příze stonky. A tak vznikla směsice barevných tulipánů.

A co vyjadřují jednotlivé barevné tulipány v kytici?

  • Žluté tulipány jsou symbolem radosti, štěstí, veselosti a naděje. Viktoriánci dokonce věřili, že žluté tulipány doslova vyjadřují "v tvém úsměvu je slunce", a proto jsou žluté tulipány vhodné darovat jen tak pro radost!
  • Růžové tulipány jsou symbolem radosti a hodí se při každé životní příležitosti. Ať už chcete někomu udělat radost, nebo někomu popřát k narozeninám, růžová nikdy neurazí a to dokonce ani muže. 
  • Fialové tulipány jsou symbolem elegance a bohatosti. V historických dobách patřilo fialové barvivo mezi drahé a mohli si jej dovolit jen velmi bohatí lidé.
  • Bílé tulipány představují čistotu, čest a svatost. Jsou skvělým doplňkem ke každé barevné kombinaci, nebo jen tak samotné mohou posloužit i jako kytice na omluvu. Některé pověry dokonce praví, že lidé ktěří sní o bílých tulipánech potká nový začátek.

A co je velká výhoda této kytice háčkovaných tulipánů?

  • Nemusí se zalévat! Přestože kytice živých tulipánů vydrží opravdu dlouho, tak nic nevydrží tak dlouho jako háčkované květiny. 
  • Nemusí se jim měnit voda! Což je v mém případě velká výhoda, protože u řezaných květin výměnu vody často zanedbávám, a tím pádem brzy unavené květiny vyhazuji do koše.
  • Kombinace! Lze kombinovat různě barvičky, ať už podle nálady, barvy prostírání nebo jen tak. Pro nás ženy, které rády organizují a přeskládávají věci ob týden je to velká výhoda nedívat se každý den na ty samé květiny.

+ Na závěr jedna užitečná rada! 

Jednou jsem dostala kytici slunečnic od svého přítele se vzkazem: "budu tě milovat tak dlouho, dokud všechny květiny v kytici nezvadnou". Mezi řezanými živými květinami byla i jedna umělá slunečnice, která na mě do dnes kouká ve váze!

 

Radost a lásku přejí kabelkyodbarunky!