Achát

Užití: odvaha, síla, léčení, dlouhověkost, láska, ochrana, úrodnost půdy, uzemnění

Vlastnosti: přiřazen planetě Merkur.

Je to velice stálý kámen, jenž nám dodává citovou, tělesnou a rozumovou rovnováhu, podporuje sebedůvěru a napomáhá sebepoznání, odhaluje dosud skryté okolnosti a obrací pozornost majitele k nerovnováhám narušujícím jeho pohodu, posiluje soustředění a praktická rozhodnutí, dodává odvahu a upřímnost sám k sobě. Pomáhá překonávat negativní pocity, zahořklost, vnitřní zlobu, odstraňuje vnitřní napětí. Navozuje pocit bezpečí a jistoty, posiluje lásku a dodává odvahu k hledání lásky nové, pomáhá při citových zklamáních. Stabilizuje auru, ruší a přetváří negativní energie. Výborný ochranný kámen pro malé děti.

Léčebné využití: předchází střevním potížím, ulevuje při gastritidě, povzbuzuje trávicí trakt, léčí oči, žaludek, dělohu. Čistí lymfatický systém a slinivku břišní, posiluje krevní oběh, chrání před vznikem kožních chorob a léčí je.

Pruhovaný achát obecně má projektivní energii a náleží elementu ohně. Je ochranným kamenem, zmírňuje stresové stavy a obnovuje tělesnou energii.

Zelený achát má receptivní energii a náleží elementu země. Zvyšuje duševní a citovou přizpůsobivost, zlepšuje schopnost rozhodování, pomáhá při řešení sporů. Nosí se ke zlepšení zraku a elixír ze zeleného achátu pomáhá při neplodnosti.

Růžový achát posiluje lásku mezi rodiči a dětmi, je vhodné ho nosit na srdci.

Botswanský achát je výborný pro skoncování s kouřením, pomáhá překonávat deprese a ulevuje vzniklému napětí, podněcuje činnost korunní čakry.

Modrý krajkový achát má receptivní energii a náleží elementu vody. Zajišťuje klid a štěstí, zbavuje stresu, zmírňuje hádky v domácnosti a rodině, zajišťuje svému nositeli velkou oporu a zdroj síly. Odstraňuje pocity starých křivd, podněcuje k novému způsobu vyjadřování a má perfektní léčebné účinky na krční a ramenní oblast, hrdlo, štítnou žlázu a lymfatické uzliny, snižuje horečku, posiluje kosterní systém a urychluje hojení zlomenin.

Větévkový achát má projektivní energii a náleží elementu ohně. Je to kámen hojnosti, vnáší hojnost a bohatství do všech oblastí lidského života, přináší úspěch do jakéhokoliv

podnikání. Je silně propojen s rostlinnou říší a prohlubuje spojení se zemí. Vytváří klid a mír a pomáhá prožít každý okamžik naplno. Otevírá a harmonizuje všechny čakry a léčí nerovnováhu  způsobenou nevyvážeností čaker. Pomáhá při migrénách, léčí poruchy nervového systému, stimuluje oběhový systém.

Ohnivý achát má projektivní energii a náleží elementu ohně. Podporuje klid a vyrovnanost, uzemňuje, přináší pocit bezpečí a jistoty, odstraňuje strach. Má značné ochranné účinky, vytváří ochranný štít kolem těla, odráží negativní síly zpět k původci. Pomáhá při léčbě závislostí, napomáhá sexuální aktivitě, léčí nervy, žaludek, poruchy oběhového systému, pročišťuje zrak. Otvírá kořenovou čakru, a přiložen na některou vyhořelou čakru ji znovu jemně napojí, pročišťuje éterické bloky a dodává energii auře.

Mechový achát má receptivní energii a náleží elementu země. Je silně spjat s přírodou, má schopnost obnovy narušené rovnováhy, osvěžuje duši a ukazuje vše krásné okolo. Velmi vhodný pro všechny pěstitele rostlin. Přitahuje bohatství, štěstí, nové přátele a zajišťuje dlouhověkost. Zmírňuje porodní bolesti a zajišťuje zdárný průběh porodu. Pomáhá k uvolnění strnulé šíje, léčí infekce, nachlazení a snižuje horečku. Vyčerpanému organismu propůjčuje novou dávku energie.
AKVAMARÍN

Užití: odvaha, klid, očištění, stres, strach

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody.

Je kamenem dávných mořských bohyní, kamenem klidu, radosti a štěstí především ve vztazích. Symbolizuje odvahu, potlačuje stres a uklidňuje mysl, zbavuje strachů. Dokáže zlomit staré sebeobranné naprogramování a pomáhá převzít odpovědnost za svůj vlastní osud. Zbystřuje intelekt a vnímavost, čistí zablokovanou komunikaci a zlepšuje sebevyjádření. Skvělý kámen pro meditaci, vytváří ochranný štít aury, uvádí do rovnováhy čakry, čistí krční čakru.

Léčebné využití: zajišťuje dobré zdraví, mírní bolesti zubů, léčí žaludek, jícen, čelisti, bolesti v krku, sennou rýmu, funguje proti krátkozrakosti i dalekozrakosti. Uvádí do rovnováhy hypofýzu a štítnou žlázu, působí dobře i na svalovou hmotu.

AMAZONIT

Užití: úspěch, klid, intuice, škodlivé záření

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Uran a elementu země.

Je mimořádně uklidňujícím kamenem, tiší nervový systém, udržuje v rovnováze mužskou a ženskou energii, rozptyluje negativní energie a rozpouští negativní bloky, zmenšuje obavy a strach, zvyšuje intuici, pohlcuje škodlivé záření z mobilních telefonů a mikrovlnných trub. Zajišťuje úspěch v riskantních krocích. Otevírá srdeční a krční čakru.

Léčebné využití: léčí osteoporózu, zubní kazy, udržuje v rovnováze metabolismus

narušený blokací nervového systému, přináší úlevu při svalových křečích.

AMETRÍN

Užití: klid, ochrana, jas, očista, uvolnění

Vlastnosti: kombinace energií, planet a elementů ametystu a citrínu.

Jeho účinky jsou velmi rychlé a silné. Očišťuje mysl od stresů, napětí, uklidňuje ji a umožňuje větší soustředění při meditaci. Sjednocuje mužskou a ženskou energii, pomáhá zvyšovat snášenlivost mezi lidmi, zbavuje předsudků, podněcuje tvůrčí schopnosti, schopnost rozhodovat sám o sobě a svém životě. Vnáší nám do života jasnost, tvůrčí způsoby řešení, posiluje soustředění. Překonává naprogramované negativní citové bloky. Chrání před psychickými útoky. Uvolňuje zablokování ve všech úrovních – fyzické, emocionální i duševní.

Léčebné využití: proniká ke kořenům problémů, silně očistný, odstraňuje z aury vše negativní a z těla vše jedovaté. Velmi užitečný v případě dlouhodobých nemocí – odhaluje příčinu. Čistič krve, zdroj energie, regenerace těla, posiluje imunitní systém. Léčí syndrom chronické únavy, potlačuje stres, deprese, silné citové vzrušení, poruchy trávení, vředy, únavu, malátnost, trvalé bolesti hlavy.

AMETYST

Užití: čistota, stres, sny, léčení alkoholismu, láska, klid, ochrana, štěstí, odvaha

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetám Jupiter, Neptun a elementu vody.

Je tradičně kamenem čistoty, zbožnosti a býval šperkem králů. Je to mimořádně mocný kámen s ohromnou ochrannou sílou, má vysoké spirituální vibrace. Má silnou léčivou a očistnou moc, zahání nespavost a noční můry, vyvolává klidný spánek a příjemné ozdravující sny. Je kamenem klidu, zahání stres a negativní emoce, tiší strachy, vztek, obavy a zlobu, zvyšuje naděje, zahání pocit viny, zbystřuje mysl, je kamenem pravé, ryzí, emocionální lásky, posiluje věrnost. Napomáhá soustředění, pomáhá přijímat nové myšlenky, dodává rozhodnost, rozvíjí intuici, podporuje proměnu záměrů ve skutečnost. Pomáhá při léčbě alkoholismu a jiných závislostí. Čistí a harmonizuje krční a korunní čakru.

Léčebné využití: zmírňuje bolesti hlavy, odstraňuje napětí, pomáhá při žaludečních a dýchacích obtížích, poruchách sluchu, kožních problémech, nerovnováze zažívacího traktu, působí na střeva a střevní mikroflóru, odstraňuje parazity, podněcuje produkci hormonů, činnost metabolismu, posiluje vylučovací orgány a imunitní systém. Léčí podlitiny, otoky a rány.

ARAGONIT

Je projektivní kámen, přiřazen elementu ohně a planetě Mars. Aragonit dodává energii a ve spojení s Matkou zemí, uzemňuje. Čistí  energetické blokády. Transformuje geopatogenní zóny. Učí nás trpělivosti, vstřícnosti, spolehlivosti, toleranci a přizpůsobivosti. Pomáhá v okamžicích napětí a tiší stavy neklidu. Chrání před citovým nátlakem a zlostí. Nabízí posilu a podporu. Vhodný pro meditace, podporuje duchovní růst, disciplinovanost a spolehlivost.  Uklidňuje, přináší koncentraci a rovnováhu. Stabilizuje základní (kořenovou) a zemskou čakru. Pomáhá ukotvovat lidi s přílišným sklonem k „létání v oblacích" v jejich vlastním těle.

Léčebné užití: šíří v těle energii, zahřívá. Má blahodárný vliv na stav kostí a zubů. Napomáhá ukládání vápníku v těle. Ulevuje od fyzických projevů bolesti a svalových křečí. Posiluje imunitní systém. Pomáhá proti nočnímu neklidu. Nošení Aragonitu v dlani nebo ve formě šperku uzemňuje.

ASTROFYLIT

Užití: klid, radost, štěstí, osobní rozvoj, zbavuje závislostí

Vlastnosti:účinně pomáhá svému majiteli osvobodit se a zbavit se všech špatných zvyků, návyků a závislostí. Přináší světlo do temných míst a naplňuje je světlem, navozuje pocit úplné pohody. Udržuje rovnováhu mezi nebem a zemí, podněcuje energie aury, poskytuje ochranu, čištění a stabilitu. Odstraňuje duševní bloky a negativní, již překonané vzorce chování. Odkrývá naše vlastní omezení a pomáhá nám soustředit se a rozšiřovat naše tvůrčí schopnosti nad rámec toho, o čem jsme se dosud jen odvažovali snít. Podporuje kreativitu, optimismus a pozitivní pohled sami na sebe. Ukazuje, jakými správnými dveřmi bychom měli projít při cestě za svým osobním růstem a rozpoznat naše skutečné hodnoty a schopnosti. Přináší nečekanou radost a spokojenost do našich životů. Pomáhá při cestování mimo tělo, k dosažení jasných průzračných snů a rozšíření vědomí do Vyšší říše. Aktivuje všechny čakry. Čistí a harmonizuje krční čakru. Čelí obavám a přináší vzpomínky na minulý život.

Léčebné využití: léčí poruchy reprodukčních orgánů, napomáhá regeneraci na buněčné úrovni, reguluje nervový systém,  zlepšuje funkce mozku .

AVANTURÍN

Léčebné využití: příznivě působí na štítnou žlázu, preventivně proti vzniku arteriosklerózy a propuknutí alergií. Udržuje rovnováhu krevního tlaku, podněcuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od migrén, má velmi příznivý účinek na posílení zraku. Léčí nadledvinky, srdce, dutiny, svalový a urogenitální systém.

Užití: mentální síly, zrak, peníze, klid, léčení, štěstí.

Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Merkur a elementu vzduchu.

Je kamenem štěstí. Působí vysoce kladně na vše, co má spojitost s prosperitou a majetkem. Používá se k ochraně domů a zahrad před geopatogenními zónami, pohlcuje elektromagnetický smog, ochrana před zářením z mobilního telefonu.

V duševní rovině posiluje řídící a rozhodovací schopnosti, zvyšuje vnímavost a vytrvalost, povzbuzuje kreativitu a pozvedává inteligenci. Dokáže zavést zpět do minulosti a odkrýt nerovnováhy současnosti. Udržuje rovnováhu mezi ženskou a mužskou energií.

CITRÍN

Barva: žlutý s nahnědlými místy nebo kouřově šedohnědý

Užití: hojnost, štěstí, proti nočním můrám, léčení, odstraňuje negativní energie

Vlastnosti: náleží planetě Slunce, elementu ohně a má projektivní energii.

Mimořádně blahodárně působící krystal, je to šťastný a štědrý kámen. Je jedním z kamenů hojnosti, učí nás přilákat k sobě bohatství, prosperitu a úspěch, poskytuje štěstí každému, kdo ho vlastní. Předchází nočním můrám a zajišťuje příjemný spánek.

Funguje jako účinný čistič a regenerátor, svému majiteli předává teplo, energii a velice zvyšuje jeho tvůrčí schopnosti. Pohlcuje, proměňuje, rozptyluje a uzemňuje negativní energii. Melancholie a negativní emoce nemají v jeho přítomnosti místo. Podporuje duševní vědomí a dodává příliv nové energie. Je ochránce aury, zavčas svého majitele varuje a tím mu dává dostatek času k akci na vlastní ochranu. Čistí čakry – zejména solar plexus, aktivuje  činnost korunní čakry a zesiluje intuici, pročišťuje vyšší úrovně osobnosti a uvádí je do rovnováhy. Urovnává vztahy a spory v rodině či skupině,  napomáhá přijímat se takoví, jací jsme, dodává sebedůvěru, potlačuje sebezničující sklony, zmírňuje přecitlivělost – zejména na kritiku okolí.

Nikdy nepotřebuje čištění!

Léčebné využití: obnova ztracených sil a energie, blahodárně působí na chronický únavový syndrom, povzbuzuje trávení, slezinu a slinivku břišní, zažehnává infekce v ledvinách a močovém měchýři, pomáhá při očních problémech, podporuje krevní oběh, udržuje v rovnováze činnost štítné žlázy. Posiluje nervy, pomáhá zbavit se všeho škodlivého, příznivě působí při zácpě a zabírá na celulitidu. Působí na problémy při menstruaci a symptomy menopauzy, kdy uvádí do rovnováhy jednotlivé hormony a zahání únavu.

ČAROIT

Léčebné využití: dodává energii vyčerpanému organismu,reguluje krevní tlak, má blahodárný vliv na oči, srdce, játra,slinivku břišní. Napravuje játra poškozená alkoholem. Zbavuje křečí a bolestí, zahání nespavost a pomáhá dětem klidně usínat. Vysoce účinný čistič fyzického těla.

Užití: síla, strach, stres, energie, spánek, očista, uvolnění

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Jupiter, Neptun a elementu vody.

Je to kámen proměny, napomáhá ovlivňovat duši a překonávat strach, obzvláště ten hluboce zakořeněný, vyrovnávat se s mimořádnými změnami na duchovní úrovni, má velkou hojivou moc na tělesné i duchovní úrovni, probouzí bezvýhradnou lásku sám k sobě a pomáhá vyrovnat se s našimi zápornými vlastnostmi, uvádí do rovnováhy zmatené emoce. Potlačuje, stres, obavy, posedlost, frustraci, přeměňuje negativní energii v hojivou sílu a pocity nerovnováhy uvádí v harmonii a uvolnění. Probouzí srdeční a korunní čakru, pročišťuje auru a ukazuje způsob nápravy karmických předurčení.

DUMORTIERIT
Léčebné využití: tlumí prudké bolesti hlavy, sráží vysoké horečky, odvodňuje, uvolňuje křeče, mírní střevní koliky, zostřuje smyslové vjemy, pomáhá při únavě, celkovém vyčerpání a stresu, vhodný na celkové uvolnění před spánkem 

Užití: naděje, síla, vůle, klid, léčení

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Neptun a elementu vody.

Je to kámen naděje, v těžkých životních situacích pomáhá obratu k lepšímu, dodává nám důvěru ve vlastní schopnosti a sílu tyto situace zvládnout a překonat, a ve šťastných situacích učí užívat života naplno, brát ho takový, jaký je, bez zbytečných starostí a obav. Podporuje pozitivní životní postoj, pomáhá odstraňovat staré blokády a vzory. Posiluje vůli zbavit se závislostí na tabáku, alkoholu či drogách. Zvyšuje koncentraci. Léčí duševní a nervová onemocnění.

FLUORIT

Užití: mentální síly, duševní ochrana, deprese, sebedůvěra

Vlastnosti: projektivní kámen, vhodný k posílení účinků jiných kamenů.

Je obdařen silnou ochrannou mocí, zejména na duševní úrovni, pracuje s vědomou myslí, posiluje naše myšlenky, zmírňuje emocionální zaujetí a potlačuje silné emoce, posiluje analytické schopnosti, urovnává zoufalství, depresi či vztek, zastavuje psychickou manipulaci, dodává řád každodennímu životu, uvádí do souladu citovou, tělesnou i duševní rovinu osobnosti, jemně otevírá dveře do podvědomí a nechává na povrch vyplynout potlačované pocity. Zvyšuje sebedůvěru, zručnost, tělesnou i duševní koordinaci, pomáhá při učení, zvyšuje koncentraci. Účinně funguje proti škodlivým vlivům počítačů a elektromag. záření.

Léčebné využití: zahání negativní energii a poruchy všeho druhu, čistí, odstraňuje a přeorganizuje v těle vše, co není v naprostém pořádku, likviduje viry, léčí všechny druhy infekce včetně rýmy a nachlazení, regeneruje kůži a sliznice, odstraňuje vrásky, blahodárně působí na zuby a lze jej použít během stomatologických zásahů, dále na kosti, artritidu, revmatismus, bolesti zad, zlepšuje funkčnost kloubů, přispívá k hojení vředů a ran a pomáhá obnovovat sexuální rozkoš.

Modrý fluorit – uklidňuje nebo nabíjí podle momentální potřeby, zlepšuje komunikaci, uspořádává myšlenky, zvyšuje kreativitu, účinně působí na oční, nosní,

ušní a krční potíže.

Čirý fluorit – nastoluje harmonii mezi rozumem a duchem, přivádí do těla univerzální energii, vylaďuje čakry, podněcuje činnost korunní čakry, dodává energii auře a zesiluje během léčby účinky jiných kamenů.

Zelený fluorit – pohlcuje negativní energie, uvolňuje intuici, odbourává přebytek energie, zažehnává citová traumata, léčí infekce, žaludeční, střevní problémy a křeče. Účinně čistí čakry a duši, odstraňuje z nich již překonané postoje.

 

Fialový fluorit – výborný pro meditaci, napomáhá duševní komunikaci, léčí kosti a poruchy kostní dřeně.

Žlutý fluorit – odbourává toxické látky, snižuje cholesterol, působí na játra, zvyšuje tvůrčí schopnosti a intelektuální aktivitu.

GAGÁT

Léčebné využití  gagátu:  otoky žláz, lymfatické uzliny, menstruační  bolesti, migrény, epilepsie, bolest v krku, nachlazení
Užití: ochrana, síla, hojnost
Vlastnosti  Gagátu:  využívá se od doby kamenné jako amulet, chrání před nemocemi, násilím a zlými silami. Odstraňuje  neopodstatněný  strach. Pomáhá na cestě za duchovním vývojem. Stabilizuje výkyvy nálad a přináší do života vyrovnanost. Gagát též pomáhá udržet v rovnováze finance a chránit podnikatele. Umistěte Gagát do rohu hojnosti (nejvzdálenější kout místnosti nebo sídla firmy), anebo do své firemní pokladny.  Pročišťuje základní čakru a podporuje růst energie Kundalini.
GRANÁT
Léčebné využití Granátu:regeneruje organizmus, obnovuje ztracené síly, čistí krev, podporuje metabolizmus, pomáhá lepšímu vstřebávání minerálů a vitamínů, regeneruje DNA, příznivě působí na páteř, srdce a plíce.
Užití: síla., ochrana, léčení, rituální práce
Vlastnosti Granátu:   po dlouhá léta užíván jako amulet,  který varuje před nebezpečím. Granát je velmi silný kámen,  který přivádí velké  množství  energie, udržuje organizmus v rovnováze a dodává potřebný klid. Pomáhá překonat zastaralé myšlenkové vzorce a  strnulé způsoby jednání.  Přináší sebedůvěru  a odvahu. Podporuje lásku a sexuální touhu (zejména v červeném zbarvení). Granát pomáhá v krizových situacích nalézat východiska a dodat víru v lepší budoucnost i přivolat něčí pomoc.  Pročišťuje čakry, otvírá srdce, pomáhá překonávat tabu. Rozvíjí rozšířené vědomí, umí vyvolat vzpomínky na minulé životy.
Spessartit –  (barva oranžová), má vysoké vibrace, působí jako antidepresivum, potlačuje noční můry, posiluje srdce, pomáhá při správném úsudku, vhodný při sexuálních problémech, harmonizuje ukládání vápníku v těle.
Hessonit – (barva červená až nahnědlá), snižuje neplodnost a impotenci, léčí čich, harmonizuje produkci hormonů. Přináší sebeúctu a odvahu pomoci druhým, podporuje intuici, užívá se při astrálních cestách .
Grossularit - (barva zelená),  výborný při artritidě, revmatizmu, potížích s ledvinami, kůží a sliznicemi. Zvyšuje plodnost a vstřebávání vitaminů. Poslouží dobře v obdobích řešení soudních sporů a různých problémů. Podporuje relaxaci.
Pyrop – (barva ohnivě červená), léčí zažívací trakt, podporuje krevní oběh, pomáhá při bolestech v krku a pálení žáhy. Uvádí do souladu základní a korunní čakru, podporuje tvůrčí schopnosti a vůli k životu, zvyšuje charizma.
Červený granát – symbol lásky, je naladěn na srdeční energii, povzbuzuje sexualitu, pomáhá ovládat zlost, zejména tu vůči sobě.
HEMATIT
Užití: léčení, uzemnění, ochrana, zlepšení paměti
Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Saturn a elementu ohně.Je to zvláštní, okouzlující, stříbřitě šedý, těžký kámen, jenž je mocný ve vytahování nemocí z těla, uzemňuje, ochraňuje, uvádí do rovnováhy tělo, mysl i ducha, nese v sobě silný element jang, zajišťuje nerovnováhu meridiánu, čímž napravuje nevyváženosti jin. Odstraňuje vše nepříznivé a zabraňuje negativním energiím vstupovat do aury, nastoluje klid, mír a harmonii. Zvyšuje sebevědomí, schopnost přežít a pomáhá ženám překonat plachost. Přispívá k soustředění, zlepšuje paměť (obzvláště účinný na matematiku a technické předměty). Pomáhá překonávat různá omezení, které si majitel sám stanovil, pomáhá bojovat s přejídáním, kouřením a dalšími špatnými návyky.
Léčebné využití: zastavuje krvácení, udržuje zdravý stav krve a léčí všechny nemoci spojené s krví, vyhání z těla horečku, léčí oběhové problémy, podporuje činnost ledvin, ukládání železa, tvorbu krvinek. Léčí křeče v nohou, pomáhá rovnat záda a působí příznivě i při zlomeninách. Zahání úzkost a nespavost.
MAGNEZIT
Léčebné využití: pomáhá ukládat magnesium v těle, detoxikuje, neutralizuje tělesné pachy, uvolňuje svaly a křeče, pomáhá při menstruaci, přináší úlevu při migrénách, léčí střeva, žaludek, ledvinové kameny, močový měchýř, křečové žíly. Hojí zuby a zubní kazy, zrychluje metabolismus tuků, snižuje cholesterol, zpomaluje krevní srážlivost, snižuje horečky a zimnici, prevence proti arterioskleróze, angině pectoris a dalším srdečním chorobám.
Užití: klid, harmonie, meditace, uvolnění, léčení
Vlastnosti: receptivní, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody.Přináší hluboký klid k uvolnění a meditaci, dodává harmonii, pomáhá přijímat ostatní takové, jací skutečně jsou, bez potřeby je měnit, umožňuje nenechat se zasáhnout problémy jiných, vynáší na povrch sebeklamy, pomáhá rozpoznávat podvědomé pocity a myšlenky, uklidňuje city, činní nás odolnějšími vůči stresu, překonává nervozitu, netoleranci a podrážděnost. Probouzí v nás bezvýhradnou lásku sami k sobě, otevírá srdeční čakru.
HOWLIT MODRÝ
Léčebné využití: udržuje rovnováhu vápníku v těle, udržuje dobrý stav zubů a kostí, nespavost.
Užití: klid, meditace, spánek
Vlastnosti: receptivní, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody.Je to velice uklidňující kámen, potlačuje zlost a vztek, překonává sobectví, posiluje kladné povahové rysy, uklidňuje rozbouřené city, spojuje staré zasunuté emoce se současností a pomáhá je odblokovat, přináší vzpomínky na sny a vyvolává nové, které umožňují náhled do nitra našich problémů, vhodný při nespavosti, hlavně v případech příliš aktivní mysli. Výborně působí při meditaci, na třetím oku přináší vzpomínky na minulé životy.
CHALCEDON
Léčebné využití: má vysoký očistný účinek, léčí vše špatné, včetně zatím nezhojených ran, zvyšuje tělesnou energii, blahodárně působí na oběhový systém, žlučník, slezinu, kosti a oči, snižuje příznaky senility, zvyšuje tvorbu mateřského mléka. 
Užití: štěstí, klid, radost, úspěch, ochrana, strach, deprese
Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody.Je kamenem, jenž vyhání strach, deprese, hysterii a smutek a mění je v radost. Rozhání iluze a fantazie, podporuje klidné a pokojné pocity, dodává sílu mezilidským vztahům, uvádí tělo, mysl a ducha do vzájemné harmonie. Je též kamenem ochrany, zvláště na cestách, odvrací psychické útoky, negativní magii, pohlcuje negativní energii a rozptyluje negativní myšlenky. Položen pod polštář zahání noční můry, noční vize a strach ze tmy. Dodává krásu, sílu, energii a přináší úspěch a štěstí ve všech podnicích.
Modrý chalcedon – zlepšuje paměť, zvyšuje schopnost učení se (hlavně jazyky), zlepšuje náladu, nabízí optimistický pohled do budoucnosti, podporuje kreativitu. Snižuje teplotu, reguluje krevní tlak, posiluje imunitu, působí protizánětlivě, pročišťuje dýchací systém od škodlivin z kouření.
CHRYZOKOL
Léčebné využití: léčí potíže zažívacího traktu, vředy, problémy kostí, artritidu, svalové křeče, spáleniny, hojí infekce krku a mandlí, posiluje štítnou žlázu a metabolismus, potlačuje menstruační křeče, zbavuje plíce, játra, střeva a ledviny toxických látek.
Užití: láska, moudrost, klid, meditace, léčení
Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu vody.Je kamenem klidu, tiší emoce, poskytuje sílu rozvážnosti, pozvedává moudrost, přitahuje lásku a upevňuje vztahy, hojí bolesti srdce a na úrovni srdeční čakry zvyšuje schopnost milovat, má očistný vliv, vyhání veškeré negativní energie. Z čakry solar plexu odstraňuje negativní emoce (např. pocit viny), pomáhá při meditacích, zlepšuje komunikaci, ale také rozpozná, kdy je lepší mlčet. Přeměňuje destruktivní citové naprogramování v pravý opak.
JADEIT
Léčebné využití: pomáhá tělu léčit se, přičemž působí na nefyzické problémy, jež nemoc způsobily, léčí ledviny, močový měchýř, srdce, žaludek, kyčle, slezinu, detoxikuje, obnovuje buněčný a kosterní systém, zvyšuje plodnost, pomáhá při porodu
Užití: prosperita, peníze, ochrana, láska, dlouhověkost, moudrost, léčení
Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu vody.Je starodávným, posvátným kamenem Dálného východu, jenž přitahuje lásku, má sílu prodlužovat život, přitahuje peníze, dodává prosperující energii při obchodních jednáních, pozvedává moudrost ducha, chrání před neštěstími a nehodami, pomáhá předcházet nemocem a zdravotním obtížím. Je symbolem čistoty a vyrovnanosti, přináší do života harmonii, štěstí a přátelství. Uvolňuje emoce a podrážděnost, uklidňuje mysl. Jako kámen snů, položen na čele, přináší sny nahlížející do hloubky našeho nitra.
Zelený jadeit – uklidňuje nervový systém, harmonizuje nefungující vztahy, pomáhá realizovat touhy a vášně, má nejblíže k centru srdce.
Žlutý jadeit - přináší radost, štěstí, energii, povzbuzení. Zlepšuje funkci trávicího a vylučovacího systému.
JANTAR
Léčebné užití:  preventivně je velmi účinným ochráncem zdraví na všech úrovních. Léčí krk, štítnou žlázu, žaludek, játra, žlučník, ledviny, močový měchýř, slezinu, klouby. Ulevuje při bolestech hlavy, uší a zubů (výborný pro malé děti při prořezávání zoubků), křečích, revmatismu. Pomáhá při impotenci a frigiditě. Posiluje oči. Držen v ruce snižuje horečku.
Užití: léčení, peníze, obchodní úspěch, síla, krása
Vlastnosti: náleží projektivní energii, elementu ohně a planetě Slunce. Velmi silný uzdravující a ochranný kámen. Pohlcuje negativitu a nastoluje rovnováhu. V dřívějších dobách se často užíval k různým rituálům. Pomáhá s trpělivostí a rozhodováním. Zvyšuje důvěru. Osamělým lidem přitahuje přátele a partnera. Zvyšuje přirozenou krásu nositele. Chrání děti. Uzemňuje, čistí čakry. Pomáhá při naplňování našich tužeb. Podporuje klid. Stimuluje paměť.
JASPIS
Užití: štěstí, krása, ochrana, zdraví, léčení  
Vlastnosti: energie, planety a elementy se různí podle barev.Je to běžný kámen, jenž přináší klid, oporu a pomoc ve stresu, sjednocuje všechny aspekty života, je ochranným kamenem před fyzickými i duševními riziky, pohlcuje negativní energie, dodává odvahu k naplnění všech záměrů, pomáhá při řešení konfliktů, zvyšuje organizační schopnosti, podporuje rychlé uvažování a představivost, potlačuje nebezpečné touhy a rozmary, přivolává štěstí. Srovnává a nastavuje čakry, každá barva jaspisu přísluší jedné čakře. 
Léčebné využití: dodává energii, zmírňuje porodní bolesti, podporuje trávení, funkce pohlavních orgánů a oběhový systém, prodlužuje sexuální rozkoš. 
Červený a brekciový  jaspis má projektivní energii, přiřazen planetě Mars a náleží elementu ohně. Je ochranným kamenem, odráží negativitu zpět původci, uklidňuje rozbouřené city, uzemňuje energii, napravuje nepříznivé situace, pozvedává krásu a půvab, přináší zdraví a sílu, podněcuje základní čakru, snižuje horečky, čistí oběhový systém, játra, cévy, krev, odstraňuje bloky.  
Skvrnitý a pestrý jaspis má projektivní energii, přiřazen planetě Merkur a náleží elementu vzduchu. Dodává kreativitu, pomáhá k prosazení vlastních nápadů, podporuje imunitní systém, detoxikuje, regeneruje tkáně. .

Zelený a oceán jaspis má receptivní energii, přiřazen planetě Venuši a náleží elementu země. Podporuje mentální a emocionální stavy druhých, uvádí do rovnováhy city a mysl, odstraňuje deprese, učí nás žít v souladu s přírodou.

Je kamenem zdraví, má silné léčivé účinky, podporuje uzdravovací proces těla, léčí zažívací trakt a vylučovací orgány, odstraňuje toxiny z těla, hojí záněty, podporuje nervový a imunitní systém, buněčnou regeneraci a obnovu organismu hlavně při nejrůznějších nádorech, zbavuje nočních můr a podporuje klidný spánek. Podněcuje srdeční čakru. 

Hnědý jaspis (včetně obrázkového) má receptivní energii, přiřazen planetě Saturn a náleží elementu země. Uzemňuje, podporuje soustředění, přináší stabilitu a vyrovnanost, vrací zpět na zem ty, kteří mají hlavu v oblacích, odstraňuje geopatogenní zóny, vhodný k meditaci, odhaluje karmické příčiny současných událostí, podporuje a rozvíjí kořenovou čakru. Podporuje imunitní systém, detoxikuje, léčí kožní problémy, pomáhá skoncovat s kouřením. 

Obrázkový jaspis má receptivní energii, přiřazen planetě Saturn a náleží elementu země. Je úzce spjat se zemí, podporuje a rozvíjí kořenovou čakru, vypráví pomocí svých obrázků poselství minulosti, vynáší na povrch potlačené pocity, vinu, nenávist, lásku a přináší poučení do další fáze života, přináší klid, odstraňuje strach, čistí ledviny a podporuje imunitní systém. 

Mokait jaspis má receptivní energii, přiřazen planetě Saturn a náleží elementu země. Má červenou až tmavohnědou barvu s žlutými a mléčnými oválky, připomínající kávu se šlehačkou. Dodává hluboký klid a rovnováhu v každé situaci, přináší touhu po nových experimentech a pomáhá čelit jejich důsledkům, ukazuje všechny možnosti a pomáhá vybrat jedinou správnou, zmírňuje nervozitu a stres, stabilizuje tělo, posiluje imunitu, léčí zranění, záněty horních cest dýchacích, uvolňuje suchý kašel, aktivuje játra, slezinu a čistí krev. 

Žlutý jaspis přivádí pozitivní energii, vytrvalost a porozumění, toleranci při drobných nedorozuměních v rámci mezilidských a partnerských vztahů, ochraňuje na cestách a při duševní práci, dodává energii žlázám s vnitřní sekrecí, odstraňuje toxiny z těla, pomáhá při střevních potížích, léčí trávení a žaludek, povzbuzuje činnost slinivky a jater. Podněcuje činnost čakry solar plexu. 

Dalmatin jaspis je béžový posetý tmavými puntíky,mírní ukvapenost a neuváženost, učí rozvážnosti a trpělivosti, pomáhá nám dokonale poznat sami sebe. Léčí žaludeční potíže a křeče, podporuje nervový systém a přináší zdravý a klidný spánek. 

Leopard jaspis svým vzhledem připomíná kůži leoparda, učí nás vidět a přijímat takové, jací ve skutečnosti jsme, podporuje imunitní systém, léčí zažívací a trávicí trakt, podporuje činnost žlučníku, jater, ledvin a močového měchýře.
KARNEOL
Léčebné využití: předchází kožním onemocněním, zastavuje krvácení z nosu a pomáhá při všech nemocech spojených s krví, univerzální ochrana zdraví, dodává sílu a vitalitu, zvyšuje plodnost, léčí frigiditu a impotenci, artritidu, revmatismus, kosti a šlachy, neurózy a deprese.  

Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Slunce a elementu ohně.

Je to stabilizující kámen s vysokou energií, dodává odvahu, klid, trpělivost a harmonii, pozitivní pohled na život, motivuje k úspěchu nejen při podnikání, tiší vztek, žárlivost, závist a zášť, rozptyluje deprese a negativní myšlenky, dodává výřečnost a potlačuje strach mluvit na veřejnosti, posiluje sebedůvěru, ochraňuje před útoky jiných osob, posiluje astrální vidění, navozuje klidný spánek, zahání noční můry. Povzbuzuje sexuální aktivitu a odstraňuje závislosti všeho druhu. Aktivuje kořenovou čakru. 

KŘIŠŤÁL
Užití: síla, ochrana, meditace, harmonie, léčení 

Vlastnosti: projektivní i receptivní kámen, přiřazen planetě Slunce a Měsíc a elementu ohně a vody.

Je to univerzální, nejúčinnější léčivý krystal na světě, velmi silný zesilovač energie, jenž energii pohlcuje, uvolňuje a reguluje, uvádí ji do naprosté harmonie.

Povzbuzuje psychiku, jasnozřivost, samostatnost, pomáhá sebezdokonalení, ochraňuje před vším zlým a negativním, zvyšuje naše duchovní síly, harmonizuje, odstraňuje bloky a stává se zrcadlem naší duše, čistí a chrání auru, zajišťuje klidný spánek. Odstraňuje škodlivé elektromagnetické záření, čistí geopatogenní zóny. Působí na korunní čakru a ostatní čistí. Při meditaci dokáže odfiltrovat všechny rušivé vlivy. Lze ho použít jako regulátor pro ostatní kameny.  

Léčebné využití: vhodný na všechny zdravotní problémy, včetně problémů duše. Tiší bolesti hlavy a zubů, neurologické a střevní potíže, nevolnosti, podporuje zažívací trakt, posiluje imunitu, uvádí tělo do rovnováhy, zvyšuje laktaci. 
KYANIT

Léčebné užití: proti bolestem, vysokému tlaku, léčí infekce, brzlík, nadledvinky, horečku, příštítnou žlázu, svalové křeče, urogenitální oblast. Působí na mozek, snižuje nadváhu. Výborný pro umělce – léčí krk a hlasivky. 

Užití:  meditace, klid, očista 

Vlastnosti:  náleží receptivní energii, elementu vody, planetě Neptun.Čistí a harmonizuje čakry a meridiány, velmi účinně působí na krční čakru, čímž posiluje komunikaci a příznivě pomáhá všem lidem, kteří používají hlas pro svou práci. Vede majitele, aby říkali pravdu. Je to silný vysílač a zesilovač energie. Odstraňuje bloky, stres, strach, zklamání. Pomáhá s logickým myšlením. Neudržuje v sobě nic negativního.

LABRADORIT
Vlastnosti: pro svůj opalizující vzhled může být přiřazen všem energiím, planetám a elementům. Je to vysoce mystický a ochranný kámen, vnáší světlo do života, je kamenem esoterického vědění, zasvěcuje do tajemných mystérií, podporuje rozvoj intuice, přináší nové myšlenky, odstraňuje negativní energie útočící na auru, potlačuje strach, nejistotu, zbytky starých zklamání i z minulých životů, posiluje víru v sama sebe, uklidňuje příliš aktivní mysl, rozbíjí iluze a proniká ke kořenům myšlení, vyvolává potlačované vzpomínky na minulost, přináší sílu a vytrvalost, je kamenem proměny a pomáhá nám v době velkých změn. 

Léčebné využití: léčí nachlazení, revmatismus, ulevuje napětí při menstruaci, upravuje rovnováhu hormonů, metabolismus, odstraňuje stres, snižuje krevní tlak, hledá a léčí příčiny nerovnováhy.

LAPIS LAZULI
Léčebné využití: snižuje horečku, krevní obtíže, potlačuje migrénové bolesti hlavy, pomáhá při detoxikaci. Posiluje imunitní systém, pomáhá při respiračních onemocněních, působí na štítnou žlázu a hlasivky, posiluje zrak, snižuje krevní tlak, čistí krev, účinný při nespavosti. 

Užití: radost, věrnost, láska, odvaha, ochrana, léčení 

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu vody.Povznášející duchovní kámen,výborný pro meditace, přináší klid, působí proti depresi, rychle odstraňuje stres a přináší hluboký klid a mír. Ochranný kámen, především pro děti. Dodává odvahu, zvyšuje psychické vědomí. Udržuje v rovnováze 5. čakru a otevírá 6. čakru. Přináší soucit, poctivost a čestnost. Odstraňuje potíže s komunikací, učí naslouchání druhým. Odhaluje vnitřní pravdu, umožňuje sebevyjádření bez lpění na kompromisech. Podporuje kreativitu, zesiluje myšlenky a vnáší do nich jasný pohled. Upevňuje vztahy, odstraňuje krutost a strádání.

LARIMAR
Léčebné užití: odstraňuje zablokovanou energii v oblasti hlavy, krku a hrudníku, čistí meridiány, odstraňuje připojené entity, vytahuje bolest z těla přiložením na místa bolesti, uvolňuje  zablokované tepny a ztuhlé klouby, pomáhá při problémech s chrupavkami.

Užití: meditace, klid 

Vlastnosti: je duchovním kamenem, umožňuje hlubokou meditaci, spojení se světem andělů a jinými dimenzemi, pomáhá nalézt spřízněnou duši, léčí srdeční traumata i traumata z minulých životů. Odstraňuje strach a pocity viny. Uklidňuje při stresu. Přináší jasné a konstruktivní uvažování, tvůrčí schopnost a radostnou dětskou hravost. Ženám pomáhá naladit se na přirozenou ženskost a spojit se s přírodou. Likviduje geopatogenní zóny.
MALACHIT
Léčebné využití: léčí pohlavní nerovnováhu, zejména u žen, pomáhá při porodu. Pomáhá na astma, zlomeniny, závratě, slinivku, slezinu, epilepsii, artritidu, otoky kloubů. Posiluje imunitní systém a podporuje detoxikaci jater.

Užití: ochrana, síla, klid, obchodní úspěch, láska 

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu Země.

Je to silný ochranný kámen, zejména u dětí slouží jako ochrana proti pádům. Ochraňuje na cestách, pohlcuje negativní energie a odebírá z těla znečišťující látky. Neutralizuje radioaktivní záření a elektromagnetické znečištění. Malachit uklidňuje nervovou soustavu a podporuje klidný spánek. Při obchodních jednáních pomáhá uzavírat dobré obchody. Čistí čakry, otevírá srdce nepodmíněné lásce, vytahuje na povrch psychosomatické problémy. Léčí traumata spojená se sexem v minulých životech, pomáhá při dyslexii, zvyšuje intuici. 

Nikdy se nesmí čistit solí! Pouze na slunci položený na krystal křemene.

 MĚSÍČNÍ KÁMEN
Užití: láska, ochrana, spánek, mládí, intuice, klid  

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody.

       Je úzce spjat s Měsícem a intuicí, přitahuje lásku, úspěšně řeší problémy mezi milenci, zajišťuje klidný spánek, pomáhá při nespavosti, mírně ochranný zvláště na cestách, obnovuje a uchovává mladistvý vzhled a přístup, vytahuje na povrch věci uzavřené v podvědomí, uklidňuje rozbouřené city a přehnané emotivní reakce, vyvolává srozumitelné živé sny hlavně za úplňku, udržuje v rovnováze mužskou a ženskou energii, na čakře solar plexu ukáže staré nefunkční citové způsoby jednání a pomáhá je odstranit. 

Léčebné využití: léčí horní část zažívacího traktu a citové napětí, které má na něho vliv, působí na reprodukční orgány, snižuje napětí při menstruaci, udržuje v rovnováze hormonální systém, zklidňuje hyperaktivní děti, detoxikuje, léčí problémy kůže, vlasů, očí, slinivky břišní a jater. Pomáhá při početí, těhotenství, porodu a kojení.
OBSIDIÁN
Léčebné využití: posiluje zažívací orgány, detoxikace organismu, snižuje bolest při artritidě a potížích s klouby, léčí záněty vyvolané bakteriemi, přírodní antibiotikum.
Užití: sebevědomí, věštění, ochrana, uzemnění, klid
Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Saturn a elementu ohně.Zavádí vás do vašeho nejhlubšího nitra a vynáší na povrch pravdu a všechny nevyřešené rozpory, jež byly odsunuty do podvědomí. Je to velmi silný ochranný kámen před magickými útoky, zlem a veškerou negativitou. Má dvojaký charakter: ochraňuje nositele před špatnými vlivy, ale může též pomáhat špatným lidem v nekalých kouscích. Dodává víru ve vlastní síly a schopnosti, ale může vyvolat i deprese. Pomáhá oprostit se od vnějších vlivů, může prolomit všechny blokády, aktivuje logické myšlení. Tento kámen je vhodný mít při sobě při zkouškách a důležitých rozhodnutích. Pro své silné a dvojaké účinky by měl být nošen s regulujícím křišťálem.
OLIVÍN
Léčebné užití: léčí brzlík, plíce, srdce, močový měchýř, slezinu, zrak, trávicí ústrojí a vředy. Uklidňuje, má regenerační účinek na tkáně. Působí na kůži. Posiluje metabolizmus, pomáhá při porodu. Mírní depresi. Čistí játra, je účinný po kousnutí hmyzem.
Užití: ochrana, láska, štěstí, peníze
Vlastnosti: náleží receptivní energii, elementu země a planetě Venuši.Přitahuje peníze, lásku a štěstí, používá se jako ochranný amulet. Tiší vztek a nervozitu, podporuje klidný spánek, odráží negativitu zpět k majiteli. Čistí srdeční čakru a solar plexus, odstraňuje staré pocity viny a lpění na minulosti. Podporuje rychlý duchovní růst. Pomáhá při odpuštění, potlačuje žárlivost a lítost. Pomáhá přijmout odpovědnost za vlastní život. Zamezuje letargii. Léčí problematické vztahy.
ONYX
Užití: ochrana, síla, sebedůvěra
Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetám Mars a Saturn a elementu ohně.Je to ochranný kámen, brání a ochraňuje před negativitou vědomě namířenou proti vám, v konfliktech všeho druhu, chrání život, dodává sílu, pomáhá v těžkých a nesrozumitelných obdobích, při mimořádném fyzickém i citovém vypětí, spojuje s jednotou vesmíru, zaměřuje naši energii jedním směrem, přináší ráznost a vytrvalost, dovoluje stát se pány svého osudu, poskytuje poučení z minulosti, zvyšuje sebedůvěru a sebekontrolu, léčí stará traumata ovlivňující současný život, snižuje strach a obavy. Udržuje v těle rovnováhu energií jing a jang.
Léčebné využití: redukuje nekontrolovatelné sexuální tužby, působí na zuby, kosti, kostní dřeň, léčí krevní poruchy a problémy nohou.
OPÁL
Užití: štěstí, síla, peníze, krása, psychismus
Vlastnosti: pro svůj opalizující vzhled může být přiřazen všem energiím, planetám a elementům.Obsahuje barvy i schopnosti všech dalších kamenů, proto může být nabit a naprogramován každým typem energie, přináší štěstí a odhaluje naši vnitřní krásu, probouzí duševní a mystické vize, pomáhá při astrálních projekcích, dokáže pohlcovat i vysílat, je karmickým kamenem, učí nás, že vše, co vyšleme se nám vrátí zase zpátky, je i ochranným kamenem a může nás učinit „neviditelnými“, pomáhá objevit a projevit skutečné vlastní já, rozvíjí naše psychické síly, zesiluje zvláštnosti charakteru a odhaluje osobní vlastnosti, které je třeba přeměnit, vnáší do života světlo, spontánnost a umělecké sklony. Zesiluje city a odstraňuje zábrany, vyvolává věrnost a loajalitu.
Léčebné využití: léčí infekce a horečky, blahodárně působí na zrak, odstraňuje premenstruační syndrom, pomáhá při porodu, čistí krev a ledviny a dodává celkovou sílu k životu.
PYRIT
Léčebné užití: posiluje trávicí trakt a odstraňuje nespavost způsobenou špatným trávením, neutralizuje toxiny v těle, napravuje poškození DNA, působí na respirační a oběhový systém, a také na kosti. Zvyšuje okysličení krve, potlačuje astma a bronchitidu. Zlepšuje paměť. Odstraňuje únavu.
Vlastnosti: náleží projektivní energii, elementu ohně a planetě Mars. Ideální kámen pro léčení s rychlým účinkem. Chrání na všech úrovních, zejména proti infekčním chorobám, úrazům a jiným nebezpečím. Učí diplomatickému jednání, zvyšuje příliv nových myšlenek, pomáhá při plánování, harmonizuje citovou nerovnováhu. Zvyšuje sebedůvěru a pomáhá lidem v podřízeném postavení uvědomit si vlastní cenu. Ulevuje při úzkosti, zklamání a melancholii. Dodává tělu energii a také všemu kolem sebe. Vhodný při duševní práci.

RHODONIT
Užití: klid, jistota, rovnováha, láska
Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Mars a elementu ohně.Přináší citovou rovnováhu, navozuje pocit lásky, uzemňuje energii, odstraňuje následky šoku a paniky, pomáhá v případech závislosti na jiných osobách, sebepoškozování nebo následků zneužívání, hojí citová zranění z minulosti, dodává schopnost odpouštět, vytváří vědomí nezištné lásky sami k sobě, pomáhá odradit od pomsty, budovat důvěru, zůstat v klidu ve stresových situacích, vyvarovat se pochyb, přehmatů a zmatků, vyvažuje tělesnou a duševní energii, svému majiteli pomáhá dosáhnout nejvyššího možného potenciálu. Čistí a aktivuje činnost srdce a srdeční čakry.
Léčebné využití: léčí záněty kloubů, artritidu, imunitní systém, žaludeční nemoci, vředy, roztroušenou sklerózu, hojí rány, včetně štípnutí hmyzem, potlačuje křeče, zvyšuje plodnost.
RUBÍN
Léčebné využití: předcházení střevním potížím, ulevuje při gastritidě, povzbuzuje trávicí trakt, léčí oči, žaludek, dělohu. Čistí lymfatický systém a slinivku břišní, posiluje krevní oběh, chrání před vznikem kožních chorob a léčí je.
Užití: síla, radost,ochrana, bohatství, proti nočním můrám, odvaha
Vlastnosti: patří energii projektivní, elementu ohně, planetě Mars.Je to kámen bohatství i ochrany. Vytváří štít proti všem druhům útoků. Představuje sílu a energii. Uvádí do rovnováhy činnost srdeční čakry. Podněcuje touhu po životě a sexuální aktivitu. Zahání strach, smutek a negativní myšlení. Zajišťuje klidný spánek bez nočních můr. Zlepšuje motivaci, směruje k realistickým cílům, vybízí nás vydat se za svým štěstím, zastavuje zlost a negativní energie a přeměňuje je v pravý opak. Dodává odvahu, navozuje pozitivní stav mysli a pomáhá tvrději čelit útokům během hádek a názorových střetů.
Rubín v zoisitu (anyolit) -  původ Tanzánie, podněcuje činnost korunní čakry, pomáhá při léčení duše v minulých životech, navozuje změněné stavy vědomí, rozvíjí individualitu, přičemž zachovává sepětí s okolím. Zesiluje biomagnetické pole kolem těla.
Rubín ve fuchsitu - objeven na trhu až v roce 2004, pochází z jižní Indie a je tvořen rubínovými zrny v zelené hornině fuchsitu. Je to kámen ochrany, zbavuje napětí a stresu, odstraňuje pocity prohry a pokoření, dává sílu zvládnout sám své problémy, dává pocit uvolněnosti, rozvíjí intuici, dodává sebedůvěru a nadhled. Vhodný na kožní problémy, alergie, záněty, detoxikaci, anémii.  
RŮŽENÍN
Léčebné užití: má pozitivní účinek u chorob ledvin, srdce, jater, plic a genitálií, též u důležitých center vegetativního nervového systému. Léčí infekce močové trubice. Má výborný vliv na poruchy plodnosti mužů. Odvádí z těla škodlivé látky a přebytečné tekutiny. Je velmi vhodný pro děti. Odstraňuje apatii, uklidňuje a posiluje srdeční činnost. Pomáhá při dlouhodobých nemocích, psychosomatických poruchách a střevních chorobách. Hojí popáleniny, puchýře a vyhlazuje pleť.
Užití: láska, krása, uzdravování, trpělivost, životní energie
Vlastnosti: energie receptivní, planeta Venuše, náleží elementu vody.  Je symbolem lásky, krásy a uzdravování. Pomáhá nesmělým projevit skrývané pocity. Učí  nás trpělivosti při řešení problémů. Svými měkkými vibracemi obklopuje duši. Jeho vyzařování je jako něžný dotek, pod nímž se naše srdce uvolní, získá opět důvěru a pozvolna se otevře. Rány srdce, které vznikly tvrdostí, hrubostí, odmítnutím nebo nevšímavosti našich bližních v průběhu našeho života, se pod jeho ochranou zacelí. Dává sílu odpouštět - nám samotným i ostatním a učí sebelásce. Univerzální léčivý kámen, dodávající životní energii, zejména starým lidem. Oživuje fantazii a tvůrčí myšlení. Ovlivňuje čakry solar-plexu, základní a srdeční. Odbourává strach, zlost, nelibost, pocit viny. Pomáhá přijímat nezbytnost změn, jedná se o vynikající kámen pro zdolávání krize středního věku.
RYOLIT
Léčebné užití: udržuje přirozenou odolnost organizmu, léčí infekce, kožní potíže, vyrážky, cévy, odstraňuje ledvinové kameny, rozpouští ztvrdlé tkáně, doplňuje energii, pomáhá při ukládání vitamínů B.
Užití: meditace, návrat do minulých životů, radost
Vlastnosti: umožňuje hlubokou meditaci a  zkoumání  vlastního já, posiluje tělo, duši i mysl, uvolňuje citové napětí a navozuje rovnováhu v emocích, umožňuje cestovat do minulých životů a léčit bloky spojené s přítomností, hledá příčinu problému a podporuje jeho vyřešení, přináší sebeúctu a uvědomění si vlastní ceny, schopnost přijmout sebe takového jaký opravdu jsem.
SAFÍR
Léčebné užití: posiluje oči, snižuje horečku, zastavuje krvácení z nosu, posiluje cévy, léčí štítnou žlázu a krevní poruchy, vhodný pro detoxikaci, reguluje činnost žláz, uklidňuje přílišnou aktivitu, odstraňuje stres.
Užití:láska, meditace, léčení, síla, peníze, prosperita
Vlastnosti: patří energii receptivní, elementu vody a Měsíci.  Je to posvátný kámen, kámen moudrosti, míval velký význam ve věštírnách např. v Delfách. Velmi účinný při léčení čaker. Rozvíjí čakru třetího oka, pomáhá při meditaci. Přináší klid, ochraňuje lásku, podporuje věrnost. Přitahuje bohatství a prosperitu. Pomáhá při soudních procesech, pokud jste v právu.Potlačuje depresi a udržuje rovnováhu v těle. Umožňuje soustředění, uklidňuje mysl, zbavuje nežádoucích myšlenek a napětí. Potlačuje depresi a duchovní zmatek. Odstraňuje zklamání.
Černý safír   -  ochrana, jasný cíl, důvěra ve vlastní schopnosti, zvyšuje perspektivu v práci a pomáhá udržet si zaměstnání.
Modrý safír  -  hledá duchovní pravdu, spojen s láskou a čistotou, účinně léčí čakry, obzvláště krční, usnadňuje sebevyjádření.

 Zelený safír -  zlepšuje zrak, podporuje srdeční čakru, rozvíjení osobnosti, schopnost soucitu, odměňuje víru a úctu, přináší věrnost, vyvolává vzpomínky na sny. 

Růžový safír -  jako magnet přitáhne do života vše potřebné k dalšímu vývoji, má rychlý účinek, učí ovládat vlastní city a využívat energie, které prošly vlastní přeměnou, odstraňuje zablokované emoce. 

Královský safír -  učí odpovědnosti za vlastní myšlenky a pocity, léčí dyslexii, odstraňuje negativní energie z čaker. 

Bílý safír -  má velmi čistou energii, nabízí silnou ochranu před všemi překážkami, které jsou před námi na duchovní cestě, pomáhá najít smysl života, otvírá korunní čakru. 

Žlutý safír -  přitahuje bohatství, prosperitu a výdělek.
SELENIT
Léčebné užití: dodává tělu velké množství energie, rovná páteř a léčí její problémy, neutralizuje působení volných radikálů v těle a škodlivé účinky amalgámových zubních výplní. Podporuje kojící matky.

Užití: energie, smíření, klid

Vlastnosti: náleží receptivní energii, planetě Měsíc, elementu vody.

Jedná se o velmi silný krystal, výborný pro duchovní práci. Otevírá korunní čakru, podporuje telepatii, komunikaci s anděli a duchovními průvodci. Udržuje klid a mír. Učí nás, jak co nejlépe řešit problémy, umožňuje proniknout k jádru věcí a uklidnit zmatek v duši. 

Modrý selenit  – vhodný pro meditaci, zklidňuje mysl 

Zelený selenit  – zpomaluje stárnutí kůže a kostry, podporuje osobní růst 

Pouštní růže – odhaluje jednání, které jsme si naprogramovali v podvědomí a které nás brzdí ve vývoji a pomáhá je ukončit
SLUNEČNÍ KÁMEN

Léčebné využití: proti chronickým bolestem v krku, napomáhá při žaludečních vředech, udržuje v rovnováze všechny orgány, ulevuje od bolestí, revmatizmu a potížích s chrupavkami.

Užití: zdraví, ochrana, radost, energie, sexuální energie

Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Slunci a elementu ohně.

Tento kámen, silně nabitý sluneční energií, vás vnitřně prozáří. Je ochranným kamenem, dodává silnou ochrannou energii do Vašich domovů. Vnáší do života radost a světlo. Přináší hluboké spojení se světlem a Sluncem. Naučí vás nezávislosti k vašim nejbližším, a umění říkat lidem „ne“. Učí, jak si řídit svůj vlastní osud. Napomáhá pozitivnímu myšlení. Působí proti depresi, pocitům opuštěnosti a dodává sebedůvěru. Pomáhá lidem při potížích způsobených střídáním ročních dob. Čistí čakry, zvyšuje intuici a dodává tělu velké množství fyzické energie v době stresů a nemocí. Přikládáním na 2. čakru zvyšuje sexuální energii.
SMARAGD
Užití: láska, peníze, ochrana, mentální síly, léčení 

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Venuše a elementu země.

Je kamenem úspěšné lásky, přivádí ji do našeho života, přivolává věrnost a štěstí, partnerské vztahy udržuje v rovnováze, přináší přátelství, uklidňuje city a zajišťuje

fyzickou i duševní rovnováhu, spojuje nás s přírodou, která nám pomáhá, pokud s ní jednáme v souladu, posiluje paměť, zvyšuje vnímavost, ovlivňuje vědomou i podvědomou mysl, uděluje veškeré vědění minulosti, současnosti a budoucnosti. Je též silným ochranným kamenem, během spánku zadržuje noční záření. V podnikání zajišťuje dobré obchody, podporu odbytu a zvýšení veřejného povědomí o firmě. Otevírá srdeční čakru. 

Léčebné využití: jeho zelená uklidňující barva blahodárně působí na zrak, posiluje unavené oči, obnovuje normální vidění, pomáhá při šedém zákalu, používá se jako protijed, detoxikuje játra, má silný regenerační účinek, uklidňuje nervy, snižuje horečku, potlačuje infekce všeho druhu, léčí páteř, svaly, revmatické potíže, cukrovku, zvyšuje imunitu, reguluje krevní tlak a činnost zažívacích orgánů. Dokáže pomáhat při léčbě zhoubných nádorů.
SODALIT
Léčebné využití: pomáhá léčit potíže způsobené stresem, negativními emocemi a strachem, posiluje nervový systém.  Čistí lymfatický systém i jednotlivé orgány, udržuje v rovnováze metabolismus, posiluje imunitní systém. Snižuje horečku, krevní tlak a příznivě působí na hlasivky, krk a hrtan. 

Užití: meditace, koncentrace, klid, síla ducha, moudrost, léčení 

Vlastnosti: receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu vody.

Mezi modrými kameny má nejintenzivnější vibrace, spojuje logiku s intuicí, prohlubuje meditaci a porozumění aktuálním stavům vašeho života, rozvíjí a zklidňuje mysl, potlačuje duševní zmatek, umožňuje přijímat nové informace, dodává odvahu, prohlubuje koncentraci a představivost, chrání před konflikty. Při týmové práci přináší harmonii, solidaritu a vědomí společného cíle. Odhaluje příčiny obav, fobií, pocitů viny a svazujícího jednání, zvyšuje sebevědomí.

TOPAZ
Užití: ochrana, peníze, láska, léčení 

Vlastnosti: projektivní, přiřazen planetě Slunce a elementu ohně.  Je to ochranný kámen proti všem druhům negativity. Mírní strach, vztek a depresi. Zabraňuje náměsíčnosti a nočním můrám. Přináší radost a hojnost, upevňuje zdraví, zaměřuje energii tam, kde je to třeba, uklidňuje, dobíjí, motivuje, přináší pravdu a odpuštění, též přízeň osudu zajišťující úspěšné dosažení stanovených cílů. Je kamenem lásky, majiteli pomůže být otevřený a dosáhnout vnitřní moudrosti, vhodný pro umělce. 

Léčebné využití: reguluje trávící soustavu, pomáhá při snižování váhy, ale také bojuje s anorexií, mírní revmatismus a artritidu. 

Modrý topaz – výborný na komunikaci, meditaci, pomáhá s naladěním na vyšší já a anděly. 

Zlatý topaz – zvyšuje charisma a víru ve vlastní schopnosti, léčí játra, močový měchýř a endokrinní žlázy. 

Růžový topaz – odstraňuje rigidní vzorce chování, přináší do života naději a uzdravení.
TURMALÍN
Užití: energie, klid, léčení, radost, obchod, peníze, láska 

Vlastnosti: energie, planety a elementy dle barevného odstínu. 

 Je v mnoha ohledech jedinečný kámen, nemá nikdy nepříznivý účinek, působí ve prospěch svého majitele a přináší mu radost, pohlcuje negativní vibrace, odstraňuje stres, zlost, strach, je ochranným šamanským kamenem. Propojuje, čistí a harmonizuje čakry, odstraňuje bloky z aury, udržuje v rovnováze mužskou a ženskou energii. Napomáhá pochopení sebe sama i druhých, zvyšuje sebedůvěru, nezávislost a pomáhá získat nadhled nad rozčilujícími situacemi. 

Léčebné využití: je účinný léčitel těla i duše, zvyšuje imunitu, léčí dětská onemocnění, příznivě působí na srdce  a páteř, usnadňuje porod, pomáhá při dyslexii.  

Černý turmalín (skoryl) – receptivní kámen, přiřazen planetě Saturn a elementu země. Je to neprůhledná nejběžnější odrůda turmalínu. Ochranný kámen, jenž odvádí negativní energii všeho druhu, vtahuje do sebe nepříznivé působení jiných lidí, jejich nenávist a zlobu, takže nás se příliš nedotýká, odstraňuje stres, navozuje pozitivitu, podporuje tvůrčí myšlení, deaktivuje patogenní zóny, ničí škodlivé záření přístrojů a počítačů. Posiluje imunitu, chrání před virovými onemocněními, potlačuje bolesti, posiluje nervový systém, chrání svaly a šlachy. 

Zelený turmalín (verdelit) – receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu země. Přitahuje peníze a obchodní úspěch, přináší hojnost a prosperitu, podporuje otevřenost, kreativnost, trpělivost, detoxikuje, zahání únavu, snižuje hmotnost, léčí oči, srdce, mozek, imunitu, zklidňuje hyperaktivní děti, léčí rostliny. 

Červený turmalín (rubelit) – projektivní kámen, přiřazen planetě Mars a elementu ohně. Podporuje chuť do života, dodává tělesnou energii, odvahu, přináší lásku, detoxikuje, podporuje játra, slezinu, krevní oběh, cévy, pomáhá při křečích. 

Růžový turmalín - receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu vody. Přitahuje lásku, přátelství, učí nás moudrosti a soucitu, léčí kůži, srdce, plíce a endokrinní žlázy. 

Modrý turmalín (indigolit) – receptivní kámen, přiřazen planetě Saturn a elementu vody. Zbavuje stresu, navozuje klid, učí věrnosti, toleranci, pomáhá při komunikaci, působí na ledviny, močový měchýř, brzlík, dutiny, hrtan, jícen, plíce, zrak, jizvy, popáleniny a mozek. Pomáhá při vadách řeči, harmonizuje jakoukoliv nerovnováhu v těle, přináší klidný spánek. 

Melounový turmalín – projektivní, receptivní kámen, přiřazen planetě Mars, Venuši a elementu ohně, vody. Skládá se zvnitřku z červeného nebo růžového turmalínu uzavřeného v zeleném. Vyvažuje mužskou a ženskou energii v těle, přitahuje lásku, nejlépe funguje vyrovnaným osobám, aktivuje srdeční čakru, posiluje něhu a přátelství, prohlubuje trpělivost, učí taktu a diplomatickému jednání. Zmírňuje strach a deprese, léčí citová zranění a staré bolesti, regeneruje nervy.
TYGŘÍ OKO
Užití: ochrana, energie, peníze, věštění, odvaha 

Vlastnosti: projektivní i receptivní kámen, přiřazen planetě Slunce a elementu ohně. 

Je to ochranný kámen, nosí se i jako talisman před všemi formami nebezpečí. Přes spojení mezi sluneční a zemskou energií pomáhá uzemnit lidi, kteří ztratili spojení s realitou a zároveň podporuje duchovní růst zemsky orientovaných lidí. Je to hřejivý kámen, podporuje tok energie v těle a dodává sílu, přitahuje peníze a bohatství. Pomáhá s odbouráním závislostí na druhých lidech, uznáním vlastní hodnoty a potlačuje deprese. 

Léčebné využití: vyrovnává činnost mozkových hemisfér, pomáhá při léčbě zlomených kostí, působí na rozmnožovací orgány, léčí oči a krk, odstraňuje křeče. Pomáhá při léčbě poruch osobnosti. – zpomaluje metabolismus, mírní stres, vznětlivost a nadměrnou sexuální touhu.
Zlaté tygří oko – varuje před samolibostí, pomáhá jednat na základě rozumu, místo citů. Pomáhá při zkouškách a důležitých jednáních.
Červené tygří oko – zrychluje metabolismus, přináší motivaci a povzbuzení.
TYRKYS
Léčebné užití: snižuje horečky a bolesti hlavy, předchází migrénám, zlepšuje imunitní systém. Vhodný pro detoxikaci a proti zánětům. Reguluje kyselost v organizmu a působí pozitivně na žaludek. Posiluje zrak, potlačuje křeče, působí na dnu, harmonizuje meridiány
Užití: ochrana, láska, přátelství, odvaha, peníze, štěstí, léčení 
Vlastnosti: náleží receptivní energii, planetám Venuše a Neptun, elementu země. Je to posvátný, ochranný léčivý kámen. Kámen štěstí, amulet cestovatelů. Vhodný pro meditace, zvyšuje intuici. Vyrovnává mužskou a ženskou energii, neutralizuje elektromagnetický smog, dodává sílu, uklidňuje řečníky před projevem na veřejnosti, podporuje kreativitu, brání sebepoškozování. Přináší vnitřní klid, působí proti depresi,  strachu a stavech vyčerpání. Podporuje romantickou lásku. Majiteli přináší radost a bohatství.
UNAKIT
Užití Unakitu: meditace, očista, duchovno, uzemnění 
Vlastnosti Unakitu:Je kamenem vizí a věštění, uvádí do rovnováhy city s duchovnem, uzemňuje, vhodný k meditacím, ukazuje, kdy je třeba udělat kompromis, objasňuje příčiny zablokování, umožňuje „znovuzrození“, pomáhá při léčení minulých životů tím, že se vydá ke zdroji problému, vyplaví ho na povrch a napraví jej, odstraňuje překážky bránící duchovnímu růstu. Unakit  umístěný do prostoru vnáší do okolí uklidňující, příjemnou energii, ruší škodlivé záření TV obrazovek. 
Léčebné využití Unakitu: pomáhá při rekonvalescenci (zvláště těžkých chorob), léčí rozmnožovací orgány, pomáhá v těhotenství, podporuje růst vlasů a kožní tkáně, v případě potřeby pomáhá přibrat na váze.
ZÁHNĚDA
Léčebné užití: proti bolestem, zejména bolestem hlavy, mírní stres, uklidňuje nervovou soustavu, léčí kyčle, nohy a záda. Harmonizuje množství tekutin a minerálů v těle. Pomáhá při chemoterapiích.
Užití: ochrana, síla, uzemnění 
Vlastnosti: náleží receptivní energii. Výborný proti depresím a dalším negativním emocím. Zahání strach a dodává sílu při rozhodování. Uzemňovací  a ochranný kámen, pohlcuje elektrosmog, podporuje detoxikaci, potlačuje noční můry, zvyšuje soustředění a pomáhá při potížích s komunikací. Očišťuje mysl při meditaci, čistí a harmonizuje základní čakru.