"Za jednu z předností látkových plen pokládám to, že mě donutí k častému přebalování. Příběhy o maminkách, jejichž dítě má spotřebu dvou jednorázovek na den, se mi eklují. Ale jednoráz k tomu prostě svádí."

ŹIVOTOPIS

Bydlím v Opavě, kam jsem přišla za láskou.

Pocházím z Prahy, kde mám většinu příbuzných.

Obě města mám velmi ráda.

Profesí jsem logoped a fyzioterapeut.

Narodila jsem se ve znamení lva před třiatřiceti lety. 

Jsem... chaotik s úsměvem na tváři a dobrými úmysly.

Miluji... rodinu, třešně bez červů.

Baví mě... děti, kniha, romantická komedie, odborné profesní kurzy, psaní na blog Přebalování.

Nadchne mě... prakticky cokoliv, co je daleko na obzoru.

Přebalování... do látkových plen, jsem brala jako samozřejmost. O moderních látkových plenách jsem se dozvěděla až později.

Rodina... se rozdělila na dva tábory. Jeden tábor mě od používání látkových plen zrazoval. Druhý látkové pleny opatrně podporoval. O přebalování do látkových plen jsem neměla pochyby.

Látkové pleny... nikomu nevnucuji. Přebalování do nich mě těší. Při přebalování na cestách jsem se setkala se zájmem maminek, které přebalují do jednorázových plen. Cítila jsem, že zájem nehrají. Nepostřehla jsem žádnou negativní reakci.

Naše výbava... je obrovská.

Přebaluji... do klasických čtverců (ještě po mně), do kalhotkovek, AIO, SIO, kapsovek, zavazovaček..

Každý věk... děťátka nám přináší jiného plenkového favorita.

Syn... byl v jednorázu v porodnici, po očkování proti rotavirům a při odplenkování (byla jsem s hrozícím předčasným porodem v nemocnici; František byl v péči prarodičů.). Všechen ostatní čas trávil v látce.

Druhorozená dcera... je v jednorázu mnohem častěji. Byla v něm v porodnici, při stěhování, na cestách za rodinou do Prahy a na Moravu.

Cestování... s látkou obnáší v našem případě jedno zavazadlo navíc. Pokud jedu vlakem se dvěma dětmi, kočárkem, kufrem, batohem a odrážedlem, na další zavazadlo už jednoduše nemám kapacity – fyzické, ani mentální.

Děti se cítí... předpokládám, v látkových plenkách dobře. :-)

Za jednu z předností... látkových plen pokládám to, že mě donutí k častému přebalování. Pokud přebaluji do jednorázové pleny, zjišťuji, že mám tendenci nechat plenku na zadečku nehezky dlouho. Příběhy o maminkách, jejichž dítě má spotřebu dvou jednorázovek na den, se mi eklují. Ale jednoráz k tomu prostě svádí. Ušetří se tím peníze, energie i čas.

Používám „jednorázové“... separační pleny, lejnoky tedy posílám do stoky prostřednictvím záchodové mísy. Pokakané separačky splachuji, nebo vyhazuji do směsného odpadu. Počůrané separačky peru a používám znovu.

Použité pleny... skladuji nasucho v nepromokavém pytli nebo v koši na odpadky. Postupem času jsem dospěla do fáze, že fleky na plenách neřeším, jelikož jsem zjistila, že se časem operou.

Pleny peru... ob den v automatce na 60°C.

Nově... suším v sušičce bez předmětů s PUL zátěrem.

Vnímám... rozdíl mezi péčí o látkové pleny a o pleny jednorázové. Není to však nic, co by mě od používání jedněch či druhých odrazovalo. Jednou mi manželova maminka líčila, co všechno pro ni přebalování do látkových plen kdysi znamenalo. Nošení vody, ohřívání, praní plen (vzhledem k netěsnosti tehdejších igelitových pruhů i dalších dětských svršků), máchání, vyvařování, ždímání, věšení, sušení, žehlení... Na to se nedá nic říct. Můžeme před našimi rodiči pouze smeknout. Moderní látkové pleny jsou o zcela něčem jiném. Materiály a střihy plenek počínaje a bílými spotřebiči konče.